3 Декември, 2017 15:08 1 997 3

Жените от неолита са били по-силни от шампионки по гребане (ВИДЕО)

  • жени-
  • сила-
  • неолит-
  • изследване-
  • ръце-
  • кости-
  • централна европа-
  • ръчен труд-
  • земеделие
Жените от неолита са били по-силни от шампионки по гребане (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Древните жени от времето на неолита, които са живели преди повече от 7000 г. в централна Европа, са имали необикновено силни ръце — като на съвременните шампиони по гребане. Причината за необикновената им сила била интензивният ръчен труд, който са извършвали. Това се съобщава в ново изследване, публикувано наскоро в списание Science Advances.

Земеделието никога не е било лесна работа, особено преди да бъдат изобретени сечива за обработване на земята като плуга, например. Жените от онова време е трябвало да обработват почвата, да садят семена, да прибират реколтата и да мелят зърното, за да получат брашно все на ръка. Те използвали за копаене пръчки и груби кремъчни сърпове, а за да смелят зърното са си служели с два плоски камъка, които търкали един в друг. В резултат на това древните хора вероятно са били доста по-силни в сравнение с нас.

Тази теория е потвърдена няколко пъти чрез анализ на кости, но повечето изследвания досега бяха съсредоточени върху мъжките крайници. Това обширно изследване, проведено от учени от университета Кеймбридж, е първото, което обръща внимание на женската сила от времето на първите 5500 години от възникването на земеделието в Централна Европа.

Анализът на костите може да се каже много за физически възможности на човека и цялостния начин на живот. В известен смисъл, женските кости са още по-показателни, тъй като те съхраняват също и минерали, които се използват по време на бременност и кърмене.

Тази допълнителна сложност е и част от причината, поради която женските кости са толкова слабо изследвани, обяснява Алисън Макинтош, която изучава биомеханиката на скелета в катедрата по антропология на университета Кеймбридж.

Жените от неолита са били по-силни от шампионки по гребане (ВИДЕО)

Учените анализирали раменната кост, както и тибията — пищяла на крака, на 45 съвременни жени, които играят футбол, тичат и практикуват гребане. След това изследователите анализирали група жени с по-заседнал начин на живот. Резултатите от двете изследвания били сравнени с характеристиките на вкаменелости на кости на жени от неолита.

"Сравнявайки костите на съвременни жени, трениращи интензивно, с тези на жени отпреди 7000 г., можем да предположим какви дейности са извършвали нашите далечни предшественички", обяснява Макинтош, която е автор на изследването.

При сравнението се оказало, че ако тяхната тибия е сходна с тази на университетски шампионки по гребане, то тяхната раменна кост е с 11-16% по-здрава от тази на гребкините и близо 30% по-силна от тази на останалите студентски от Кеймбридж, които се занимават по-малко интензивно със спорт.

Важно е да се отбележи, че жените играят решаваща роля по време на този ранен етап на развитие на човечеството. Ние наистина не знаем как са били разделени задълженията между мъжете и жените. Всъщност сложността на това разделение трудно може да се проследи по специфични следи по костите.

В бъдеще Макинтош и екипа й смятат да проучат как промените в храненето, които последват земеделската революция, засягат начина на живот (и костите) на ранните хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДД

    1 0 Отговор
    значи женските кости са по показателни от човешките?

    Публикувано във факти.бг: човека и цялостния начин на живот. В известен смисъл, женските кости са още по-показателни
  • 2 Роман дизел

    3 0 Отговор
    Намерени са двама човека и една жена,.
  • 3 Кибик

    9 1 Отговор
    За да е пълно европейско изследване, много е важно да анализират кости на гейове от неолита и да докажат огромната им роля за развитието на човечеството. Най-добре е да ги сравняват с костите на съвременните членове на Европарламента.