933 1

Земните червеи се чувстват добре на марсианска почва (ВИДЕО)

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Добри новини за всички амбициозни марсиански фермери. Холандски учени установиха, че земните червеи харесват почвата на червената планета... или поне почва, която, според НАСА, е почти пълно нейно копие.

Вигър Вамелинк, биолог в Университета във Вагенинген, е открил два земни червея, второ поколение, в почва, която , купува "марсианска" почва от американската космическа агенция и която трябва да симулира тази на повърхността на Марс, съобщава Popular Science.

Засега учените не разполагат с истинска марсианска почва, затова си я правят сами.

НАСА продава имитация на марсиянска пръст, която се състои от почва от вулканите на Хаваите и пустинята Мохаве, а след това я стерилизира, за да наподоби безжизнената марсианска среда.

Вамелинк и неговия изследователски екип след това използват тази почва за различни експерименти. Те добавят възрастни червеи, които не само оцеляват, но и се възпроизвеждат.

"Това отиде много по-далеч, отколкото очаквахме", коментира Вамелинк.

Както отбелязват изследователите, експериментът е важен, за да се разбере дали жителите на марсианските колонии ще могат да се хранят сами, като отглеждат растения. Червеите са важни за почвеното плодородие, те преработват разлагащи се растителни останки и движенията им обогатяват почвата с кислород.

По време на изследването учените поставят червеите в саксии с аналога на марсианската почва, в които са засадени различни видове семена. За радост на биолозите домати, пшеница, рукола, кресон, синап и диво растение, наречено тлъстига, виреят добре.

Оказа се също, че червеите ще могат да копаят тунелчетата си на Марс, както го правят на Земята. Освен това успяват да отгледат и потомство.

Холандия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 17:10  06.12.17
    Всичко това което е написано е немислимо без кислород и вода !

Напиши коментар:


Публикувай