3 396 3

Защо ядем торта на рождения си ден?

Сладкият хляб е бил задължителна част при някои празници още в Древен Рим

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Питали ли сте се някога откъде идва традицията да ядем торта на рождения си ден? Несъмнено първото нещо, за което се сещаме при споменаване на рожден ден е торта със свещи. Тортата е един от любимите десерти на малки и големи, който придава още по-празничен дух на трапезата. Любимият сладкиш е сравнително ново изобретение в кухнята, тъй като в миналото захарта е била много скъп продукт до сладкото изкушение са се докосвали предимно богаташите. Но откъде идва традицията да се слагат и палят свещи върху нея, разказва Foodpanda.

Историята разказва, че в Древна Елада хората са приготвяли обредни хлябове като дарове за боговете. Най-често тези хлябове били подсладени с мед и украсени със сушени плодове и ядки. Върху подсладения хляб са поставяли запалени свещи, тъй като огънят се е смятал за средство за общуване с небесата. Според някой оттам тръгва и легендата за свещите. Сладкият хляб, или както го наричаме ние - торта, е имал символен характер и през античността. В Рим тортата е била задължителна част от сватбените тържества и други лични празници като рожден ден.

Всъщност свещите имат и друга символика. Поверието разказва, че когато духнеш пламъчето на запалената свещичка, ще ти се изпълни едно желание. Смята се, че съвременните торти са се възродили в района на Германия и Австрия. Именно оттам тръгва и традицията да се поставят свещички според това колко са годините на празнуващия.

Независимо от традициите и вековете, днес тортата е неизменна част от нашия празник, която придава още по-сладък привкус на нашия специален ден. Тортата остава един от най-предпочитаните и любими десерти на всички възрасти.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  1 01:29  11.12.17
  е какъв рожден ден ще е ако няма торта
 • рожет
  Отговор
  2 09:10  11.12.17
  защото едно време не е имало изобилие от храни като днес и тортата е била нещо изключително и затова се е правила само на специални дни какъвто е рождения ден
 • The TRAPPER
  Отговор
  3 10:21  11.12.17
  Защото през останалите 364 дни ядем мармалад.

Напиши коментар:


Публикувай