5 Декември, 2017 11:42 3 573 6

Затворник от Освиенцим разказва за ужасите в концентрационния лагер

  • освиенцим-
  • затворник-
  • разказ-
  • бележки-
  • записки-
  • разкодиран

Разшифроваха ръкописи на еврейски затворник от Освиенцим

Разказът на затворник от Освиенцим, принуден да помага в нацистките убийства, най-сетне е бил разкодиран, благодарение на работата на изследователите и на компютърното моделиране.

На листове хартия Марсел Наджари, гръцки евреин, описва как хиляди евреи са били хвърляни в газовите камери ежедневно, по думите му "опаковани като сардини", съобщава DailyMail.

Наджари пише историята за живота си в известния лагер на смъртта през 1944 г. и го скрива в термос, който заравя близо до Крематориум III, а самият крематориум е описан от него така:

"Крематориумът е голяма сграда с широк комин и 15 пещи. Има две огромни мазета. В едното от тях хората се събличат, а в другото се намира камерата на смъртта. Хората влизат в нея наведнъж по три хиляди, затварят ги и включват газта. След шест или седем минути мъчения те умират".

Записките са направени на гръцки език и са били намерени през 1980 г., но в продължение на 36 години хартията е била повредена от влагата и можела да бъде прочетена само малка част от написаното.

Възстановяването на писмения разказ е станало възможно с помощта на компютърно моделиране едва след почти 40 години. От записаното става ясно, че Наджари е бил един от близо 2200-те членове на Sonderkommando - еврейски затворници, които са били използвани от СС, за да придружат съотечествениците си в газовите камери.

"Често ми минаваше през ума да тръгна заедно с другите и всичко да приключи. Но всеки път мисълта за отмъщение ме спира. Исках и искам да живея, да отмъстя за смъртта на баща ми, майка ми и скъпата ми сестра", пише Марсел.

В своите ръкописи той разказва и как нацистите вкарват тръби в помещението, за да може газовата камера да изглежда като душ. Той пише, че "контейнерите с газ винаги се докарват с кола на германския Червен кръст, придружен от двама есесовци". Също така в бележките му се казва, че пепелта след изгарянето на тялото на жертва обикновено тежи около 640 грама.

"Те разтоварват контейнерите и след час и половина започваме. Плъзгаме телата на тези невинни жени и деца в асансьора, който ги вкарва в пещта."

Преди да зарови записките си, Наджари написал предговор на немски, полски и френски, в които се обръща към човека, който намери ръкописа с молба да го предаде на гръцкото посолство на името на неговия приятел Димитрос Стефанидис.

Наджари е един от малкото затворници, които оцеляват в Освиенцим и е прехвърлен в концентрационния лагер Маутхаузен в Австрия, когато Третият Райх се срива.
След това се оженил и се преместил в Ню Йорк през 1951 г., където работил като шивач и имал две деца със съпругата си Роза. Наджари е починал през 1971 г., девет години преди бележките му да бъдат открити.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Брат ми

    15 7 Отговор
    Да бе да.Вярвам на чифутите.Хахаха.Напишете Сталин колко евреи е утрепал.
  • 3 Метгонтан

    9 3 Отговор
    Термус.... заровен .... отде тия екстри в конлагер ? Искал да последва в камерата другите ама нямал желание , щото искал да отмъсти ..... Отишъл после и станал шивач в Ню Йорк ...сигурно е шил криви дрехи за немците и така им е отмъщавал ... За всяка нация отнясяла се зле към човечеството идва Коледа . Особенно за гърчолята тва племе гъзодавско
  • 4 Stefko 88

    8 4 Отговор
    Да го духа. Това са поредните лъжи
  • 5 Бат Саше

    1 3 Отговор
    Долни чифутски лъжи. Нито е имало газови камери, нито евреите са били подложени на изтребление, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!!!
  • 6 Патето Яки

    1 0 Отговор
    Жестока истина. Швабите са планирали и славяните да станат на тор.