1 394 1

Липсата на играчки помага на децата да...

Как децата ни да развият въображението и уменията си?

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Може би родителите трябва да се замислят тази Коледа, преди да започнат да купуват играчки на децата си. Ново изследване показва, че ако се дадат на децата само четири играчки, те ще се фокусират върху всяка поотделно за повече време и ще играят по-творчески с тях.

Изследователите откриват, че децата с по-малко играчки имат "повече въображение и развити умения", които по-трудно биха придобили ако са затрупани с предмети. Освен това те засилват концентрацията си и са по-малко разсеяни.

В изследването, публикувано в списание Infant Behavior and Development, участват деца на възраст под три години, на които са дадени до 16 играчки.

Изследователи от Университета Толедо наблюдават тяхната игра и записват техните навици.

Учените твърдят, че наличието на по-малко играчки "насърчава развитието и здравословната игра" и "творчеството, въображението и развитието на уменията".

Специалистите казват, че ако скриете повечето играчки, това ще помогне на вашите деца да бъдат по-фокусирани.

"Когато в средата си имат по-малко играчки, малки деца играят по-дълго с една играчка, което позволява да се фокусират върху нея, за да я проучат по-добре и да играят по-креативно".
"Когато има изобилие от играчки, може да се дава малък набор от тях за игра, докато по-голямата част се съхранява и осигурява възможността да бъдат новост за децата, без да ги разсейват, заради изобилието на разположение" — пишат авторите на изследването.

Изследването ще помогне и на родителите, които още не са решили какво да купят на децата си за Коледа.

Само 3,1% от децата по света живеят в Съединените щати, но те притежават 40% от закупените в световен мащаб играчки.

Едно проучване на Университета в Пенсилвания препоръчва да подаряваме преживявания вместо вещи.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • чичодядко
    Отговор
    1 15:29  07.12.17
    оу... много голямо откритие! Дайте на децата 2 кубчета и една топка и им гледайте сеира... Просто хората нямат пари и гледаме да се залъжем с някакви "изследвания". Малкия вкъщи има десетина комплекта Lego, които след сглобяването се разглобяват и потъват в една кутия, после той сам си измисля какво да си сглоби. Според мен това също развива въображението. Но за съжаление струва пари (и то не малко)

Напиши коментар:


Публикувай