1 833 17

Учени: Физическите упражнения в града са безполезни

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева

Изследователи от лондонския имперски колеж и от американския Дюк се обединяват около теорията, че упражненията, които хората правят в градска среда, не водят до нищо. Това се дължи на нивото на замърсяване на въздуха в града.

Изследванията са се провеждали в срок от 2 години, като в тях са се включили 119 души на възраст 60 години. Една част от участниците са страдали от хронична обструктивна белодробна болест, а друга част - от исхемична болест на сърцето.

Веднъж на няколко седмици участниците в изследването са се разхождали в лондонския Хайд парк или по значително по-оживената Оксфорд Стрийт за по два часа, цитира Дир.бг.

Преди и след разходките учените са измервали степента на задух, кашлянето, хриповете, изпотяването, обема на въздуха от белите дробове и други физиологични показатели на участниците.

Изследването показало, че след разходките в спокойния парк, състоянието на белите дробове на участниците се подобрявало и се запазвало така за около 1-2 часа, докато ползите от разходката по оживената улица са били значително по-малко.

В следствие на това учените са заключили, че двучасовата физическа активност се обезсмисля, ако е проведена в област със замърсен въздух.

Изводът е, че ако спортувате в градска среда е много възможно да не бележите същите резултати, както ако извършвате физическа дейност извън града.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  1 16:24  08.12.17
  Това съм го писал тук в коментари месеци преди учените да стигнат до този извод.

  Коментиран от #2

 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 16:39  08.12.17

  До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

  Eпа ти си бил много умен бе.Сигурно живееш на село и там си спортуваш.

  Коментиран от #3

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  3 17:15  08.12.17

  До коментар #2 от "Бесен Язовец":

  Точно, живея на село. Като отворя прозореца влиза кристален леден въздух с аромат на папрат и нахлува тишина. По някога нощем чувам как се бият котки и на замрак как кяфкат чакали нагоре в гората, но тях ще ги успя този уикенд. Няма трафик, трамваен звън, дрифт маниаци, пеещи алкохолици, няма дим и прах. Знаеш ли как мирише мокра гора сутрин? А пресно накосено сено? Ходиш ли си бос в двора по тревата? Има ли минзухари в Люлин? А кълве ли пастървата в Перловска река? Не?

  Коментиран от #6

 • Зорлем
  Отговор
  4 17:32  08.12.17
  Ех, да можеше това да го прочетат и най-вече осмислят ония ненормалници с велосипедите по магистрала Тракия и разни други натоварени извънградски пътища, напр. Кокаляне-Самоков. Велосипедиращите в града е ясно, че не ги слуша главата, обаче и тия гъзари с тънките гуми и екипчетата от ликра не им остъпват в това отношение.

  Коментиран от #5


 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  5 17:41  08.12.17

  До коментар #4 от "Зорлем":

  Всички джогинг маниаци и ърбън байкъри, паркур нинджи и стрийт фитнес зомбита са контейнери за твърди частици от градския прахоляк. Направили компактна градинка м/у два булеварда и наблъскали уреди на спортна площадка там. Сети се като отворят дробовете при физическо натоварване каква гняс дишат.

  Коментиран от #10

 • Бесен Язовец
  Отговор
  6 17:47  08.12.17

  До коментар #3 от "Пазарен Либерализатор":

  Ами дишай си сено и селски тор щом ти харесва.

  Коментиран от #7

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  7 17:58  08.12.17

  До коментар #6 от "Бесен Язовец":

  Дал съм един чувал пари да мога като отворя прозореца да дишам чист въздух, примесен с чисто селски миризми. Зад нас има яко акации, знаеш ли какво е като се започне - зюмбюли в двора, люляци, акации, кестени, липи, ябълки, дюля.... Смрад! А като повее от север сваля дъх на смесена гора, мокрия бор вони ужасно... Не е като топлия аромат на асфалт и изтърбушен дизел. Като се разхождаме с чаветата в гората те затъпкат мъх, мащерка, папрат... Дишат тази смрад, ядат диви ягоди и малини, трънки, дренки и глогинки, преяждат с боровинки. Е*аси гнусните селяни сме.

  Коментиран от #8

 • Бесен Язовец
  Отговор
  8 18:47  08.12.17

  До коментар #7 от "Пазарен Либерализатор":

  Сетил си се добре.От ябълките и дюлите ще си вариш домашна ракия.

  Коментиран от #9

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  9 19:00  08.12.17

  До коментар #8 от "Бесен Язовец":

  Има си селски казан, от ябълки не знам как се прави ракия, тук печем от сливи и грозде. Дюлевата се прави като препек на гроздова с надробени дюли вътре. От акациев цвят също се прави ракия-за жени. Догодина, живот и здраве ще се пробвам с кайсии, да видим какво ще пусне казана. То си е цял ритуал, влача с джипа ремарке с бидони джибре, подготовка на медния казан, миене, запечатване, после каране на дърва, палене, сурова сланина, чушки, ребра, туршия, суджук, при толкова много жар е грехота да не пекнеш нещо според сезона. Около казаните си тече отделен социален живот само за мъже. В наше село те са преди градините - царевица, доматки, пипер, краставици....и смрадливо селско овче сирене. И лакърдии по цели нощи, воня на пресняк, пукот на дърва, дим, спиртомер, кофи, дамаджани. Ял ли си млечна царевица опечена на жар?

  Коментиран от #11, #12, #17

 • Зорлем
  Отговор
  10 19:43  08.12.17

  До коментар #5 от "Пазарен Либерализатор":

  Фитнесистите и паркурците как и да е, да речем, че нямат избор. Обаче тия с ластичните екипи и очилца не ги разбирам. Могат да дадат незнам си колко хиляди за колело, още стотици за екипче от ликра, каска, ръкавици и т.н., обаче ги мързи, или не знам какво, да си натоварят колелото на багажник на колата и да започнат карането от някъде, където няма толкова движение. Те обаче, не, ще излязат с колелото от апартамента в София и затова дай по Цариградско и Тракия. Хубаво да си отворят алвеолите и да ги наблъскат с какво ли не. Зор им е всички да ги видят ли, що ли, не знам, обаче е голяма тъпотия.
 • Антон 1
  Отговор
  11 00:46  09.12.17

  До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

  Ти що не пропишеш ! Чак усетих миризмата на гора . Пораснат ли децата и аз така ! Остави язовеца , няма да те разбере или няма да си признае !
 • Бесен Язовец
  Отговор
  12 05:42  09.12.17

  До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

  Господине ами на село сутрин ти се будиш от кукуригането на петел а аз от преминаващия трамвай.

  Коментиран от #13

 • Селянин
  Отговор
  13 08:10  09.12.17

  До коментар #12 от "Бесен Язовец":

  Ти си постоянно нощна смяна така като гледам , кога се будиш от трамвая ? И кое е по-добре от двете, я помисли !

 • PlimP
  Отговор
  14 11:25  09.12.17
  тва го знае всяко хлапе, добро утро, представете си по родните прашни улици пълни с коли евро "4" ноф фнос и горд спортист препуска покрай булеварда, за здраве било, да ти имам здравето, дишай, аз черпя, най-много някое заболяване на дихателни пътища да направи, преди около 7 години за послендо карах колело в града, майко мила, после ме боляха гърдите цяла вечер, зимата е същата история
 • dsadas
  Отговор
  15 12:14  09.12.17
  Ти си роза, ти си крем, накрая всички ще умрем.
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  16 15:56  10.12.17
  за мене това не е вярно да се стои на компютъра като нас е по вредно движението е здраве където и да е то а прекомерния спорт е вреден без значение къде го практикуваш
 • чичо Пешо
  Отговор
  17 09:16  11.12.17

  До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

  мнооо ме кефиш като започнеш с подобни ала Яворови излияния, чак се замислям да не се преместя и аз на село. Не за друго ама явно имаш и доста свободно време, че да пишеш тук по цял ден, пък на мен точно свободното времето ми липсва най-много.

Напиши коментар:


Публикувай