8 Декември, 2017 16:23 2 580 17

Учени: Физическите упражнения в града са безполезни

  • спорт-
  • упражнения-
  • фитнес-
  • здраве-
  • замърсяване-
  • мръсно-
  • град-
  • градска среда
Учени: Физическите упражнения в града са безполезни - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от лондонския имперски колеж и от американския Дюк се обединяват около теорията, че упражненията, които хората правят в градска среда, не водят до нищо. Това се дължи на нивото на замърсяване на въздуха в града.

Изследванията са се провеждали в срок от 2 години, като в тях са се включили 119 души на възраст 60 години. Една част от участниците са страдали от хронична обструктивна белодробна болест, а друга част - от исхемична болест на сърцето.

Веднъж на няколко седмици участниците в изследването са се разхождали в лондонския Хайд парк или по значително по-оживената Оксфорд Стрийт за по два часа, цитира Дир.бг.

Преди и след разходките учените са измервали степента на задух, кашлянето, хриповете, изпотяването, обема на въздуха от белите дробове и други физиологични показатели на участниците.

Изследването показало, че след разходките в спокойния парк, състоянието на белите дробове на участниците се подобрявало и се запазвало така за около 1-2 часа, докато ползите от разходката по оживената улица са били значително по-малко.

В следствие на това учените са заключили, че двучасовата физическа активност се обезсмисля, ако е проведена в област със замърсен въздух.

Изводът е, че ако спортувате в градска среда е много възможно да не бележите същите резултати, както ако извършвате физическа дейност извън града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарен Либерализатор

    7 2 Отговор
    Това съм го писал тук в коментари месеци преди учените да стигнат до този извод.

    Коментиран от #2

  • 2 Бесен Язовец

    6 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пазарен Либерализатор":

    Eпа ти си бил много умен бе.Сигурно живееш на село и там си спортуваш.

    Коментиран от #3

  • 3 Пазарен Либерализатор

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Точно, живея на село. Като отворя прозореца влиза кристален леден въздух с аромат на папрат и нахлува тишина. По някога нощем чувам как се бият котки и на замрак как кяфкат чакали нагоре в гората, но тях ще ги успя този уикенд. Няма трафик, трамваен звън, дрифт маниаци, пеещи алкохолици, няма дим и прах. Знаеш ли как мирише мокра гора сутрин? А пресно накосено сено? Ходиш ли си бос в двора по тревата? Има ли минзухари в Люлин? А кълве ли пастървата в Перловска река? Не?

    Коментиран от #6

  • 4 Зорлем

    5 1 Отговор
    Ех, да можеше това да го прочетат и най-вече осмислят ония ненормалници с велосипедите по магистрала Тракия и разни други натоварени извънградски пътища, напр. Кокаляне-Самоков.

    Велосипедиращите в града е ясно, че не ги слуша главата, обаче и тия гъзари с тънките гуми и екипчетата от ликра не им остъпват в това отношение.

    Коментиран от #5

  • 5 Пазарен Либерализатор

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Зорлем":

    Всички джогинг маниаци и ърбън байкъри, паркур нинджи и стрийт фитнес зомбита са контейнери за твърди частици от градския прахоляк. Направили компактна градинка м/у два булеварда и наблъскали уреди на спортна площадка там. Сети се като отворят дробовете при физическо натоварване каква гняс дишат.

    Коментиран от #10

  • 6 Бесен Язовец

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "Пазарен Либерализатор":

    Ами дишай си сено и селски тор щом ти харесва.

    Коментиран от #7

  • 7 Пазарен Либерализатор

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Дал съм един чувал пари да мога като отворя прозореца да дишам чист въздух, примесен с чисто селски миризми. Зад нас има яко акации, знаеш ли какво е като се започне - зюмбюли в двора, люляци, акации, кестени, липи, ябълки, дюля.... Смрад! А като повее от север сваля дъх на смесена гора, мокрия бор вони ужасно... Не е като топлия аромат на асфалт и изтърбушен дизел. Като се разхождаме с чаветата в гората те затъпкат мъх, мащерка, папрат... Дишат тази смрад, ядат диви ягоди и малини, трънки, дренки и глогинки, преяждат с боровинки. Е*аси гнусните селяни сме.

    Коментиран от #8

  • 8 Бесен Язовец

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пазарен Либерализатор":

    Сетил си се добре.От ябълките и дюлите ще си вариш домашна ракия.

    Коментиран от #9

  • 9 Пазарен Либерализатор

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Има си селски казан, от ябълки не знам как се прави ракия, тук печем от сливи и грозде. Дюлевата се прави като препек на гроздова с надробени дюли вътре. От акациев цвят също се прави ракия-за жени. Догодина, живот и здраве ще се пробвам с кайсии, да видим какво ще пусне казана. То си е цял ритуал, влача с джипа ремарке с бидони джибре, подготовка на медния казан, миене, запечатване, после каране на дърва, палене, сурова сланина, чушки, ребра, туршия, суджук, при толкова много жар е грехота да не пекнеш нещо според сезона. Около казаните си тече отделен социален живот само за мъже. В наше село те са преди градините - царевица, доматки, пипер, краставици....и смрадливо селско овче сирене. И лакърдии по цели нощи, воня на пресняк, пукот на дърва, дим, спиртомер, кофи, дамаджани. Ял ли си млечна царевица опечена на жар?

    Коментиран от #11, #12, #17

  • 10 Зорлем

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пазарен Либерализатор":

    Фитнесистите и паркурците как и да е, да речем, че нямат избор. Обаче тия с ластичните екипи и очилца не ги разбирам. Могат да дадат незнам си колко хиляди за колело, още стотици за екипче от ликра, каска, ръкавици и т.н., обаче ги мързи, или не знам какво, да си натоварят колелото на багажник на колата и да започнат карането от някъде, където няма толкова движение.

    Те обаче, не, ще излязат с колелото от апартамента в София и затова дай по Цариградско и Тракия. Хубаво да си отворят алвеолите и да ги наблъскат с какво ли не. Зор им е всички да ги видят ли, що ли, не знам, обаче е голяма тъпотия.
  • 11 Антон 1

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    Ти що не пропишеш !
    Чак усетих миризмата на гора .
    Пораснат ли децата и аз така !
    Остави язовеца , няма да те разбере или няма да си признае !
  • 12 Бесен Язовец

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    Господине ами на село сутрин ти се будиш от кукуригането на петел а аз от преминаващия трамвай.

    Коментиран от #13

  • 13 Селянин

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Ти си постоянно нощна смяна така като гледам , кога се будиш от трамвая ?
    И кое е по-добре от двете, я помисли !
  • 14 PlimP

    0 0 Отговор
    тва го знае всяко хлапе, добро утро, представете си по родните прашни улици пълни с коли евро "4" ноф фнос и горд спортист препуска покрай булеварда, за здраве било, да ти имам здравето, дишай, аз черпя, най-много някое заболяване на дихателни пътища да направи, преди около 7 години за послендо карах колело в града, майко мила, после ме боляха гърдите цяла вечер, зимата е същата история
  • 15 dsadas

    0 0 Отговор
    Ти си роза, ти си крем, накрая всички ще умрем.
  • 16 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    за мене това не е вярно
    да се стои на компютъра като нас е по вредно
    движението е здраве
    където и да е то
    а прекомерния спорт е вреден без значение къде го практикуваш
  • 17 чичо Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пазарен Либерализатор":

    мнооо ме кефиш като започнеш с подобни ала Яворови излияния, чак се замислям да не се преместя и аз на село. Не за друго ама явно имаш и доста свободно време, че да пишеш тук по цял ден, пък на мен точно свободното времето ми липсва най-много.