3 267 8

3 от най-ужасяващите буболечки на планетата (ВИДЕО)

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

На планетата съществуват толкова много буболечки — жилещи, щипещи, пъплещи, пълзящи и летящи. Някои от тях са безобидни, други са опасни, а трети са толкова смъртоносни и ужасяващи, че ще ви настръхнат косите.

Вижте три от най страховитите насекоми, които със сигурност не бихте искали да срещате.

Огнени мравки

Те се срещат в Централна и Източна Африка и в някои части на Азия. Ако ви ухапят такива мравки, усещането, което изпитвате в този момент, може да се сравни с изгаряне. Мравките живеят в колонии и може да причинят смърт, ако ви ухапят прекалено много пъти. Съществува статистика, според която от ухапване от огнените мравки умират 5% от ухапаните. Причината за смъртта е анафилактичният шок.

Съществуват около 280 вида мравки, които хапят.

Конска муха

Конските мухи са снабдени с челюст подобна на ножици, която разкъсва плътта. Докато мъжките представители на конските мухи се хранят с цветен прашец, женските се хранят с кръв, за да подпомагат процеса на развитие на яйцата си. Има над 150 вида конски мухи.

Гигантски японски стършел

Гигантският японски стършел представлява голямо насекомо, като възрастните индивиди достигат до 4 см дължина и развиват 6 см размах на крилата. Стършелът притежава голяма жълта глава с две големи и три малки очи, кафяв торакс с крила и коремче с кафяви и жълти ивици. Японското название на този вид стършели е "сузумебачи" (врабче — пчела).

Опасността от отровата на гигантския японския стършел се крие в голямото количество, което стършелът отделя с всяко едно ужилване. Ужилването е изключително болезнено и налага спешна хоспитализация.

Всяка година в Япония средно 40 души умират от анафилактичен шок след ужилване от гигантски стършел.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 06:39  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ИЦО
  Отговор
  2 09:32  16.12.17
  Един познат казва,че болката при ужилване от стършел(български) е като от куршум.Тия японските врабчета сигурно са бая по-зле.

  Коментиран от #4

 • 3 09:59  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Жилен
  Отговор
  4 12:57  16.12.17

  До коментар #2 от "ИЦО":

  Като куршум не знам,ама все едно да те ударя с кило и полвина чук,мене ме ужили по рамото и имаш чувството ,че чак кокала ти е пробил.като имаш предвид ,че ужилване от пчела даже не го броя за болезнено,особено като са те жилили повечко им се свиква на отровата,ама към стършела надали

 • 5 13:18  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 13:41  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 19:33  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 8 22:25  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай