Last news in Fakti

16 Декември, 2017 18:03 8 460 7

Разкриха 60-годишна космическа мистерия

  • поясите на ван алън-
  • cubesat-
  • сателит-
  • земя-
  • откритие-
  • мистерия-
  • енергийни електрони-
  • радиационен пояс

Космически лъчи от супернови проникват в земната атмосфера и се сблъскват с атоми

Учени разгадаха една 60-годишна мистерия, свързана с радиационните пояси на Земята. Резултатите били получени благодарение на малък орбитален спътник.

Екипът провел изследване, което имало за цел да разгледа източника на енергийни електрони във вътрешния радиационен пояс на Земята.

Коланите на Ван Ален са два големи пояса на радиация, които обграждат Земята. От откриването им през 1958 г. никой не е бил сигурен откъде идват високоенергийните електрони, от които са съставени.

В това ново изследване, учените предполагат, че те вероятно са възникнали при избухването на супернови. Те предполагат, че космическите лъчи от тези експлозивни събития са навлезли в атмосферата на Земята и се сблъскват с неутронни атоми, съобщава сайтът EurekAlert!.

"Най-накрая решихме една мистерия, датираща от шест десетилетия", казва проф. Синлин Ли, главният автор на изследването.

Тези частици обаче, представляват заплаха за спътници, космически кораби и превозваните с тях астронавти. По-доброто разбиране на това, откъде идват, може да ни помогне да прогнозираме пристигането им в близост до Земята.

Радиационният пояс Ван Алън е открит през 1958 г. Това е тороид, който обгръща Земята и е съставен от две части — вътрешен и външен радиационен пояс. В пояса Ван Алън се натрупват и се задържат частици с електрически заряд, които са проникнали в магнитосферата на планетата. Смяташе, че наблюдаваните в пояса Ван Алън високоенергийни протони се появяват в резултат на разпада на неутрони. Това обаче не бе доказано.

Изследвания показали, че космически лъчи, съставени предимно от протони и атомни ядра, проникват в земната атмосфера и се сблъскват с атоми. В резултат се образуват частици с електрически заряд, включително електрони, които се улавят от магнитните полета на планетата.

Космическите лъчи представляват високоенергийни частици, които се движат с голяма скорост в космическото пространство. Техни източници са свръхновите и неутронните звезди. Ако човек е изложен на продължителното въздействие на космически лъчи, може да се увреди здравето му.

Наблюдението на частиците и откриването на техния произход е станало възможно благодарение на CubeSat - малки сателити, приблизително с размерите на хляб. Този конкретен сателит е бил пуснат през септември 2012 г. от ракета "Атлас V".

На борда на сателита е поставен инструмент, наречен релативистичен, електронен и протонен телескоп. Тъй като CubeSat орбитира на 777 километра над Земята, той събира данни за взаимодействието между нашата атмосфера и поясите на Ван Алън. Сателитът изчезна през декември 2014 г.

"Това наистина е красив резултат и голямо вдъхновение, произлизащо от забележително евтин студентски сателит. Това показва, че хубавите неща могат да бъдат в малки опаковки", казва съавторът на изследването Даниел Бейкър.

Цялостното изследване е публикувано в списание Nature.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    7 1 Отговор
    Това просто е хипотеза, не решена загадка.
    Логиката е изкривена, защото слънчевия вятър постоянно бомбардира магнитосферата ни с електрони и протони.
  • 2 сойкаПрисмехулка

    11 6 Отговор
    А сега аз ще ви разкрия друга космическа мистерия. Човек никога не е стъпвал на луната. Всичко е инсценировки, която е направена, защото американците ги е хванало яд на руснетата, че са космическа сила. Не ме питайте от къде знам. Тоя, който ми го сподели, помоли да не казвам името му. Капиш?

    Коментиран от #3

  • 3 луд за връзване

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "сойкаПрисмехулка":

    А , не ти ли каза че земята е плоска ?!!
  • 4 гост

    4 3 Отговор
    И никоя от мисиите на американците не е имала проблем нито е забелязала нещо преминавайки през тези високоенергийни полета. На друга противоположност са реалните космонафти от ИСС които споделят, че при соларен вятър в открит космос виждат бели светлинки, това са частиците които преминават през тях, подобно на кръговете на Ван Ален. И остава загадката как преди толкова много години нещо с технология от 50те (представете си колко са напреднали колите им, колко тежки са, каква електроника имат) е успяло безаварийно да премине многократно през подобни опасни зони и никой да не забележи, да не усети и да не документира това явление, което към днешна дата е сериозен риск за пътуване до луната. И да не забравяме, че американците са успели да настигнат, задминат и победят руснаците само за 8г., прехвърлете го това в днешно време и се опитайте да проумеете дали това е възможно. Сами, без оглед на чуждно мнение.

    Коментиран от #5

  • 5 незнайко

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Нито са ги стигнали нито задминали. СССР първи пратиха най-напред куче а после човек в орбита, пратиха апарат на луната, но не го върнаха ! Как тогава САЩ имат толкова посещения на Луната навремето, а сега не искат даже да си помислят ? КОНСПИРАЦИЯТА Е ГОЛЯМА РАБОТА ! Интересното е, че никой не говори за обратната, тъмна за нас страна на Луната !
  • 6 Гост 1

    1 0 Отговор
    Само наивни добряци могат да вярват,че има кацане на хора на Луната. Това и в момента е невъзможно. Китай има програма за изпращане на хора на Луната през 2024/25 г. при условие и с надежда,че дотогава ще успеят да се справят със защитата на космонавтите през радиационната зона. Ментарджиите от NASA сами доказаха липсата на готовност за защита на хора през пояса на Ван Алън през 1969 г..През 2012 г. NASA изпрати сонда всъщност във вътрешната част на първия тороид и се установи за първи път един от многото неизвестни факти за природата на лъчението и интензитета на радиацията в този радиационен пояс. Регистрирано е,в зоната на траекторията на преминаване от сондата,увеличение 1000 пъти на интензитета на радиацията и то за много кратко време! След това тази информация изчезна,а от NASA приказваха глупости как били използвани зони за преминаване на Apollo,което е показателно за евтиното мошеничеството. Опитаха се да скрият и признанията на Стенли Кубрик за режисирането и заснемането на продължителното лунно шоу,но на Земята. Достатъчно много учени и в САЩ опровергаха огромната лъжа.А защо в СССР са мълчали и така „удостоверяват” лъжата е друга интересна тема.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.