1 084 1

Светещи растения - бъдещето на осветлението (ВИДЕО)

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Представете си, че вместо да включвате лампа, когато стане тъмно, можете просто да седнете на бюрото си и да почетете книга на светлината на растението, което стои там. Точно така — на светлината на растението. Това звучи като научна фантастика, но екип от учени от Масачузетския технологичен институт работят усилено по създаването на растения, които могат да светят ярко в тъмното.

Изследователите смятат, че творението им би могло да замести не само настолните лампи, но и уличното осветление в близко бъдеще.

Представете си растение, което свети като фенерче и разпръсква мрака, без да е необходимо да харчите пари за електричество. Тези растения могат да се отглеждат навсякъде, за да осигурят меко нощно осветление без обемисти лампи и жици.

Но как може едно растение на получи способността да свети?

Чрез вграждането на специализирани наночастици в листата на растение, те успяват да предизвикат реакция, позволяваща на растенията да излъчват слаба светлина в продължение на почти четири часа. Те вярват, че в бъдеще ще успеят да накарат растенията да светят толкова ярко, че да осветяват големи пространства

Биологичната луминесценция често се среща в дивата природа.

На сегашния етап от работата си, учените от Технологичния институт в Масачузетс са успели да накарат някои растения да светят с помощта на ензима на светулките, наречен луцифереза. При насекомите тя се свързва с друго химично вещество, луциферин, който предизвиква реакция, излъчваща светлина. Изследователите успяват да имплантират и двата компонента в листата на растения, което ги накара да излъчват бледа светлина.

Изследователите смятат, че ще могат да подобрят тази реакция до такава степен, че растенията да могат да осветяват цели помещения. Те смятат, че след време светещи дървета могат да заменят уличното осветление, което ще спести енергия и пари.

Технологията на MIT не разчита на генетични модификации, учените искат просто да интегрират светлинно-белтъчните протеини директно в растенията. Според техните прогнози в близко бъдеще ще могат да увеличат яркостта на растенията и да подобрят настоящия метод за имплантиране на протеини. Сега протеините влизат в листата след накисване в разтвор, пълен с наночастици, под високо налягане, както и при пръскане и специално оцветяване.

Разбира се, в момента светещите растения не могат да се конкурират с огромния пазар на осветителни технологии. Въпреки това, в бъдеще, ако проектът се осъществи и навлезе на пазара, ще бъдат доволни не само феновете на екологосъобразните технологии, но и тези, които биха желали да намалят сметките си за ток.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Кака Гинка
    Отговор
    1 17:08  17.12.17
    Точно така,свтещите растения са бъдещето - нямаше да плащам скъп ток,ако от разсеяност не си бях затрила зарядното за фикуса...

Напиши коментар:


Публикувай