1 572 4

Намериха в кехлибар кърлеж, пил кръвта на динозаврите

Снимка: Nature Communications/Peñalver et al.
Снимка: Nature Communications/Peñalver et al.
Милена Трачева

В кехлибар на 99 милиона години е запазен кърлеж, смукал динозавърска кръв.

Фрагментът от кехлибар, в който е намерено насекомото, заедно с перо на динозавър, е най-старото доказателство за съществуването на тези кръвосмучещи паразити, разказва LiveScience.

Статията, описваща насекомото и неговия триизмерен модел, са публикувани в списание Nature Communications.

Перото, в което се е вкопчил кърлежа, е принадлежало хищен динозавър от групата на тероподите, чиито членове впоследствие са еволюирали в птици.

Кърлежите, които до сега са били откривани в кехлибар, наподобява съвременните кърлежи, което предполага, че и в онези древни времена, тези кръвопийци са мали подобни паразитни навици като днешните си роднини. Въпреки това до сега не е имало фосили, които пряко да свързват динозаврите с малките насекоми, които може да са се хранили с тях.

Сега, това ново откритие е доказателство за съществуването на такава връзка.

Във власинките на донозавърското перо, учените са открили още и ларви на две други насекоми, което кара учените да смятат, че тези насекоми са снасяли яйца в гнездата на динозаврите. Това е още едно доказателство за тясната връзка между праисторическите животни и техните паразити.

Образецът кехлибар е предаден на изследователите от частния колекционер Скот Андерсън.

Кехлибарът идва от известната мина в Мианмар. Андерсън представи първото описание на образеца на научна конференция преди няколко години. Тогава учените се надяваха, че може да бъде извлечена ДНК от кръвта в коремчето на кърлежа. Това се оказа невъзможно, но с помощта на палеобиолози от Природонаучния музей в Оксфордския университет бе възможно да се установи видът на кърлежа — Deinocroton draculi.

Много от съвременните видове кърлежи се хранят с кръвта на птиците — потомци на древните тероподи, така че кърлежите по динозавърските пера в кехлибара доказват, че взаимоотношенията гостоприемник-паразит са на най-малко 99 милиона години. Тероподите се превърнаха в съвременни птици, а кърлежите и до днес ги придружават.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Zent
  Отговор
  1 09:54  25.12.17
  Мисля че Бойко и Цветанов така ще ги открият някога....и ще пишат - намериха последните кръвопийци на цивилизацията.

  Коментиран от #2

 • kkkkk
  Отговор
  2 10:45  25.12.17

  До коментар #1 от "Zent":

  Нещо по умно не можа ли да напишеш?Писна ми от платени драскачи, дето трябва да се изплюят под всяка една статия без значение за какво е същата.Само едно по- жалко нещо има от вас-Вашите спонсори.
 • 3 16:45  25.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Гого
  Отговор
  4 10:37  26.12.17
  Такива кърлежи има и във България може да ги видите на живо около 240 на брой+един селски кърлеж от Банкя!

Напиши коментар:


Публикувай