Last news in Fakti

18 Декември, 2017 10:06 4 308 3

Какво би станало, ако някой дръпне тапата на дъното на океана? (ВИДЕО)

  • океан-
  • вода-
  • видео-
  • световен океан-
  • тапа-
  • пресъхне-
  • марианска падина-
  • какво ще стане-
  • симулация

Къде би отишла водата на Световния океан и ще изчезне ли целият воден ресурс на планетата ни?

Какво би станало, ако някой дръпне тапата на дъното на океана? (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Какво би станало с водата на Световния океан, ако някой издърпа тапата на дъното на Марианската падина?

Благодарение на едно очарователно видео, което се превърна във вирусно през последните дни, можем да научим отговора на този хипотетичен и доста невъзможен за реализиране сценарий..

Потребител на Reddit, наречен Vinnytsia, е създал симулация, която е качил като видео в интернет, показваща какво би станало с водата в Световния океан, ако някой издърпа от дъното на океана 10-метрова тапа.

Какво би станало, ако някой дръпне тапата на дъното на океана? (ВИДЕО)

Трябва да посочим обаче, че този въпрос влиза в списъка с "абсурдни хипотетични въпроси, на които има сериозни научни отговори", пише британският вестник Express.

Използвайки данните от ресурсите за опазване на природата, а също така и глобален модел на релефа на Земята, потребителите са пресметнали, колко време ще е необходимо, за да напусне океанът повърхността на планетата.

Изданието коментира, че този интернет потребител очевидно има солидни знания по геоматиката и геопространствената визуализация и е решил да ги използва за създаването на симулация на това как ще изглежда Земята, ако океаните пресъхнат.

Удивителното видео е вдъхновено от книгата на Рандъл Мънро "What If?", която поставя въпроса какво ще се случи, ако океана бъде пресушен.

Какво би станало, ако някой дръпне тапата на дъното на океана? (ВИДЕО)

Една от изненадите в тази симулация е времето, за което това би могло да се случи. Според данните ще отнеме близо 3 милиона години, докато океана се източи през 10-метровата дупка, ако тя се намира в Марианската падина — най-дълбоката точка на океана.

Но дори тогава няма да изчезне цялата вода на планетата, защото ще останат езера и малки водоеми по целия свят.

В разчетите си, създателят на видеото, използва уравнението на Бернули за идеален флуид, т.е. течност без вътрешно триене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ЙО ХО ХО И БУТИЛКА КАЙСИЕВА

    2 0 Отговор
    Ако океаните изчезнат тръгвам да копам за пиратски съкровища
  • 3 Кака Гинка

    3 0 Отговор
    Явно на някой са му дръпнали тапата...