2 175 3

Какво би станало, ако някой дръпне тапата на дъното на океана? (ВИДЕО)

Къде би отишла водата на Световния океан и ще изчезне ли целият воден ресурс на планетата ни?

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Какво би станало с водата на Световния океан, ако някой издърпа тапата на дъното на Марианската падина?

Благодарение на едно очарователно видео, което се превърна във вирусно през последните дни, можем да научим отговора на този хипотетичен и доста невъзможен за реализиране сценарий..

Потребител на Reddit, наречен Vinnytsia, е създал симулация, която е качил като видео в интернет, показваща какво би станало с водата в Световния океан, ако някой издърпа от дъното на океана 10-метрова тапа.

Трябва да посочим обаче, че този въпрос влиза в списъка с "абсурдни хипотетични въпроси, на които има сериозни научни отговори", пише британският вестник Express.

Използвайки данните от ресурсите за опазване на природата, а също така и глобален модел на релефа на Земята, потребителите са пресметнали, колко време ще е необходимо, за да напусне океанът повърхността на планетата.

Изданието коментира, че този интернет потребител очевидно има солидни знания по геоматиката и геопространствената визуализация и е решил да ги използва за създаването на симулация на това как ще изглежда Земята, ако океаните пресъхнат.

Удивителното видео е вдъхновено от книгата на Рандъл Мънро "What If?", която поставя въпроса какво ще се случи, ако океана бъде пресушен.

Една от изненадите в тази симулация е времето, за което това би могло да се случи. Според данните ще отнеме близо 3 милиона години, докато океана се източи през 10-метровата дупка, ако тя се намира в Марианската падина — най-дълбоката точка на океана.

Но дори тогава няма да изчезне цялата вода на планетата, защото ще останат езера и малки водоеми по целия свят.

В разчетите си, създателят на видеото, използва уравнението на Бернули за идеален флуид, т.е. течност без вътрешно триене.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 10:41  18.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ЙО ХО ХО И БУТИЛКА КАЙСИЕВА
  Отговор
  2 22:29  18.12.17
  Ако океаните изчезнат тръгвам да копам за пиратски съкровища
 • Кака Гинка
  Отговор
  3 00:48  19.12.17
  Явно на някой са му дръпнали тапата...

Напиши коментар:


Публикувай