Last news in Fakti

20 Декември, 2017 05:45 8 964 1

4 ползи от лука, за които може би не подозирате

  • лук-
  • ползи-
  • здраве-
  • имунитет-
  • зеленчук-
  • храна-
  • съвети

Лукът е източник на много важни хранителни вещества и действа като защита

4 ползи от лука, за които може би не подозирате - 1
Снимки: shutterstock

Лукът е един от най-често използваните зеленчуци в кулинарията. Освен да придава неповторим вкус и аромат към всяко ястие, лукът има и няколко други неочаквано добри полезни свойства. Дали е бял, жълт или червен, лукът е един от най-популярните и разнообразни зеленчуци, придаващ специфична пикантност.

Сълзите при рязането му съвсем не трябва да са причина да пропуснете този изключителен зеленчук, защото вижте само от какво ще се лишите:

4 ползи от лука, за които може би не подозирате

Настинки и простуди
Лукът има антибактериални свойства, така че редовната му консумация може да е сред успешните начини да се предпазим от неприятните ефекти на студеното време. В това отношение обаче лукът има успешно приложение и външно — като го нарежете на тънко и наложите долната част на стъпалата, обуете чорапи и оставите да престои една нощ. Фосфорната киселина, която се съдържа в него (същата, която ви кара да плачете, докато го режете), се абсорбира през стъпалата и навлиза в кръвообращението, като по този начин може да помогне с борбата с бактериите и инфекциите.

Кръвна захар
Високото съдържание на сулфур и флавоноиди в лука намаляват нивата на кръвната захар, което може да е от полза при превенцията на сърдечносъдови заболявания и диабет. Същите вещества предпазват и кръвоносните съдове от запушване и подобряват нивата на холестерола и триглицеридите.

4 ползи от лука, за които може би не подозирате

Астма и алергии
Високото съдържание на керцитин (лукът е сред десетте най-богати на този антиоксидант храни) е причина за противовъзпалителните и антиалергенни качества на лука. Керцитинът също така предпазва клетките от производство на хистамин (който е отговорен за алергичните реакции), а при хората, страдащи от астма, керцитинът може да разшири дихателния тракт, като по този начин облекчи дишането.

Развалени зъби
Яденето на суров лук със сигурност води до неприятен дъх в устата, но също така убива голямо количество от бактериите в устата, които водят до развалени зъби. Две-три минути дъвчене на суров лук са достатъчни, за да убият повечето микроби в устата.

Освен всичко това, с една средно голяма глава лук (около 150 г) си набавяме 19% от препоръчителната дневна доза витамин С, 9% витамин В 6, 7% фолат, 10% манган, 6% калий и 10% фибри.

4 ползи от лука, за които може би не подозирате


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радо

    5 0 Отговор
    Лукът прави много "матриял"(за мъжете се отнася)...стари, опитни мъже са ми го казвали.