1 000 4

Учени създадоха хапче за щастие

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Съществува ли хапче на щастието и ако е така дали не е забранено от закона? Отговорът на този въпрос е положителен, благодарение на група учени от Института по молекулярна биология към университета в Куинсланд. Те са създали синтетична подобрена версия на "хормона на щастието" — окситоцин.

При това препаратът не нанася вреда на организма и няма странични ефекти. За разлика от окситоцина, който при прекомерни количества може да причини сериозни сърдечносъдови заболявания, новият синтетичен препарат може за значително по-дълго време да поддържа "състояние на щастие" без да нанася вреди на организма, твърдят създателите му.

Опити с мишки са показали, че хапчето на щастието може да се използва за лечението на сериозни заболявания, свързани с нервната система. То може да облекчи симптомите на пациенти, страдащи от клиничната депресия и аутизма.

Австралия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Боко Тиквата
  Отговор
  1 11:59  25.12.17
  Това са го измислили българите преди векове - нарича се ракия...
 • no name no face no number
  Отговор
  2 15:11  25.12.17
  Да си го наврът в ....г ..за
 • факт
  Отговор
  3 15:28  26.12.17
  И КАТО ВИДЯЛИ МИШКИТЕ КОТКАТА УМРЕЛИ ОТ ЩАСТИЕ
 • мммдаааа
  Отговор
  4 13:09  27.12.17
  Използва се за: - предизвикване или подпомагане на контракциите по време на раждане - подпомагане на манипулациите при аборт - превенция и контрол на хеморагиите (кръвоизливи) след раждането на бебето - по време на цезарово сечение

Напиши коментар:


Публикувай