1 344 2

5 шокиращи коледни традиции

Акащо дърво, чудовище и деликатес от кожа на кит са едни от най-странните традиции

Иво Стойнев

Коледа е светъл празник, но може да има и своите странности. Всеки народ създава собствени традиции, които пази, колкото и да са странни.

Каталуния, Испания
Каталунците имат няколко странни традиции, една от тях е Caga tio. В последните две седмици преди Коледа ухиленото човече, което е изработено от издълбано дърво се поставя на масата в трапезарията. Всеки ден трябва да се "храни" със сушени плодове, ядки или лакомства. На Коледа човечето се бие с пръчки, за да "изака" лакомствата. Друга традиция е Caganer, малка фигурка, която ака и често се появява в сцените, свързани с Рождество.

Германия, Австрия, Чехия, Словакия
Крампус е адско създание, което наказва палавите деца през коледните празници. Митичният звяр произхожда от австро-баварския фолклор на Алпите и е космат звяр с копита и големи рога.

Венецуела
В столицата на Венецуела - Каракас, вярващите ходят с кънки или ролери на ранните църковни служби. Властите дори затварят пътищата, за да осигурят комфорта на миряните.

Япония
Коледа не е празник в Япония, защото едва 1% от японците са християни, но това не пречи на много хора да се чувстват празнично и да се отдават на тържества. Дядо Коледа или Хотей-ошо има очи на задната част на главата, за да наглежда палавите деца.

Гренландия
Ако смятате, че пачата и шкембето са гадни, трябва да опитате някои от гренландските деликатеси. Матак е сурова кожа от кит с китова мас. Друг е кивиак, което малка птичка от семейство Кайрови, увита в кожа от кит и заровена за няколко месеца в земята. След това се изважда и се яде разложена.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 13:13  27.12.17
    Този коментар е премахнат от модератор
  • 2 22:28  28.12.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай