Last news in Fakti

27 Декември, 2017 10:42 1 956 2

5 шокиращи коледни традиции

  • дърво-
  • кит-
  • чудовище-
  • традиции-
  • коледа

Акащо дърво, чудовище и деликатес от кожа на кит са едни от най-странните традиции

Коледа е светъл празник, но може да има и своите странности. Всеки народ създава собствени традиции, които пази, колкото и да са странни.

Каталуния, Испания
Каталунците имат няколко странни традиции, една от тях е Caga tio. В последните две седмици преди Коледа ухиленото човече, което е изработено от издълбано дърво се поставя на масата в трапезарията. Всеки ден трябва да се "храни" със сушени плодове, ядки или лакомства. На Коледа човечето се бие с пръчки, за да "изака" лакомствата. Друга традиция е Caganer, малка фигурка, която ака и често се появява в сцените, свързани с Рождество.

Германия, Австрия, Чехия, Словакия
Крампус е адско създание, което наказва палавите деца през коледните празници. Митичният звяр произхожда от австро-баварския фолклор на Алпите и е космат звяр с копита и големи рога.

Венецуела
В столицата на Венецуела - Каракас, вярващите ходят с кънки или ролери на ранните църковни служби. Властите дори затварят пътищата, за да осигурят комфорта на миряните.

Япония
Коледа не е празник в Япония, защото едва 1% от японците са християни, но това не пречи на много хора да се чувстват празнично и да се отдават на тържества. Дядо Коледа или Хотей-ошо има очи на задната част на главата, за да наглежда палавите деца.

Гренландия
Ако смятате, че пачата и шкембето са гадни, трябва да опитате някои от гренландските деликатеси. Матак е сурова кожа от кит с китова мас. Друг е кивиак, което малка птичка от семейство Кайрови, увита в кожа от кит и заровена за няколко месеца в земята. След това се изважда и се яде разложена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.