Last news in Fakti

29 Декември, 2017 16:59 2 661 6

Мелания отсича емблематичната 200-годишна магнолия пред Белия дом (ВИДЕО)

  • магнолия-
  • бял дом-
  • отсечена-
  • дърво-
  • най-старото дърво-
  • вековно дърво-
  • андрю джаксън-
  • изгнила-
  • повредена-
  • опасна

Първата дама взела решението, след като получила докладите на специалистите от Националната ботаническа градина на САЩ

Южната фасада на Белия дом ще бъде подложена на драматична промяна тази седмица: огромната вековна магнолия, засадена пред сградата преди повече от 200 години, ще бъде отсечена, съобщи CNN.

Това е разпоредила първата дама на САЩ поради съображения за сигурност.

Съпругата на президента била загрижена за безопасността на посетителите и представителите на медиите, които по правило застават точно под дървото, известно като Магнолията Джаксън.

Вековната магнолия е най-старото дърво в двора на Белия дом. Стволът ѝ се извисява величествено пред прозорците на приземния етаж, протягайки клони към прозорците на Държавната трапезария на първия етаж и към прозорците на президентските спални на втория етаж.

През тези два века дървото мълчаливо е посрещало и изпращало американските президенти и е слушало и пазило тайните им, било е свидетел на важни исторически моменти и е присъствало на вземането на съдбовни решения. Днес обаче, то се смята за заплаха, тъй като е прекалено повредено и изгнило, за да остане на мястото си.

Специалисти от Националния дендрариум на САЩ са били повикани в Белия дом, за да направят оценка на Едролистна магнолия (Magnolia grandiflora).

Според документите, получени от CNN, дървото трябва да бъде премахнато незабавно бързо, въпреки усилията, които ботаници и градинари са полагали в продължение на няколко десетилетия, за да запазят историческата магнолия.

Мелания Тръмп е решила съдбата на магнолията, след като се е запознала обстойно с доклада, който специалистите от Националния дендрариум изготвили и прегледала множество исторически документи. Първата дама и екипът ѝ водили дълги разговори и проверили всяка една възможност, преди да вземат това тежко решение.

Дървото ще бъде отрязано по-късно тази седмица, докато президентското семейство се намира в имението си във Флорида за празниците.

От доклада на специалистите става ясно, че "цялостната архитектура и структура на дървото е сериозно компрометирана", както и че магнолията е "напълно зависима от поддържащата я изкуствена конструкция", без която е щяла да падне още преди години.

Хората, които се грижат за поддръжката на градините на Белия дом, са подготвени за "гибелта" на магнолията. Наблизо се отглеждат издънки от оригиналното дърво, чиято височина вече е между 2,4 и 3 метра.

Впоследствие те ще бъдат засадени на мястото на оригиналната магнолия.

Историята разказва, че първото дърво е засадено от седмия президент на САЩ - Андрю Джаксън в памет на покойната му съпруга Рейчъл през 1835 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    7 3 Отговор
    Магнолиите ми, са много по добри, от магнолиите ти! - Би казал Бойко Борисов след като отсекат дървото на Белият дом.
    Предполагам Борисов лично ще се обади на приятелят си Тръмп и ще му даде една магнолия на закъсалия партньор. После ще го спомене ей така по между другото в непринуден разговор как е помогнал на кахърните души в бялата къща давайки откъсвайки от сърцето си най- чистосърдечно една чистокръвна магнолия от личният си разсадник в Банкя
  • 2 dsadsa

    11 2 Отговор
    Искам да и откъсна цветето на госпожата
  • 3 хитреца

    9 1 Отговор
    То Белия дом още не може да се измирише от предишните црни обитатели та берат ядове с няква си магнолия. Те нА ,ето тия са изтръгнали щранговете от банята и са свалили бойлера преди да се изнесат
  • 4 Кофти

    10 0 Отговор
    Оф, голяма драма... По-дълга статия не можахте ли да напишете за подобна глупост?....
  • 5 Гост

    7 2 Отговор
    С края на магнолията идва и края на величието на САЩ. Послание е това!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.