3 159 5

5 теории за възникването на живота на Земята

Няма спор за това, че е възникнал, но въпросът е как?

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Животът на Земята се е зародил преди около 3 млрд. години. Първите обитатели на планетата били древните микроби, които постепенно еволюирали до пъстрата флора и фауна, която ни заобикаля. Но как са се появили тези първи микроби на Земята въобще? Това е въпрос, който тормози поколения учени и който все още категоричен отговор.

Ето и най-достоверните теории за произхода на живота на Земята:

Електрическа искра

През 50-те години на миналия век един експеримент дава възможно решение на загадката. Харолд Юри и Стенли Милър успяват да докажат, че електрическа искра може да генерира аминокиселини и прости захари в среда, в която има вода, метан, амоняк и водород.

Някои учени са на мнение, че този експеримент е доказателство, че една светкавица е способна да постави основите на живота в първите дни на планетата, от които по-късно да се развият молекули, клетки и т.н.

Недостатъкът на тази теория е, че първичната атмосфера на Земята е била бедна на водород. Възможно е обаче "божествената искра" да е припламнала сред облаци, образували се след вулканично изригване, богати именно на метан, амоняк и водород.

Теория за глината

В случая не говорим за сътворяването на Адам от глината и Ева от реброто на Адам, а за теория, според която животът на Земята може да се е зародил в глината, покривала тогава планета. Тази теория се защитава от химика Александър Греъм Кеърнс-Смит от университета в Глазгоу, според когото първичната глина е спомогнала за организирането на аминокиселините в протеинова матрица.

Според него това е станало заради минералите в глината, които първи са организирали аминокиселините, а после в процеса на еволюция органичните молекули са иззели тази функция. На практика ДНК е точният начин на подредбата на аминокиселините.

Живот във фризера

Според някои теории животът не се е зародил в горещите термални извори, а дълбоко под леда. Ерик Ригнот от НАСА смята, че преди приблизително 3 милиарда години повърхността на планетата ни е била покрита с дебела ледена покривка.

Именно ледът е предпазил и съхранил първите искрици живот, далеч от вредното ултравиолетово лъчение на слънцето.

Живот от дълбоководните гейзери

Дълбоководните гейзери изхвърлят гореща вода, богата на минерали на дъното на земята и дори днес удивляват учените с причудливата и уникална подводна екосистема, която създават около тях.

Възможно е преди милиарди години горещите минерални подводни извори да са катализирали химична реакция, която да е довела до образуването на първичните аминокиселини, а оттам и на живота.

Всъщност сме дошли от друга планета

Това е една от най-популярните теории за произхода на живота на Земята. Според нея животът въобще не е възникнал на нашата планета, а е дошъл от Космоса, пренесен от отломка, откъсната от друга планета и впоследствие разбила се на земята. Всъщност от Марс постоянно се откъсват скални отломки, част от които в крайна сметка падат на Земята.

Учените допускат, че на някоя от тези отломки е имало колония от бактерии, които са оцелели пътуването във вакуум и разбиването в земната повърхност. Някои учени дори отиват по-далеч и допускат, че животът може да е донесен от другия край на галактиката с някоя космическа комета.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Koko
  Отговор
  1 06:57  02.01.18
  Ако живота е дошъл от друга планета то това не отговаря по никакъв начин на въпроса "Как е възникнал живота?". Въпросът си остава в пъла сила и без никакъв отговор.

  Коментиран от #5

 • 2 09:09  02.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ДДР
  Отговор
  3 09:11  02.01.18
  Пълни глупости, ако искат и 500 "теории" да измислят... Животът не е само химия!!! Ако Животът беше просто химия, то нека пи създадат една проста клетка, ама не могат!!! А какво е Живота, някой може ли да каже!
 • Бррр
  Отговор
  4 15:43  02.01.18
  Според мен сме дошли от друга планета,която сме унищожили с войни! И скоро ще ни трябва нова планета,защото и Земята ще унищожим с безумията си!!!
 • ДДД
  Отговор
  5 17:44  04.01.18

  До коментар #1 от "Koko":

  така и 3 отпада защото само е съхранил нещо вече същетвуващо Публикувано във факти.бг: ледът е предпазил и съхранил първите искрици живот по скоро е 4 нали сме излезли от водата иначе от брега сме отишли във водата и пак сме излезли?

Напиши коментар:


Публикувай