1 Януари, 2018 08:45 1 812 3

Древните римляни празнували НГ на 1 април

  • римляни-
  • нова година

Египтяните устройвали тържества през юли

Всички култури, използващи годишен календар, празнуват в някаква форма Нова година. Посрещането на новата година датира отпреди 4 000 години, когато на първия ден от новата година са се организирали празненства в древен Вавилон, пише "Епицентър".

Историята на честването на новото летоброене е било празник в Древен Рим. За римляните новата година е започвала от 1 април – денят в който встъпвали в длъжност новоизбраните консули.

Но през 153 г. пр. Хр. избухва голямо въстание против римската власт в Иберия, което налага консулите, които са били и главнокомандващи армията, да заемат постовете си предсрочно на 1 януари. Този прецедент се превръща в традиция. С въведения през 45 г. пр. Хр. Юлиански календар промяната вече е окончателна. На 1 април започва да се празнува „лъжливата“ нова година и постепенно този ден се превръща в празник на шегите и смеха.

В Египет през 4241 г. пр. н.е. в Хелиополис е създаден най-древният календар, в който годината е разделена на 12 месеца и има 365 дни. В него новата година започва през месеца на разливането на Нил – Юли. Този календар бил използван в Египет до въвеждането на Юлианския през 26 г. пр. н. е.

През 2700 г. пр. н. е. китайците съставили свой цикличен календар, според който новогодишните тържества, наричани „Празник на пролетта“, траят 3 дни и се честват през февруари. Едва 3 000 г. по-късно те приели, че годината има 365 и половина дни. От 1949 г. в Китай се използва Григорианският календар, но и сега в някои области продължават да си служат с цикличния.

Според древния японски календар, всяка година преминава под знака на един от всичките 12 зодиакални символа: плъх, бивол, тигър, заек, дракон, змия, кон, овца, маймуна, петел, куче и прасе. Новогодишният празник трае от 30 декември до 3 януари и се отбелязва с 108 камбанни удара.

Според индийския календар от 1952 г. новата година започва на 22 март, а високосната – на 21 март.

Виетнамската Нова година, наричана „празник Тет“, се празнува според лунния календар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зиманн

    2 0 Отговор
    От написаното в статията личи, че единственно японците, индийците и китайците са максимално близко до истината, ако изключим и отделни общности по света... Прабългарите чевствуваха Нова година, на 20-ти Март - денят, в който се завършва и започва цикъла на новата Земна астрономическа година - Началото на Пролетта и ново въртене. Прабългарите имаха най-точният календар, но продажните дупещи се за облаги пред чужденци местни парапитеци на власт, плюха и на правилното и на народа ни и на всичко разумно българско с хилядолетията. Някои твърдят, че сме чергарски народ надошъл от Азия? А истината е много по-древна - от сътворението на планетата и не само на нея тук... Новата Слънчева година е на 20-и Аугуст - нея я празнуват Бялото Братство, но Земната е на 20-и Март - тя е по-бавния цикъл на планетарно въртене.
  • 2 Зиманн

    1 0 Отговор
    Само ще добавя, че Земната календарна година има 13 месеца и затова окултистите от древността са описали, че числото 13 е фатално... Но такива алчни и продажни човечета като Винету и хилядите подобни през хилядолетията закопаха и бълтарите и България и всичко правилно и полезно за нас. Ето дори днес - унеличават прага на пенсиониране, а ти си склрючил договор с държавата за вноски при определени правила граници и те го нарушават еднолично без да те питат. Това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ за ЗАТВОР или в по-добрия случай за РАЗСТРЕЛ на законодателите въвели това, но тук в КЕНЕФЛАНДИЯ даже матряла на власт и охраната му са безполезни за българите, та няма от кого да очакваш и нещо полезно и добро. Впрочем даже календара ви на съвременното не е точен, нито месеца ви нито годината ви. Оттам и много други неща. Но понеже всеки график е времеотчитане, то системата работи, нищо, че не е правилно разграфена - като автомобил с калпаво гориво, но все пак върви....
  • 3 Аман Заман

    2 0 Отговор
    Луната обикаля земята за 30 дни.лунен цикъл (месец).Земята обикаля слънцето за364.5 дни.календара си е наред,природен,астрономически,математически.Да празнуваме Коледа и Нова година по сред лято е икономически неизгодно.