16 011 6

С риск за живота, французин засне уникални квадрати в морето (СНИМКИ)

Снимките са били направени край бреговете на Франция

Милена Трачева

Потребителите на мрежите извадиха от архивите невероятно интересни снимки, направени от френски фотограф, с риск за живота му.

На снимките се вижда един изключително красив, но същевременно много опасен феномен, случващ се край бреговете на Ил дьо-Ре, малък френски остров в Атлантическия океан през 2014 г.

Необичайното явление, което французинът е успял да заснеме с риск за живота си, се нарича "кръстосано море". Той се случва, когато две вълни, идващи от различни посоки, се срещнат. Но защо посоките им са различни? Защото вълните принадлежат на отделни климатични системи.

Вълните, които създават необичайните квадрати по водната повърхност са различни от онези, които се получават при поривите на вятъра. Именно те притежават способността да набъбват по повърхността на морето и да се носят дълго, докато не се сблъскат с друга вълна, идваща от различна посока.

Феноменът, който се появява неочаквано и също толкова внезапно изчезва, е изключително опасен, тъй като при срещата си, вълните образуват нещо като фуния, която засмуква всичко към морското дъно.

Решен да снима отблизо, авторът на изключителните снимки се втурнал към лодката си и се отправил право към квадратите. Малко след това обаче, той осъзнал, че не може да се върне обратно, защото е хванат в капан. За негов късмет на острова имало спасителен хеликоптер, чийто екипаж му се притекъл на помощ в последния момент, точно преди вълните да го завлекат към дъното.

Франция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • racer
  Отговор
  1 23:36  01.01.18
  Е заслужава ли си да умреш за едни снимки?
 • Иван
  Отговор
  2 03:11  02.01.18
  Това е измислица.Няма такива вълни.Квадратни!Този ни мисли за шарани!
 • Кака
  Отговор
  3 07:46  02.01.18
  Иване, Иване, не обиждай шаранчето
 • ЙЙЙХГГЪ
  Отговор
  4 09:07  02.01.18
  дифракция на вода.......... физика за 9 клас
 • Тити
  Отговор
  5 13:00  02.01.18
  Страхотна новина: "... един изключително красив, но същевременно много опасен феномен, случващ се край бреговете на Ил дьо-Ре, малък френски остров в Атлантическия океан през 2014 г." И с пунктуационни грешки... Пожелавам Ви по-смислена и по-грамотна 2018 година!
 • 6 19:52  02.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай