3 323 6

Лошите навици, които издават същността ни

Психолозите отдавна изучават тези несъзнателни действия, зародили се на подсъзнателно ниво

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Всички ние имама навици, някои от тях са досадни и дразнещи и ни се иска да ги няма, но по някаква причина ни е трудно да се отървем от тях.

Истината е, че вредните навици говорят много за характера на човека, категорични са експертите.

Според психолозите навикът за чоплене на пъпки означава подсъзнателно желание да бъдем по-отворени към света. Кожата се явява тип бариера между човека и околната среда. Чрез чопленето на пъпки и несъвършенства по нея несъзнателно се опитваме да я преминем.

Навикът да играем с косата си и да я усукваме около пръстите си говори за вечни вътрешни съмнения и противоречия, които ни тормозят. Това се приема за склонност към фокусиране в миналото, търсейки отговори за положението ни в настоящето.

Друг неприятен навик, който говори много за човек, е пренебрегването на мръсните съдове. Ако използвани чаши и чинии престояват с дни в мивката, това означава, че имаме склонност да отлагаме работата за по-късно и често приключваме ангажиментите си в последния момент. В старанието си да реализират големите си планове, отлагащите миенето на съдове пропускат важни детайли, които в крайна сметка се отразяват върху цялостното изпълнение на поставената задача.

Случвало ли ви след обилна вечеря да хапвате допълнително сандвич, бонбони или друго лакомство? Преяждането обикновено показва липса на любов и загриженост от страна на околните. Това се разглежда като опит за запълване на някаква празнина.

Ако сте свикнали да се смеете гръмогласно на публични места, това означава, че в действителност страдате от липса на внимание и по този начин опитвате да го привлечете.

Пукането на кокалчетата на пръстите обикновено е навик, който се приписва на мъжете. Това говори за съмнение в собствените си възможности и опит за респектиране на околните.

Ако не оправяте леглото си сутрин, специалистите биха ви определили като неорганизиран човек, свикнал да разчита не на собствените си възможности, а на случайността. Такива хора често са убедени, че ги очакват по-важни неща през деня и не намират за нужно да изразходват енергията си за такива дреболии.

Много от нас използват паразитни думи като „смисъл“, „като цяло“, „ами“. Това значи, че не можете да следите мислите си и по този начин опивате да „забавите“ времето, за да си дадете възможност да формулирате изречението си по друг по-ясен начин. Този навик е често срещан при активни и творчески личности.

Ако непрекъснато чоплите етикетите от бутилките и храните, това показва вътрешно желание за идеален живот и че не сте особено доволни от сегашното си положение. Подсъзнателно искате да промените нещо и да постигнете вътрешен баланс, категорични са експертите.

Хората, които си гризат ноктите, обикновено по природа са перфекционисти, искат всичко да им е идеално и често поставят много високи изисквания към себе си. Преследването на успеха е похвално, но това не трябва да е за сметка на вътрешното спокойствие, което често перфекционистите жертват с лека ръка.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Stefko 88
  Отговор
  1 20:51  01.01.18
  Ако си прост и невъзпитан аграр с две думи значи имаш нужда да се сближи със света , си перфекционист и не си припрян.(викане, чесане на цирейчета, гризане на нокти мръсни съдове както анализирате по-горе). Странно тия дето си правят топчета от сополите като бъдещи скулптори ли ще ги определите? А тия дето си ги лапат? Крият изследователски порив в себе си а?

  Коментиран от #2

 • К.К.
  Отговор
  2 21:04  01.01.18

  До коментар #1 от "Stefko 88":

  За двата извода на края, един плюс.
 • Радо
  Отговор
  3 22:16  01.01.18
  Аз съм бил латентен Микеланджело Буонароти - не го знаех досега!!!..благодарско за статията!...но не ги лапам все още топчетата.
 • Мокрия нос
  Отговор
  4 22:28  01.01.18
  Я па с мириша чорапите преди да ги обуя, предполагам, че съм човек, който си анализира стъпките и разсъждава върху тях...
 • Мимино
  Отговор
  5 22:49  01.01.18
  Що па да нимож си бръкна в носа!?!
 • коцкатус
  Отговор
  6 19:07  09.01.18
  Няма нищо вярно в тая статия

Напиши коментар:


Публикувай