1 592 4

Доматите и ябълките лекуват дробовете на пушачите

Учени са открили, че редовната консумация на храни с антиоксидантни свойства възстановява и подобрява белодробните функции

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Бившите пушачи възстановят бързо функциите на белите си дробове, ако ядат повече плодове и зеленчуци и по-специално ябълки и домати. Това твърдят трима американски лекари, събрали резултатите от 10 проучвания в ново изследване, публикувано в списание European Respiratory Journal.

Изследователите от Медицинския факултет на Университета Джонс Хопкинс показаха, че белите дробове на пушачите по-лесно се възстановяват след отказването от вредния навик, ако ядат много ябълки и домати.

Според данните са нужни поне два домата и повече от три пресни плода на ден, за да се повлияе положително на състоянието на белите дробове.

Изследователите проучили ефекта и на консервираните и термично обработените плодове и зеленчуци (включително кетчуп), но се оказало, че те не оказват въздействие върху състоянието на белите дробове.

По време на работата си те открили, че при хората, които никога не са пушили, ябълките и доматите забавят отслабването на белодробната функция, която идва с възрастта.

В основното изследване, върху което се базират настоящите констатации на учените — (European Community Respiratory Health Survey, ECRHS) проведено през 2002 г. — са участвали 680 души от 3 европейски страни (средната възраст на участниците е била 43 години). Всички те трябвало да отговорят на въпросник и да се подложат на процедура, наречена спирометрично измерване на обема на белите дробове и дихателната честота, в продължение на десет години. Потреблението на различни хранителни продукти е било оценено чрез отговорите, които участниците написали във въпросниците.

Учените свързват ефекта с антиоксидантите, които се съдържат в плодовете и доматите. В малки количества, те нямат значително влияние върху организма, но продължителната употреба на антиоксиданти чрез храната, води до значително забавяне на патологията на белодробната функция с възрастта, а освен това обръща негативните последици от тютюнопушенето сред бившите пушачи.

Авторите на изследването отбелязват, че техните резултати трябва да бъдат взети под внимание от терапевтите, които дават съвети на пушачите.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кучето шаро
  Отговор
  1 14:47  02.01.18
  Що е ядъки ?
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  2 13:56  04.01.18
  Учени са открили....?! Да не са от Б-А-Неуките дето реват за пари а нищо не снасят в хазната!
 • 3 20:42  04.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Дон Тони
  Отговор
  4 20:45  04.01.18

  До коментар #3 от "Дон Тони":

  Забравих да вмъкна че като изпушите една цигара необработен тютон се чувствате като брадясъл каруцар - точно това чувство не се усеща в цигарите макар вредата да е същата

Напиши коментар:


Публикувай