6 841 4

Гърбат кит спаси жена от акула, издигайки я над водата (ВИДЕО)

Екипът на биоложката успял да улови удивителната случка

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Спиращо дъха видео на гърбат кит, който спасява живота на жена от огромна акула, се появи в интернет.

Удивителната случка е станала край бреговете южния тихоокеански остров Кук, където биологът, специалист по китове, Нан Хаузър се гмуркала заедно с екипа си.

Докато 63-годишната жена се опитвала да общува с огромния морски бозайник, той изведнъж започнал да я притиска с глава и уста, избутвайки я под една от страничните си перки, като дори я издигнал над водата.

Нан Хаузър, която е президент и директор на Центъра за изследване и опазване на китовете и директор на Център за китове и дива природа на остров Кук, била сигурна, че ще умре. Тя дори не подозирала на какво се дължи странното поведение на 20 тонното морско създание.

По-късно морският биолог разбрала, че китът всъщност я е спасил от 3-метрова тигрова кула, която се била приближила до тях, без тя да я усети. Гърбатият кит обаче, видял свирепия хищник и направил всичко нужно, за да защити живота на жената.

По думите ѝ, странното поведение на кита продължило почти 10 минути.

Този момент може би е доказателство за интуитивната природа на китовете да защитават други видове животни — включително хора, обяснява Хаузър.

Гърбатите китове са известни с това, че защитават и спасяват други животински видове. Те често скриват под гръдните си перки тюлени, за да ги спасят от косатки или акули.

"Тези животни наистина показват алтруизъм, като понякога дори рискуват собствения си живот, за да спасят чужд", обяснява Хаузър. която твърди, че това е първият документиран случай, при който гърбат кит спасява човек - нещо, което никога до сега не е било улавяно на лента.

Биологът сравнява интуитивното поведение на гигантските морски бозайници с това на пожарникарите, които, без да мислят се втурват сред пламъците, за да спасят живот на непознат.

Нова Зеландия


Още по темата

 • Дрон спаси удавници

  Дрон спаси удавници

  Дрон помогна за спасяването на двама сърфисти в океана, съобщи Fox. Това е станало в района на Ленкъс Хейд. Районът се намира край австралийския ...
  19.01.2018
  783
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лост (гост)
  Отговор
  1 15:32  09.01.18
  Уникална простотия. На който му се е спрял дъха да не забрави да си го пусне. Ако някой не е гледал видеото да не го гледа, че е загуба на време.
 • EEE (гост)
  Отговор
  2 16:56  09.01.18
  Тотално подвеждаща статия и още повече клип!
 • Vasik Atanasova (потребител)
  Отговор
  3 20:02  09.01.18
  не видях акула
  и уплашена жена
 • Лора (гост)
  Отговор
  4 10:31  21.01.18
  Поредната лъжа на "Зелените" богати нещастници - смучат дарения постоянно с такива простотии

Напиши коментар:


Публикувай