8 230 4

Гърбат кит спаси жена от акула, издигайки я над водата (ВИДЕО)

Екипът на биоложката успял да улови удивителната случка

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Спиращо дъха видео на гърбат кит, който спасява живота на жена от огромна акула, се появи в интернет.

Удивителната случка е станала край бреговете южния тихоокеански остров Кук, където биологът, специалист по китове, Нан Хаузър се гмуркала заедно с екипа си.

Докато 63-годишната жена се опитвала да общува с огромния морски бозайник, той изведнъж започнал да я притиска с глава и уста, избутвайки я под една от страничните си перки, като дори я издигнал над водата.

Снимка: Nan Hauser

Нан Хаузър, която е президент и директор на Центъра за изследване и опазване на китовете и директор на Център за китове и дива природа на остров Кук, била сигурна, че ще умре. Тя дори не подозирала на какво се дължи странното поведение на 20 тонното морско създание.

По-късно морският биолог разбрала, че китът всъщност я е спасил от 3-метрова тигрова кула, която се била приближила до тях, без тя да я усети. Гърбатият кит обаче, видял свирепия хищник и направил всичко нужно, за да защити живота на жената.

Снимка: Nan Hauser

По думите ѝ, странното поведение на кита продължило почти 10 минути.

Този момент може би е доказателство за интуитивната природа на китовете да защитават други видове животни — включително хора, обяснява Хаузър.

Гърбатите китове са известни с това, че защитават и спасяват други животински видове. Те често скриват под гръдните си перки тюлени, за да ги спасят от косатки или акули.

Снимка: Nan Hauser

"Тези животни наистина показват алтруизъм, като понякога дори рискуват собствения си живот, за да спасят чужд", обяснява Хаузър. която твърди, че това е първият документиран случай, при който гърбат кит спасява човек - нещо, което никога до сега не е било улавяно на лента.

Биологът сравнява интуитивното поведение на гигантските морски бозайници с това на пожарникарите, които, без да мислят се втурват сред пламъците, за да спасят живот на непознат.

Нова Зеландия


Още по темата

 • Дрон спаси удавници

  Дрон спаси удавници

  Дрон помогна за спасяването на двама сърфисти в океана, съобщи Fox. Това е станало в района на Ленкъс Хейд. Районът се намира край австралийския ...
  19.01.2018
  851
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Лост
  Отговор
  1 15:32  09.01.18
  Уникална простотия. На който му се е спрял дъха да не забрави да си го пусне. Ако някой не е гледал видеото да не го гледа, че е загуба на време.
 • EEE
  Отговор
  2 16:56  09.01.18
  Тотално подвеждаща статия и още повече клип!
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  3 20:02  09.01.18
  не видях акула и уплашена жена
 • Лора
  Отговор
  4 10:31  21.01.18
  Поредната лъжа на "Зелените" богати нещастници - смучат дарения постоянно с такива простотии

Напиши коментар:


Публикувай