9 Януари, 2018 17:53 25 251 7

Мистерията на сицилианската спяща красавица Розалия Ломбардо (ВИДЕО)

  • мумия-
  • жива-
  • мозъчни импулси-
  • розалия ломбардо-
  • мистерия-
  • спяща красавица-
  • сицилия-
  • параклис света розалия

Век след смъртта си, мумифицирано момиче изглежда като живо

Спящата красавица от Палермо Розалия Ломбардо вече 98 години "спи непробудно" в стъклен саркофаг в подземието на параклиса „Света Розалия“ (последната точка от туристическия маршрут из Катакомбите на капуцините).

Век след смъртта си, мумифицирано момиче изглежда като живо, понякога отваря очи, а ЯМР отчел дори слаби импулси, които продължават да протичат в мозъка ѝ. Мистерията около малката Розалия, починала едва на двегодишна възраст от пневмония, остава неразгадана както от представителите на науката и религията, така и от уфолози и мистици.

Розалия Ломбардо е родена през 1918 г., но на двегодишна възраст се разболява от пневмония, която отнема живота ѝ. Баща ѝ много тежко приел нейната смърт и се обърнал към известния балсаматор д-р Алфредо Салафия с молбата да предпази тялото на дъщеря му.

Благодарение на техниката за балсамиране на Салафия тялото на Розалия, положено в стъклен саркофаг върху мраморен пиедестал в параклиса „Света Розалия“, се е съхранило почти без изменения до XXI век. Кожата на Розалия не е загубила естествения си цвят, което създава впечатлението, че детето не е мъртво, а спи дълбоко. Именно поради тази причина малкото момиченце е получило прозвището "Спящата красавица".

В началото на XXI век обаче, започнали да се забелязват първите признаци на разлагане. За да бъде предотвратено по-нататъшното разрушаване на тъканите, тялото на Розалия било пренесено на по-сухо място и поставено в специална стъклена капсула, пълна с азот.

Въпреки, че смъртта на малката Розалия е факт, много хора продължават да се съмняват в това, твърдейки, че тя е жива. Но ако е така, защо момичето не се променя с годините.

Една от теориите е, че Алфредо Салафия, който балсамира тялото на детето веднага след смъртта му, е знаел чудодеен способ за мумифициране на трупове. Но технологията за балсамиране на Салафия е била намерена в неговите лични архиви и специалистите не са открили нищо, което би могло да обясни феномена със "спящата красавица".

Религията твърди, че след смъртта на светец, тялото му може да запази своята жизнена сила, което най-често се наблюдава при будистките монаси, които на практика не умират напълно. Но в случая с двегодишното момиче, свещениците не виждат никакви признаци, които да свържат детето с това религиозно тайнство.

Уфолозите имат своя собствена теория, според която Розалия всъщност не е съвсем земно момиче. Ето защо те твърдят, че по време на балсамирането ѝ са помогнали извънземни, за да я запазят с цел бъдещо възкресение.

С това предположение са съгласни и мистиците, които обаче, свързват възкресяването не с извънземните, а с магия и сили от отвъдното.

Друга мистерия, свързана с тялото на детето са нейните очи, които понякога се отварят. Това става за малко, но е достатъчно, за да порази туристите, които се стичат от целия свят, за да видят чудото.

Мнозина смятат това за истинско чудо или за паранормално явление. Но има и такива, които се опитват рационално да обяснят този феномен, като казват, че измененията в температурата и влажността влияят на полузатворените очи.

Специалистите отбелязват, че има още по-просто и логично обяснение.

„Това е само оптична илюзия, която се дължи на светлината, падаща върху лицето на мумията под различни ъгли в различни часове“, обяснява Дарио Пиомбино-Маскали.

Той добавя, че клепачите на момиченцето никога не са били затворени плътно, поради което се създава илюзията на отварящите се и затварящи очи в зависимост от ъгъла на падане на слънчевите лъчи.

Но хората, които се грижат за параклиса и мумифицираните тела в него, не са напълно убедени, че около момичето не витае нищо свръхестествено и мистично.

Те твърдят, че около саркофага постоянно се случват странни и необясними неща: или момичето ще въздъхне, или монахините ще чуят стъпки в криптата. А един посетител си "изгубил ума" когато детето изцяло повдигнало клепачи и го погледнало с очи, изпълнени с магнетична и хипнотична сила, според разказа му.

Монахините твърдят още, че от тялото на момичето се носи приятен мирис на цветя, най-често на лавандула.

За да докажат, че у детето няма нищо свръхестествено, учени монтирали съвременна апаратура, която да следи мумията. Резултатът обаче, ги поразил. Компютрите фиксирали слаби импулси в главния мозък на Розалия, което може да се случи само в един случай — момичето спи, а не е мъртво.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баче Кико

    8 1 Отговор
    И аз зная един чудодеен начин за балсамиране.

    Изболзван е още от време оно в Египет.
    Използван е дори за да бъде пренесано тялото на един български хан загинал на бойното поле,в добро състояние на тялото му до там където са искали да го погребат.

    Лесно става фокуса,тялото се потапя в пчелен мед.

    Коментиран от #3

  • 2 ооооооо

    1 1 Отговор
    това е същото..
    http://www.astrofenomen.com/%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%80/
  • 3 недей бачи кико

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Баче Кико":

    Бачи Кикооо , пием в тия чаши !
  • 4 Аз Варна

    13 0 Отговор
    Аз ще напиша един неписан закон-Който обича живите,погребва мъртвие.Оставете бедното дете да почива в мир.Да спрат даго показват като експонат.Отдавна това дете е трябвало да бъде погребано,още повече родителите му са отдавна починали.То не е живо,независимо от ЯМР показателите,тена на лицето е нездрав. В един момент гледайки видеото ми стана гадно,защо се гаврят с тлените останки.Ако беше нормално още щяха да съхраняват мумията на Г.Димитров.Трябва да се погребе!!!
  • 5 Патриот

    1 1 Отговор
    Това ми е третата статия, която чета изцяло в сайта.
    Много интересно написано и запленяващо.

    Браво на автора!
    Дано не остане само тази статия такава стойностна за 2018 година обаче!
  • 6 Кака Гинка

    9 0 Отговор
    И аз съм на мнение,че детето трябва да бъде погребано и да почива в мир.Балсамиран труп няма как да е жив и мястото му е в гробищата,при другите покойници.Това е човешко същество,а не панаирджийска атракция - ако ставаше дума за някое туземно племе не бих се учудила,но християни да си позволят подобно нещо е меко казано странно...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.