4 230 11

Саудитец почина на 147 години. Каква е тайната на дълголетието му?

Той никога не бил консумирал храна със захар или храна, която не е отгледал сам

Милена Трачева

В края на миналата седмица, на 147 годишна възраст, почина най-възрастният жител на Саудитска Арабия, съобщи Al Arabia.

Али Бин Мохамед Бин Марий Ал-Алками е смятан за най-възрастният жител на кралството.

В интервю за Ал Уатан, публикувано няколко години преди смъртта му, старейшината споделил някои изключителни подробности за своя начин на живот, благодарение на който е достигнал тази достолепна възраст.

През целия си живот Ал-Алками никога не е посещавал болница.

В неговата диета присъствали най-вече плодове и зеленчуци, както и леща, боб и ечемик. Освен това той никога не бил консумирал нещо, което съдържа захар.

Денят му завършвал с нощната молитва, след която лягал да спи, а сутрин се будел 2 часа преди изгрев-слънце.

Дори и след като отпразнувал своя стотен рожден ден, Ал-Алками продължил да посещава петъчните молитви в местна джамия, като изминавал пеш по 4 км, за да стигне го храма.

Според Яхя ал-Алаками, роднина на столетника, през целия си живот шейх Али се е хранел само с храна, която сам е отгледал.

"Беше предпазлив по време на тържествата, на които имаше гощавки и отказваше да яде храна от магазина. Шейхът никога не се разделяше с Корана, отказваше да се качи в кола и предпочиташе да върви пеша", разказва пред Al Arabia Яхя.

Шейхът дори отишъл пеш до Мека, тръгвайки от дома си в Бах. Той извървял около 300 километра, преди да стигне до свещения град.

Преди да почине шейхът споделил, че е живял красив живот.

"Сега ситуацията и хората се промениха много, никой не е напуснал своето поколение и затова се чувствам самотен сред хората около мен."

Саудитска Арабия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ние сме на всеки километър☭
  Отговор
  1 19:05  10.01.18
  Генетика и малко късмет?
 • Маклауд
  Отговор
  2 19:10  10.01.18
  Едва ли преди 147 год. са му издали свидетелство за раждане. Нещо е объркал сметките....
 • гост
  Отговор
  3 19:20  10.01.18
  Саудитска Арабия 1870 година е била още васал на Османската империя и е била сбирщина от племенни кланове , да води граждански регистър и да има актове за раждане и било далечна мечта още поне 60-70 години , та тия 147 доста пожелателни ми се виждат , то ясно , че на него са му се видели толкова , ама хайде моля по-сериозно !
 • Радо
  Отговор
  4 19:52  10.01.18
  Публикувано във факти.бг: Дори и след като отпразнувал своя стотен рожден ден, Ал-Алками продължил да посещава петъчните молитви в местна джамия, като изминавал пеш по 4 км, за да стигне го храма. ...разбрах каква е причината..и всяка сутрин да слушам медения глас на мюзеина!!!

 • ххх
  Отговор
  5 19:54  10.01.18
  Коментарите са абсолютно нормално за "хора"мразещи мусюлманите!Трябва да пратим някои български"експерт"да се увери на място😂😂😂ако беше бай Ставри нямаше да има такива коментари,но за човек живял праведно ,според нормите на Шериата,и пр@сташките коментари са нормални😉
 • Бесен Язовец
  Отговор
  6 20:25  10.01.18
  Бин Бин Бин не е ял захар а само толумби, Баклава и Кадаиф
 • Не ял от магазина
  Отговор
  7 09:02  11.01.18
  Ние няма да го надживеем - не, ами на половината му години си мрем...Ядем храна предимно от магазини, а там е Содом и Гомор от вредности. Ама няма институции в България да проверяват, глобяват, спират...Светът се поддържа с нашето кисело мляко, а ние тук купуваме "млечни" боклуци, които издържат без хладилник седмици и не се държат като заквасен продукт.
 • 8 11:03  11.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • КИН ДЗЯ ДЗЯ
  Отговор
  9 12:30  11.01.18
  Ами Браво на чиляка.
 • чалма тв
  Отговор
  10 10:27  12.01.18
  за да живееш сто години и кусур трябва да ходиш в джамия и да не работиш, това разбирам аз от тази новина , по тая логика всички мюслимати трябва да са столетници..За какво ти захарта щом живота ти шекер
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  11 04:04  13.01.18
  ТОВА НЕ Е ЖИВОТ

Напиши коментар:


Публикувай