Last news in Fakti

13 Януари, 2018 13:07 1 710 0

Заложете на по-леки храни, когато боледувате (ВИДЕО)

  • диета-
  • здраве-
  • храни-
  • по-леки храни-
  • боледуване-
  • храносмилане-
  • банани-
  • сьомга-
  • бял ориз-
  • пилешко месо

За да може тялото ни да се справи с болестта или да се възстанови, трябва да му помогнем

Заложете на по-леки храни, когато боледувате (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

За да функционира правилно и да е здрав, организмът ни се нуждае от различни хранителни вещества — фибри, протеини и мазнини. Когато боледуваме или се възстановяваме от някаква болест обаче, ние се нуждаем от по-лесно смилаеми храни, които няма да натоварят излишно организма ни.

Вижте някои храни, които не натоварват храносмилателната система:

Пилешко месо

Не случайно когато боледуваме ни карат да ядем пилешка супа. Освен че е вкусна, тя е и супер средство срещу болести. Причината е, че пилешкото месо е полезен източник на протеини и е с ниско съдържание на мазнини, ако се консумира без кожата. То допринася за растежа и възстановяването на всички клетки в организма. Освен това е много подходящо за хора със стомашно-чревни разстройства.

Бял ориз

Ползите за здравето от ориза включват способността му да осигури енергия, да стабилизира нивата на кръвната захар, като забавя процеса на стареене и да осигури витамин B1 на организма.
Макар да се твърди, че кафявият ориз е далеч по-полезен от белия, той има високо съдържание на фибри, а това може да доведе до хранителни неразположения като разстройство и подуване на корема.

Сьомга

Печената сьомга обикновено е най-добрият вариант, когато искате да не натоварвате излишно храносмилателния процес. Както знаем, тази риба е изключително богата на вещества, които подсилват организма и ни помагат да държим болестите надалеч.

Банани

Бананите са известни като пребиотична храна. Те имат способността да стимулират развитието на полезните бактерии в червата. Дори страдащите от гастрит и язва могат да приемат банани, защото намаляват стомашната киселинност. Пектинът в плода се свързва с излишните жлъчни киселини и така рискът от образуване на жлъчни камъни намалява значително.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА