1 151 2

Пеперудите са имали хоботчета за нектар преди появата на цветята

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Когато чуем думата "пеперуда" в съзнанието ни изникват образи на красиви, феерични създания, които пърхат около цветята или са кацнали върху тях и смучат от нектара им. Преди 200 милиона години обаче, нещата са изглеждали по съвсем друг начин. Тези малки насекоми, с шарени криле са били много по-големи, от днешните си роднини и вече са имали хоботчета, с които да пият нектар, макар покритосеменните растения все още въобще да не са съществували.

До скоро към въпроса "кое е първо — кокошката или яйцето" можеше да прибавим и този: "кое се е появило първо — хоботчето на пеперудите, така добре приспособено да събира нектар от цветята или самите цветове, чиито ярки багри са пригодени да привличат вниманието на опрашващите ги насекоми".

Благодарение на намерените в Северна Германия останки от пеперуди, сега вече знаем отговора на втория въпрос. Откритието е направено от учени от Университета Утрехт, водени от Бас Ван Де Шутбрюге, които описват всичко в статия, публикувана в списание Science Advances.

Някои от фосилите на древните пеперуди, които екипът намира в слой, датиран от края на периода Триас, преди около 200 милиона години, представляват фрагменти от крила с люспи в най-различни форми. Това означава, че историята на изкопаемите от разред „Люспестокрили“ (Lepidoptera), които включват пеперуди и молци, е започнала с цели 70 милиона години по-рано отколкото се предполагаше.

Люспите на съвременните Glossata показват поразително сходство с откритите вкаменелости. Снимка: Hossein Rajaei

Авторите на научната статия отбелязват, че крилата, тялото и краката на тези древни насекоми вече са били покрити с дебели хитинови люспи, както при някои съвременни молци, които имат достатъчно мощни челюсти и могат да се хранят с твърда храна, която дава материал за тези люспи. Другите фосили се характеризират с по-деликатна структура на люспите, характерна за съвременните хоботни пеперуди.

Тези заключения са съвсем неочаквани, като се има предвид, че цъфтящите растения са започнали да завладяват планетата много по-късно, преди 140-160 милиона години. Оказва се, че хоботчето на лепидоптерите се е появило много преди цветята и очевидно - с друга цел.

Снимки: shutterstock

Учените предполагат, че то е помогнало на тези създания да оцелеят в сухия климат по време на масовото измиране през периода Триас.

По онова време планетата е била доминирана от голосеменни като иглолистни дървета, цикасови и гинко. Учените подозират, че устите на тези ранни насекоми са били приспособени да изсмукват сладките капчици, произведени от тези растителни видове, и с тяхна помощ са били в състояние да се възползват от този ресурс.

И когато покритосеменни са започнали да се превръщат в доминиращ растителен вид, преди около 120 милиона години, пеперудите вече са били добре оборудвани да се хранят с нектара на цъфтящите растения, загърбвайки доскорошното си препитание.

Снимки: shutterstockКоментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Баче Кико
  Отговор
  1 13:49  13.01.18
  То едно време какво е имало,човечеството малко знае като цяло а пък в учебниците неслучайно не пише. Прост народ по лесно се управлява...
 • ДДД
  Отговор
  2 19:31  14.01.18
  Публикувано във факти.бг: кое е първо — кокошката или яйцето обяснявам кое е първо при катъра коня или магарето? или кокошката е кръстоска на 2 вида тогава съществували пернати? значи е яицето

Напиши коментар:


Публикувай