Last news in Fakti

13 Януари, 2018 05:39 6 081 2

8 златни правила, които гарантират доброто здраве на мозъка

  • мозък-
  • здраве-
  • съвети-
  • правила-
  • полезна храна-
  • сън-
  • активно движение

Често забравяме, че мозъкът ни също може да бъде засегнат

8 златни правила, които гарантират доброто здраве на мозъка - 1
Снимки: shutterstock

Притеснявате ли се, че губите паметта си? Трудно ли се съсредоточавате и фокусирате върху задачите си? Ако това е така, то може би трябва да промените нещо в ежедневието си, за да подобрите и подпомогнете работата на мозъка.

Всеки знае, че мозъкът изпълнява едни от най-сложните и жизненоважни функции в нашето тяло. Често обаче, забравяме, че и той, както останалите ни органи, има нужда от грижи и внимание, за да бъде здрав.

За да поддържате мозъка си в добро здраве, международни експерти препоръчват да се спазват някои правила.

Британският ежедневник Express, споделя следните 8 "златни правила":

1. Консумирайте полезни мазнини

Около 60 процента от мозъчното вещество се състои от мазнини, основно омега-3 мастни киселини. Смята се, че въпросните мастни киселини подобряват концентрацията, запаметяването и настроението.

Отличен източник на омега-3 мастни киселини са мазните риби като скумрия, сьомга и сардини, лененото семе, чията, орехите.

Други здравословни мазнини като мононенаситените мастни киселини могат да се набавят от зехтина и авокадото.

8 златни правила, които гарантират доброто здраве на мозъка

2. Наблягайте на зелените храни

Редовната консумации на зелени листни зеленчуци — например като салата за обяд, подобрява способностите за мислене и запаметяване.

Зелените продукти като спанак, броколи и кейл са отлична храна за мозъка. Освен това те са източник на магнезий, който помага на тялото и ума да противодействат на стреса. Включвайте поне две порции зелени храни във всекидневното си меню.

3. Хапвайте яйца на закуска

Закуската с яйца е отлично средство за сутрешен мозъчен заряд. Протеините в яйчния жълтък повишават нивата на аминокиселините в кръвта и са важни за производството на невротрансмитерите допамин и серотонин, които играят ключова роля за доброто настроение. Яйцата, освен това съдържат полезния за добра памет холин (витамин В4).

8 златни правила, които гарантират доброто здраве на мозъка

4. Подправяйте ястията с куркума

Редица изследвания са установили ползата от подправката куркума за доброто мозъчно здраве. Активното ѝ вещество куркумин подобрява паметта, забавя свързаното с възрастта намаляване на познавателните способности и противодейства на депресията.

5. Стимулирайте мозъка

Колкото повече "предизвиквате" мозъка, толкова повече невронни пътеки създава органът. Не се колебайте да изпробвате нов спорт, да прочетете стимулираща мисленето книга или да усвоите нов език.

6. Не се лишавайте от сън

Тялото използва съня, за да ремонтира и обновява мозъчните клетки. Изследвания са установили, че сънят допринася за растежа на нови неврони в части от мозъка, отговорни за дългосрочната памет. Качествената почивка подобрява също способността за фокусиране и запаметяване на нова информация.

8 златни правила, които гарантират доброто здраве на мозъка

7. Включвайте в менюто ферментирали храни

Човешките черва се обитават от миниатюрни полезни бактерии, оказващи благоприятно влияние върху мозъка. Въпросните микроорганизми отделят невротрансмитери и аминокиселини, които контролират възпалителните процеси и производството на хормони и оказват въздействие върху мозъчните функции. Консумацията на ферментирали продукти като кисело мляко, кефир и кисело зеле стимулира полезните чревни бактерии.

8. Движете се

Само 30 минути движение на ден са достатъчни за добро мозъчно здраве. Аеробните упражнения като ходене пеша, бягане и плуване допринасят за развитието на нови мозъчни клетки и противодействат на отслабването на паметта. Движението подобрява и комуникацията между мозъчните клетки, като по този начин подпомага запаметяването и мисленето.

8 златни правила, които гарантират доброто здраве на мозъка


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    4 0 Отговор
    мазен шаран добре ли е

    Коментиран от #2

  • 2 Др Емилов

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Става, но трябва да го изядеш с костите!