904 1

Делфините разпознават отражението си по-рано от човешките деца (ВИДЕО)

Това означава ли, че тези морски бозайници са по-умни от нас?

Милена Трачева

Делфините са изумителни създания, които не спират да удивляват учените със своите умения, интелект и способности. Едно скорошно изследване разкрива поредното доказателство за интелекта и съзнанието, което тези морски бозайници притежават.

Учени са открили, че делфините могат да разпознаят собственото си отражение на възраст от 7 месеца, демонстрирайки ниво на самосъзнание, което хората развиват на възраст от около 1 година.

Това твърди психологът Диана Райз в изследване, публикувано наскоро в PLoS ONE.

Да се познаеш в огледалото може да звучи лесно, но то е един от общоприетите показатели за интелигентност и самосъзнание. Делфините и хората не са единствените същества на планетата, които могат да разпознаят своя огледален образ — слоновете, свраките и шимпанзетата също го могат.

За да определи кога точно делфините развият способността да "виждат" себе си в отражение, Диана Райз, психолог в Hunter College, заедно с Рейчъл Морисън, проучват поведението на два непълнолетни делфина — Бейли и Фостър — в продължение на три години.

В началото учените наблюдават, за да видят дали и кога делфините показват пред огледало, инсталирано в басейна им в Националния аквариум в Балтимор, признаци на самонасочено поведение самоопределение.

Под самоопределение или самонасочено поведение (Self-directedness) психолозите разбират "способността на субекта да регулира и адаптира поведението си към изискванията на дадена ситуация, за да постигне лично избрани цели и ценности". Клонингер го описва като "воля", дефинирана като "метафорична абстрактна концепция, описваща степента, до която субектът идентифицира представата за себе си като интегриран целенасочен цялостен индивид, а не като дезорганизиран набор от реакции и импулси".

След това учените маркират животните с триъгълник, за да разберат колко време ще им трябва, за да забележат и да обърнат внимание на този символ.

Фостър, който е на 14 месеца в началото на експеримента, показва признаци на самонасочено поведение веднага - той обикаля около огледалото, върти език и духа мехурчета, които удря с глава или муцуна.

На Бейли, който е на 3.5 месеца, когато започва изследването, му трябва малко повече време, за да покаже по-самонасочено поведение. Фостър е и малко по-бърз в теста с маркера, минавайки първия си тест на две години и два месеца в сравнение с Бейли - на две години и седем месеца.

Интересното е, че Фостър проявява като цяло по-нарцистични черти, отколкото Бейли, посещавайки огледалото и показвайки самонасочено поведение значително по-често. (1926 пъти срещу 356 пъти).

Като цяло, проучването показва, че делфините показват самонасочено поведение приблизително на около седем месеца. За сравнение децата не показват подобни признаци на самонасочено поведение, докато не навършат 12 до 15 месеца.

Това не означава, че делфините са по-умни от хората. Просто те започват социалното и физическото си развитие по-рано, отколкото ние, хората. Например, малките играят с други делфини, които не са майка им, в рамките на една седмица след раждането си. За да се развие същото при децата са нужни години.

Предишни изследвания са доказали, че делфините използват уникални изсвирвания, за да се идентифицират, и да отговарят, когато ги повикат „по име”, по същия начин, по който хората се различаваме един друг по лицата си.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • незнайко
    Отговор
    1 10:49  16.01.18
    НАИСТИНА НЕ ЗНАЕМ ВСИЧКО ЗА ТЕЗИ ИЗУМИТЕЛНИ СЪЩЕСТВА ! Ако някога успеем да разговаряме с тях, ще сме достигнали следващото си ниво на развитие .

Напиши коментар:


Публикувай