1 741 4

Пържена риба се движи като жива! (ВИДЕО)

Пържена риба се движи като жива! (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Уникално видео, в което пържени рибки се движат като живи, побърка интернет потребителите.

Кадрите бяха качени в китайския сайт за видеосподеляне Weibo, съобщава IFLScience.

Макар рибата в този клип да изглежда като жива - не е и следователно не усеща никаква болка. Странмите движения са причинени от химична реакция, която стимулира мускулните тъкани на рибата.

Известно време след смъртта, невроните, които движат мускулите на тези тъкани, все още притежават някакъв мембранен потенциал.

Колкото и невероятно да звучи, макар мозъкът на рибата да е съвсем мъртъв, повечето тъкани са все още живи. Мускулите на рибата съдържат аденозин трифосфат, основният източник на енергия за мускулни контракции.

"Повечето от тъканта … всъщност е все още живи. Клетъчните метаболити са почти непокътнати, мембранните напрежения или потенциали, които съществуват в нервните клетки, вероятно са все още почти непокътнати", коментира Чарлз Грисъм, професор по химия в Университета на Вирджиния, пред Discovery News.

"Въпреки че липсва мозъчна функция, тъканите все още реагират на стимули".

Осоляването на рибата (под формата на готварска сол или соев сос) може да предизвика мускулни спазми в наскоро умряла риба и главоного. Солта се абсорбира и променя напреженията в нервните клетъчни мембрани, което води до контракции в известна степен на мускулите, което се вижда в повечето подобни популярни видеоклипове.

Китай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 10:53  15.01.18
  Ами опържена е жива и има още някакъв рефлекс. Там така ги правят, нарязват отстрани, запържват в олио с висока температура от двете страни за по една минута докато рибата още си отваря остата и мърда. По-свежо сготвено от това няма как.
 • Ники
  Отговор
  2 12:08  15.01.18
  Гнусните китаици и други животинки пържат живи

  Коментиран от #3

 • Vasik Atanasova
  Отговор
  3 01:21  16.01.18

  До коментар #2 от "Ники":

  съгласен съм с тебе
 • Някой
  Отговор
  4 12:27  17.01.18
  Гадост.Гнусни китайци да.Бях в един китайски ресторант работих готвач,китайците си взеха живо пиле..отидох в другата част на ресторанта да не гледам.След 15 мин беше вече сготвено със подправки.Храна храна но малко морал все пак към животните,и тая риба..мърдаща,противно,чак толкова прясна нещем.

Напиши коментар:


Публикувай