4 384 2

Труп възкръсна точно преди аутопсия

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Испанец, обявен за мъртъв от трима лекари, се оказа жив точно навреме, защото четвърти лекар тъкмо се готвел да разреже гърдите му.

Патологът открил, че трупът на масата пред него, всъщност си е съвсем жив, само защото мъжът започнал да хърка.

29-годишният затворник Гонсало Монтоя Хименес бил открит да лежи в безсъзнание в килията си на 7 януари. Охраната на затвора в северната част на Испания, го сметнала за мъртъв, пише испанския La Voz de Asturias.

Трима съдебни лекари потвърждават, проверяват и обявяват смъртта на Хименес.

Но четири часа по-късно, точно преди да му бъде направена аутопсия, от масата за аутопсия се чува шум и е установено, че Хименес е все още жив.

Това откритие става точно навреме, защото тялото на Хименес дори било разчертано от патолога, който се готвел да го разреже, разказва член на семейството за La Voz de Asturias.

В момента мъжът е в съзнание и се намира в интензивното отделение в Централна университетска болница на Астурия (HUCA) в Овиедо, Испания. Лекарите казват, че мозъкът му е пострадал от липсата на кислород по време на изпитанието, но фактът, че говори и помни, са добри признаци за възстановяване.

Но защо погрешно е бил сметнат за мъртъв?

Определянето дали някой е жив или мъртъв може да звучи достатъчно просто, но няма общовалидни принципи, а именно лекарите трябва да се произнесат дали някой е мъртъв. "Ти си мъртъв, когато някой лекар каже, че си мъртъв", заяви в интервю за Live Science д-р Джеймс Бернат, невролог в Школата по медицина в Дартмут Колидж в Ню Хемпшир.

Най-общо казано човек може да бъде обявен за мъртъв, когато се случи едно от тези две неща: Сърцето спира да бие и не започва отново или се намира в "мозъчна смърт". Един човек се счита, че е в мозъчна смърт, когато той или тя вече няма никаква неврологична активност в мозъка или мозъчния ствол — което означава, че не се изпращат електрически импулси между мозъчните клетки.

Лекарите извършват редица тестове, за да определят дали някой е в мозъчна смърт, като например проверка дали лицето може да диша, обяснява д-р Диана Грийн-Чандос, професор по неврохирургия и неврология в Университета на щата Охайо.

В този случай семейството на Хименес съобщава, че той има епилепсия и подозират, това може да е изиграло роля за необичайните обстоятелства за предположението за неговата смърт, според La Voz de Asturias. Някои хора с епилепсия понякога изпитват състояние, наречено каталепсия или състояние, при което мускулите им стават твърди, а те — нечувствителни към дразнители.

Обяснимо е защо симптомите на каталепсия може да бъдат сбъркани със смърт.

Не е ясно дали медицинският персонал в затвора е знаел за епилепсията на Хименес, когато е обявен за мъртъв.

Това не е първият път, когато човек е обявяван за мъртъв, когато всъщност е жив. Така например през 2014 г. 91-годишна жена в Полша е обявена за мъртва и прекарва 11 часа в моргата преди персоналът да открие, че тялото се движи в торбата и да я извадят жива.

Испания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СЛЪ
  Отговор
  1 11:33  15.01.18
  По-интересно щеше, ако бе възкръснал след аутопсията.
 • СЛЪ
  Отговор
  2 11:34  15.01.18
  По-интересно щеше да бъде, ако бе възкръснал след аутопсията.

Напиши коментар:


Публикувай