7 227 19

Безславна гибел за последната българска подводница „Слава“ (ВИДЕО)

След четвърт век служба, подводницата завършва славния си път във ВМС, а сега чака да се превърне в музей

Милена Трачева

Последната българска подводница "Слава" е заплашена да завърши славното си съществуване по трагичен начин. Ако не се вземат мерки, тя е обречена на гибел.

Вече 8 години откакто е свалена от въоръжение тя гние във Варна, а проектът за превръщането й в музей все още не е осъществен.

Така след четвърт век служба приключи славният път на „Слава" във Военноморските сили на България.

В момента „Слава" е тъжна гледка — закотвена на пристан, потънала в ръжда и изгнила. След "пенсионирането" й подводницата бе прехвърлена на Община Варна, за да стане музей. Идеята обаче не е реализирана.

"Слава" бе изпратена да ръждясва до гниещата "Надежда"

Едно от последните предложения за спасяването на подводницата идва през 2016 г., когато се обсъжда идеята „Слава” да бъде потопена в бъдещото рибарско пристанище в квартал” Аспарухово” и да стане военноисторическа атракция. Друг вариант, който община Варна разглежда, е за разполагането й е в южната част на канала море-езеро. Преди това е предложено ценния експонат да бъде изложена на кея, в отворената за посетители зона на пристанище Варна. Там обаче нямало необходимата и достатъчна издръжливост. 76-метровата подводница не може да се побере и на мястото край Военноморския музей в града. Съюза на подводничарите в България има и друга идея - единствената ненарязана българска подводница да бъде разположена на Втора буна, от страната на Офицерския плаж. Част от подводната лодка би могла да бъде вкопана в сушата, като с времето, течението ще насипе около нея пясък и тя ще легне на дъното.

Според първоначалната оценка за изваждане на подводницата са нужни около 300 000 лв. и още минимум 2 млн. лв. за превръщането й в музей.

Ако не се намери спешно решение за запазването и реставрирането на последното оцеляло доказателство за славната ни военноморска история, то по естествен път ще се превърне в скрап.

По света има над 150 подводници, изведени на брега като музеи. На Балканския полуостров са много малко, като последно Черна гора е изложила за туристи двете си пенсионирани подводни лодки.

Подводница S-56, превърната в музей в град Владивосток

Тази година се навършва един век от началото на подводното плаване в България — добър повод да бъде спасена последната ни подводница.

Произведена е в Съветския съюз по проект „633“ или НАТО — клас „Ромео“ през 1959 г. Носи името „Ленински комсомол“ до 1991 г., когато е преименувана. В българските ВМС влиза на въоръжение през декември 1985 г. Първият ѝ командир под български флаг е капитан-лейтенант Дарин Матеев.

През 1989 г. „Слава“ е обявена за „подводна лодка първенец на ВМС“. През 90-те години на XX век не се използва активно, поради привършване на ресурса на батерията, която бива сменена през 1998 г. След влизането на България в НАТО подводницата участва в множество съвместни учения, като през 2007 г. участва в учение за спасяване на екипаж на аварирала подводница, завършило успешно.

Най-дългогодишният ѝ командир е кап. I ранг Камен Кукуров.

„Слава“ е дълга 76 метра, широка — 7 метра, има дълбочина на газене 6 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 300 м. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода — 13,2 възела.

Силовата установка е от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата.

Общо 54 души екипаж се грижат за управлението, поддържането на системите и въоръжението.

На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата е извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна, която обяви планове да я превърната в музей.

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Президент Унгого Кобе
  Отговор
  1 14:45  15.01.18
  Като всичко във България.Само тия със замазаните с пачки очи не го виждат.А и дебилите...........
 • Костофф
  Отговор
  2 14:47  15.01.18
  Нещо фейк нюз,нещо Руска пропаганда,нещо комунистите да са виновни???

  Коментиран от #5, #12

 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 14:50  15.01.18
  Е сега САЩ да ни подарят подводници както едно време СССР ни подаряваше
 • Пръцко
  Отговор
  4 15:13  15.01.18
  Ха, каква ирония - българската слава и българската надежда умират заедно пред очите ни, убити и захвърлени заедно на бунището, но от КОГО?!?

 • А ти господине, не бе ли ДРУГАР при соца ?
  Отговор
  5 15:24  15.01.18

  До коментар #2 от "Костофф":

  А днес се правиш на, ни лук ял ни мирисали. АПАШИ И ЕНИЧАРИ ВИЛНЕЯТ ДНЕС НАД БАЩИНО НИ ОГНИЩЕ.
 • Иван
  Отговор
  6 15:32  15.01.18
  Поинтересувах се от историята и и какво установих -идеята за построяването на този тип подводници е открадната от германците в края на войната,както много други неща :).При нас идва вече около 25 годишна,още тогава е била морално остаряла.....

  Коментиран от #17

 • Ярослав Станчев
  Отговор
  7 15:41  15.01.18
  Поколения офицери,сержанти и войници отдаваха сили и живот,за да има Български флот и Българска армия,а една шепа продажни боклуци разсипаха държава и армия за има няма 25-26 години.Дано един ден да има пак Народен съд и всичката тази паплач,крадлива и продажна,зовяща се политически елит,да си плати с лихвите за разрухата,която донесе на народа ни.
 • ААА
  Отговор
  8 16:47  15.01.18
  Служил съм във Военно-Морските сили на България ,и и ми е болно от това което виждам.

  Коментиран от #15

 • Реалист
  Отговор
  9 17:09  15.01.18
  То , тя и България след някоя друга година ще се превърне в Музей. Какво остава за една подводница. Армия от педали , полиция от травестити , то не остана нищо свято и родно. Да почива в мир България. Амин.
 • Аспарухово
  Отговор
  10 17:58  15.01.18
  Айде разкарайте това ръждиво желязо за скрап и да се приключва. Сълзите и сополите на няколко пенсионера не ни трябват. Разкарайте си боклуците за претопяване а не да ги слагате по буните. После и общински средства ще поискате за да я поддържате. А ако са и изгнили ребрата кой и как ще и поддържа структурната цялост. А тя цялата е изгнила. И ми обяснете как ще разходите турист в нея, през люковете... То бива тъпотии ама вашите нямат край. Хеле оная глупост с пясъка.
 • Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  11 18:00  15.01.18
  На надин да заминава тая гробница тва е неква бездънна каца за пари ние ше плащаме да могат некви да си играт на гмур гмур....тотално остарел ковчег
 • ВМОРО
  Отговор
  12 19:11  15.01.18

  До коментар #2 от "Костофф":

  Естествено, че комунистите са виновни. Както и техните деца и внуци.
 • Грозен
  Отговор
  13 21:33  15.01.18
  Поредната съсипия на (прехода).
 • ДДД
  Отговор
  14 23:12  15.01.18
  до колкото разбах на въоръжение е било 50 годишно оборудване? където е пенсиониран малък град хрантутници на които и сега плащаме защото са яли и пили по 10 г там?
 • ГОСТ
  Отговор
  15 23:17  15.01.18

  До коментар #8 от "ААА":

  какво ти е болно? а да от хранилката си:) на мен не ми е болно сега ако видиш полицията с Москвич 408 на възраст са като подводницата 50 г няма да ти е болно а смешно

  Коментиран от #18


 • Vasik Atanasova
  Отговор
  16 00:17  16.01.18
  колко мъже служиха на тази подводница военна служба както и на корабите бодри и смели и кмета кирил йорданов го виждам тука браво
 • ИВАНЕЕЕЕ КНИЖНА МИШКОООО
  Отговор
  17 07:09  16.01.18

  До коментар #6 от "Иван":

  ДВЕ ДЪСКИ СИГУР НЕ МОЙШ ДА СКОВЕШ НА КРЪСТ ПЪК ИНАЧЕ МНОООГО СА ИНТЕРЕКУВАШ КОЙ ОТ КОГО КРАЛ. АЦЕ СЛИВО НЕПОРЪБЕНА ТО И ДА СА КРАДЕ НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА ИСКАТ СА ТОПКИ И ТО ГОЛЕМИ И КЪТ ОТКРАДНЕШ ИДЯТА НАЛИ ТРЯБВА ДА Я МАТЕРИАЛИЗИРАШ КОЕГО Е НАЙ СЛОЖНОТО АМА ТВОЙТА КАПАЧУНА ЯВНО СИ МИСЛИ ЧЕ ЖИВОТА Е ПЕСЕН А ТРУДА ПЕСЕН ПЮУУУУ.....:;,??;:/^^;
 • ААА
  Отговор
  18 11:54  16.01.18

  До коментар #15 от "ГОСТ":

  Това е последната подводница от 4-те . Нещо не се замества с НИЩО. Къде са по-новите Самолети ,Танкове, Ракети , БТР, Подводници , Ракетни фрегати и др. ЗАЩО СЕГА НЯМА ПАРИ ЗА ТЯХ. Защо сме 3 милиона по-малко, вместо да сме с два повече. Защо преди един единствен полицай дори и качен в Москвич , като влезеше пред циганската махала и ромите се насираха .Сега вадят полицаите от новите им коли и ги маризят с колове и др. помощни средства. Защото приятелю новите ни поколения не поддържат военна техника, не знаят какво е всяка седмица да лъскаш до метален блясък , да боядисваш грунд , боя, да поддържаш материалната част , и с нея да се обучаваш. Щото тогава парите по-малко се крадяха , и отиваха където трябва. Във всяка една армия има кораби и самолети от преди 50-100 години които се поддържат и усъвременяват. Държава без армия е или колония , или окупирана територия, а силните я ползват като футболна топка.
 • Поздрави на матряла от 20те %
  Отговор
  19 13:59  18.01.18
  ТИМ са владетелите на (Феодална) Община Варна - ТИМ държат всичко крупно, всеки печеливш холдинг във Варненска област е техен, защо не се ангажираха с този проблем, а се втурнаха да строят Аква Хаус ??? Доган им е първа дружка - да беше се включил в проекта и да беше казал на медиите, че и Хидрострой е взел участие - пак си е реклама! Щяха да глътнат една камара мангизи и да излязат героИ в очите на варнЯнци, дето вече са асимилирани от добруджанските села... Не бе хора - остана ни да се гордеем само с Историята си, с луканката и с Дришо!!

Напиши коментар:


Публикувай