1 582 1

„Тъжният понеделник“ - най-депресиращият ден от годината

Датата се изчислява по сложна формула, отчитаща редица фактори

„Тъжният понеделник“ - най-депресиращият ден от годината
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Днес е най-тъжният, потискащ и депресиращ ден от годината. Британците го наричат "тъжен понеделник".

Каква е причината за появата му и защо е точно днес?

Щастливите спомени от коледната ваканция избледняват, финансите ни почти са се стопили, за сметка на тлъстините, които сме натрупали по време на празничните гощавки. Сутрините все още са тъмни и неприветливи, студът е все така вледеняващ, а връщането на работа изважда усещане за сиво еднообразие и безнадеждност, които ще ни следват до края на годината.

Всички тези фактори представляват перфектната рецепта за поява на следпразничната януарска депресия, която най-силно ни връхлита на този най-най-потискащ ден от годината — "тъжният понеделник", пише британският вестник Metro.

"Тъжният понеделник" обаче, не е фиксиран ден от годината. Той се изчислява по доста сложна формула, която включва редица фактори (не особено научни), които са: метеорологичната обстановка, нивото на задлъжнялост (по-точно разликата между изхарчената сума и способността ни я възстановим), изминалите дни след Коледа, броят на дните между изричането на новогодишните обещания и моментът, в който сме ги нарушили, нивото на мотивация и чувството, че сме длъжни да поемем отговорност за настоящето.

След като решим тази сложна и налудничава формула, измислена от психолога Клиф Арнал, разбираме, че тази година "тъжният понеделник" се пада днес — 15 януари.

Първоначално денят е бил замислен като ПР кампания през 2005 г., но някак неволно се е превърнал в ежегодно събитие, което най-често се пада на 3-тия понеделник от месец януари, но не е задължително.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Ленчето
    Отговор
    1 22:33  15.01.18
    Незнам, за мен днес беше един много красив и щастлив ден, една от причините е че видяхме сняг в нашия град (Петрич). Обожавам снега, а при нас се случва толкова рядко. Нищо, някой друг ден ще ми е „най—депресиращия”...

Напиши коментар:


Публикувай