16 Януари, 2018 18:41 4 296 3

Гледането на криминални сериали няма да ви направи по-ловък престъпник

  • телевизия-
  • влияние-
  • ефект csi-
  • криминални сериали-
  • от местопрестъплението-
  • прикриване-
  • престъпник

Екипът от психолози е изследвал т.нар. ефект CSI и развенчал теорията за него

Гледането на криминални сериали няма да ви направи по-ловък престъпник - 1

Увлечението по хитовия сериал "От местопрестъплението" (CSI: Crime Scene Investigation) няма да ви помогне да станете по-ловък престъпник. Това твърдят учени от Университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия в едно от първите по рода си проучвания.

Екипът от психолози е изследвал т.нар. "ефект CSI", според който гледането на криминални серии, които се основават на действителни събития, обогатява знанията на зрителите и ги "обучава" как да извършат перфектното престъпление и да им се размине.

Темата не е нова, но за пръв път е разгледана толкова детайлно от научна гледна точка в това германско изследване, публикувано в International Journal of Law, Crime and Justice.

Много адвокати, съдии и журналисти са коментирали, че гледането на телевизионни програми с криминална тематика може да накара някои съдебни заседатели да оправдават без съществено основание подсъдими, когато доказателствата не отговарят на техните телевизионни стандарти, пише сайтът на Националния институт по правосъдие (National Institute of Justice).

В настоящото изследване обаче, екипът не е открил доказателства, които потвърждават теорията, че има връзка между гледането на криминални сериали и придобиването на свръх престъпни умения, които да позволят на престъпник да се измъкне от извършено престъпление.

Водещият изследовател проф. Хайко Хехт и колегите му са направили четири отделни проучвания, за да установят до каква степен престъпниците могат да научат повече за съдебните доказателства от телевизията.

При първото, екипът анализирал статистически данни на ФБР за престъпността и ги сравнил с данни на германската служба за вътрешна сигурност. Те сравнили нивата на престъпността преди сериалът "От местопрестъплението" да бъде излъчен и с процента разкрити престъпления след старта му по телевизията.

Във второто, изследователите интервюирали 24 осъдени престъпници, излежаващи присъдите си в затвора, разпитвайки ги за тяхното мнение по отношение на криминалните телевизионни сериали. Сред въпросите, разбира се, присъствал и този, дали такива предавания биха им помогнали да прикрият престъплението си по-умело.

За да тестват дали криминалните серияли подготвят зрителите по-добре за евентуален живот на престъпник, изследователите предлагат на феновете на криминални сериали, както и на контролна група от хора, които не гледат такива филми, да влязат в ролята на престъпник, който трябва да прикрие следите си от местопрестъплението на хипотетично убийство.

И накрая, изследователите пресъздали сцена на истинско местопрестъпление в куклена къща, която 120-те участници трябвало да почистят. Кандидат-убийците доказали, че не са, може би за щастие, умни престъпници.

Резултатите от нито един от тези експерименти не намерил доказателства в подкрепа на "ефекта CSI".

Това, което психолозите установили било, че характера на самия човек е това, което го прави по-добър престъпник. Проучването показало, че по-младите, високообразовани мъже, работещи технически професии, имат определени предимства, когато става дума за прикриване на незаконни дейности.

"Сега можем да разсеем някои от митовете, които бяха внушавани от медиите и други публикации през последните 20 години, тъй като не може да посочи с някаква сигурност, че хората, които гледат CSI са по-добри в прикриването на следи в сравнение с други хора", заяви Андреас Баръновски пред EurekAlert!.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 радев

    4 3 Отговор
    НО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ПО-ДОБРИ РАЗКАЗВАЧИ УПРАВНИЦИТЕ
  • 2 Дикембе Мутомбо

    4 0 Отговор
    То и гледането на порно няма да ме направи жребец, но това не ме спира!
  • 3 JEEP

    3 0 Отговор
    Гледането на Бързи и яростни също няма да направи никого по добър шофьор, но мнозина се чувстват длъжни да опитат.... за съжаление.