14 987 11

3 неща, които не можете да оставите в кола, когато навън е под нулата

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Често оставяме неща в колата си, дори когато температурите навън са под нулата, без да осъзнаваме, че това е проблем. Ако държите някои от тези 3 неща в автомобила си, най-добре е веднага да го приберете::

1. Смартфон, лаптоп или таблет
Вашите цифрови устройства не трябва да бъдат излагани на температури под нулата. Съдейки по производителите на смартфони, литиево-йонната батерия, която се намира в повечето от днешните телефони и лаптопи, може да бъде окончателно повредена, ако е на студено.

2. Лекарства
Като се има предвид, че ниските температури носят множество настинки и болести, всеки от нас има лекарства срещу настинка, само че изобщо не трябва да ги държим в колата. Повечето от лекарствата трябва да се съхраняват при температура между 14 и 30 градуса. Всичко под или над тази температура може да повлияе неблагоприятно на ефективността им. Това означава, че лекарствата против главоболие, които държите в жабката в този момент, няма да ви помогнат, ако ги вземете.

3. Всичко, което е в кутия
Това се отнася за напитки или храна в кутия. Въпреки че храната е в кутия, това не означава, че тя може да понесе ниски температури. Алуминиевите кутии могат да издържат до 10 градуса по Целзий. Ако те са изложени на по-ниски температури, съдържанието може да "набъбне", причинявайки разкъсване на металните фуги.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хомофоб
  Отговор
  1 07:14  17.01.18
  Това са глупости в статията. Най-важното е спреят за размрадяване на врати/стъкла. Кой не е държал лекарства в хладилника? Същото е. Кои увеличава обема си при ниски температури освен водата? Кой носи вода в алуминиева бутилка или още повече кутия? А телефон/таблет/лаптоп те не се оставят и в топло време, защото вървят комплект със странично стъкло. В България живеем все пак.
 • гощо
  Отговор
  2 08:09  17.01.18
  Миналата зима държах в багажника един шпрей от така наречените течни вериги! Беше почнал да пропуска и за малко да ми оплеска багажника!
 • Зорлем
  Отговор
  3 09:23  17.01.18
  Хм, производителите на литиеви не понасяли студ? Направо е учудващо как още никой не се е изтъпанчил да обясни за хипер-мега-ултра-супер-дупер управлението на батерията на Тесла и да цитира клипчета в Тубата от Норвегия. Лекарствата също не понасяли на студ, а? Интересен момент се получава с аптечката тогава. Пък като за капак пък пожарогасителя е в кутия...
 • Morgoth
  Отговор
  4 09:26  17.01.18
  Лекарството ми за главоболие което държа в колата си върши прекрасно работата, а кисне там от много време. Същото се отнася и за капките за нос. Виж лятото един път не бях съобразил, че допълнителната туба течност за чистачки трябва да се отвори и поспихне преди да се остави в багажника и след това имах мокър багажник. Друго нещо което не трябва да се държи в купето са всякакъв вид чанти и якета - ще решат, че има пари и ценности в тях и после се почва полиция, чистене на стъкла, разправия със застрахователи, сервиз и евентуално чакане на доставка на стъкло.

 • баш майстора
  Отговор
  5 10:49  17.01.18
  Гаранция, че на техниката, като лаптопи и телефони и няма абсолютно нищо, даже е по добре да работи на студено, за това слагаме вентилатори и охладители на лаптопите. Даже Гугъл имаше намерение да си изнесе сървърите в Гренландия, за да спести от ел. енергия нужна за охлаждането им.
 • Гост
  Отговор
  6 11:04  17.01.18
  цели 3 точки са описани и абс. нито една не е вярна. ФАКТ!

  Коментиран от #8

 • 7 11:13  17.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ха ха
  Отговор
  8 12:17  17.01.18

  До коментар #6 от "Гост":

  ония с коня докарай го в люлин
 • ГГГГГ
  Отговор
  9 14:44  17.01.18
  1- ключовете
 • Грую
  Отговор
  10 16:24  17.01.18
  И "макарите" не можеш да си оставиш!
 • Мраз
  Отговор
  11 17:27  17.01.18
  А пък на мен ми влизаше вода и докато открия откъде, карах с плочи лед на пода. Свиква се, но не и със заледяването на стъклата отвътре. Ужас...

Напиши коментар:


Публикувай