23 Януари, 2018 17:22 8 834 21

Кои са най-добрите спецчасти в света? (ВИДЕО)

  • спецчасти-
  • най-добрите-
  • sas-
  • navy seals-
  • shayetet 13-
  • delta force-
  • special air service regiment-
  • jtf2-
  • alpha-group-
  • войници
Кои са най-добрите спецчасти в света? (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Елитните специални части са най-ефективните бойни единици, на които всяка страна по света разчита, когато стане въпрос за опазване на мира, сигурността и добруването. Те отиват там, където редовната армия не може и прави това, което обикновените войници не биха могли. В редиците на елитните специални части успяват да влязат само най-добре тренираните, обучените и надеждни войници. Работата им е свързана с откриването на потенциални заплахи за националната сигурност, отстраняването на стратегически цели, схватки с терористи и други опасни субекти. Обучението им е трудно и малцина успяват да заслужат мястото си сред най-добрите.

Независимо дали излизат от водата за тихо нападение или успяват да спасят отвлечен самолет, дали пресичат пътища и жп релси, едно е сигурно – на тях се падат най-тежките задачи.

Вижте кои са най-добрите сред тях за 2017-та, според класацията сайта rankred.com

JTF2 — Канада

Звеното е създадено през 1993 г. и е съставено от няколкостотин членове. След терористичните атаки от 11 септември 2001 г., JTF2 се превърна в елитен антитерористичен блок за специални операции. Съставен от военен персонал от канадските сили, JTF2 предприема редица операции, сред които охрана на важни личности и подсигуряване сигурността на големи събития като Олимпийските игри през 2010, например. Тайно са били на много световни горещи точки по целия свят — от спасяване на заложници в Ирак до залавяне на сръбски снайперисти в Босна. JTF2 са били в Афганистан много преди останалите световни сили да изпратят военните си части.

Кои са най-добрите спецчасти в света? (ВИДЕО)

Navy SEALs — САЩ

Американските морски тюлени са може би най-елитните и добре обучени сили за специални операции. Членовете на това елитно формирование преминават през няколко години период обучение, преди да бъдат включени в операции, a тренировките са изключително тежки и интензивни. За да се присъедини човек към тях, трябва да може да направи най-малко 42 лицеви опори за 2 минути, 50 коремни преси за 2 минути и да избяга 2.5 км за 11 минути. Всичко това е още преди да е започнало същинското обучение. Много държави основават тренировките на своите спецчасти на опита на морските тюлени.

Special Air Service Regiment — Австралия

Според rankred.com австралийците имат отлично тренирани и екипирани специални части. Макар и името им да не се появява често в медиите SASR са били на тайни мисии в много части на света. От спасяване на заложници до обезвреждане на терористични и престъпни групировки. SASR е създадена през 1957 г. като специално подразделение на австралийската армия.

Delta Force — САЩ

Делта Форс са едни от най-популярните специални сили. Освен в антитерористични операции, те могат да се включват в спасяване на заложници, нападения, разузнаване. Звеното е създадено през 1977 г. в резултат на нарастващия брой терористични операции. Оттогава, в него участват предимно войници, служили в американските специални сили като зелени барети или рейнджъри. За да бъдат допуснати до обучение, кандидатите трябва да са мъже на не по-малко от 21 години, да имат високи резултатите на тестовете и да са с ранг не по-нисък от ефрейтор. Те са подложени на последователни физически и психологически тестове, с цел слабите да отпаднат. Твърди се, че един на всеки 10 успява да се справи с 6-месечния обучителен курс. Операциите на Делта Форс остават строго пазени тайни, но можете да се обзаложите, че са в авангардния спектър на всяка операция, ръководена от САЩ.

Кои са най-добрите спецчасти в света? (ВИДЕО)

SAS — Великобритания

Британските Специални въздушни сили са създадени през 1941 г. На емблемата им е изписана популярната фраза "Който дръзва — печели". Запитан за значението на ЅАЅ в боевете след войната в Ирак, американският генерал Стенли МакКристъл казва: "Съществено. Нямаше да се справим без тях." Подборът включва тест за издръжливост, обучение в джунглата на Белиз и тренировки по оцеляване. Последният тест е 36-часов разпит, който трябва да пречупи волята на кандидата. Специални въздушни сили са тренирани от Ми 5 и Ми 6, за да се справят и с шпионски операции.

Алфа — Русия

Те са едни от най-известните специални военни сили в света. Това елитно антитерористично подразделение е създадено от КГБ през 1974 г., а в днешно време действа под управлението на Федералната служба за сигурност. През годините, специалните части на Русия са получавали множество критики за грубите и крайните методи, които използват в конфликтни ситуации. Специалното звено добива популярност по време на войната в Афганистан, когато Алфа нахлули в президентския дворец в Кабул и убили всички в сградата. През 1985 г. група бе изпратена в Бейрут, за да се опита да спаси четирима съветски дипломати. Алфа участва в най-големите антитерористични операции в Русия.

Shayetet 13 — Израел

Специалното звено на израелските военноморски сили Шайет 13 е създадено през 1948 г. и е участвало във всяка по-голяма операция на Израел — от спасяването на заложници и борбата с тероризма до разузнаването. Обучението е 20 месеца и принуждава кандидатите да преминат през най-стресиращите психологически и физически тестове, преди да започнат дори специализираното си обучение. Шайет 13 участва в редица операции, включително войници от него са се качвали на кораб, за да заловят оръжия, пътуващи към Газа. Най-забележителната им операция е след олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., когато са призовани да помогнат на израелските спортисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 3 Отговор
    Някога и ние си имахме спец части който бяха сравнявани по обучение с тюлените но.... всичко свърши
  • 2 ончо

    23 10 Отговор
    Свърши защото демократите разбиха Българската армия от която трепереше сега така велика турция!А иначе по всички екшъни двама трима американци разбиват цели армии!
  • 3 СссереМ

    8 32 Отговор
    Американските и израелските спец части са най добрите,руските ватници видяхме как ги разхвърляха талибаните.

    Коментиран от #5, #11, #13, #16, #17

  • 4 Дженгиз

    4 14 Отговор
    Бордо Бере Турция е номер 1.

    https://youtu.be/BqcKjBMPe7o
  • 5 Вънййййййй

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Тези твои американски специалисти части само да избягват да се появяват в село Коиловци, че Слави и Веско Цоневи много ще ги бият!
  • 6 Бесен Язовец

    29 8 Отговор
    Истината е Руските СПЕЦНАЗ. Всичко друго са треторазрядни балерини в камофлаж!

    Коментиран от #7, #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НАТО

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Скорпион29":

    И ас го прая, що да не завиждаш ?даже стигам и по- далечи s marku4a
  • 10 Дебелия

    6 2 Отговор
    Интересно защо в класацията не се споменава нищо за Корейци и Китайци?! Лично мое мнение е че те са доста висока топка за всички те!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 2399

    4 1 Отговор
    А ми френския легион
  • 13 EEE

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Като им гледам дървените пехотински пушки М-16 освен за патерици да ги ползват.Пушка за барети...??!! Кашици със самочуствие...
  • 14 Спецназ

    7 3 Отговор
    Руските СПЕЦНАЗ са най- добри. Факт.
  • 15 Грух

    5 3 Отговор
    Слава на Русия !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 некойси

    11 1 Отговор
    Нищо не се спомена за френските спец-служби. Още ми е пресен спомена за френските диверсанти които бяха заловени и пребити от 3-ма Коиловски селяни :)
  • 19 hhn

    1 2 Отговор
    Бордо Бере Турция е номер 1.
  • 20 СТАРОТО

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    руските балерини от "спецназ" къде са се проявили та ги хвалиш така? Ако има среща между тях и израелците руснаците ще я откажат защото Путин още не им е осигурил ПАМПЕРСИ. хахахах
  • 21 КГБ

    0 0 Отговор
    Група Алфа или на килимчето при Вова..както прави чичко Моше...иначе всички са разбирачи,но Малката риба следва пътя на Голямата риба..Група Вимпел ...иначе отряда на Дивите гъски изчезна безследно в Украина ,та шефа на ЦРУ ходи да ги търси лично..??