23 Януари, 2018 18:45 21 299 5

Вредата от лака за нокти: Какво става с тялото ни 10 часа след лакиране?

  • лак за нокти-
  • женско тяло-
  • здраве-
  • тяло-
  • лакиране-
  • вреди-
  • съставки-
  • влияние

Как влияят химикалите в лака за нокти на тялото ни?

Вредата от лака за нокти: Какво става с тялото ни 10 часа след лакиране? - 1
Снимки: shutterstock

Голяма част от продуктите, които използваме в ежедневието си, могат да навредят на нашето здраве. Това е всеизвестен факт. Независимо от това обаче, ние продължаваме да използваме тези продукти, защото те до такава степен са се вкопчили в рутината ни и ние така сме свикнали с тях, че не можем дори да си представим какво би станало ако изведнъж изчезнат.

Точно такъв вид продукт, оказващ вредно влияние върху организма ни е лакът за нокти.

Вредата от лака за нокти: Какво става с тялото ни 10 часа след лакиране?

Жените, които лакират ноктите си, със сигурност са забелязали, че честата употреба на лакове прави ноктите им сухи, чупливи и пожълтели. Разбира се козметичната индустрия се е погрижила за тези "странични ефекти", произвеждайки заздравители, продукти, стимулиращи растежа, продукти за избелване и всевъзможни масла и мазила, които да тушират вредата, нанесена от лаковете.

Оказва се обаче, че това не е достатъчно, защото тип козметика може да причини много по-сериозни вреди на нашето здраве, пише сайтът Bright Side.

Вредата от лака за нокти: Какво става с тялото ни 10 часа след лакиране?

Със следващите редове не целим да ви накараме да изхвърлите всички лакове и да забравите за тях изобщо, а да ви информираме за отрицателните ефекти, които неговите съставки могат да имат върху тялото ви.

Каква е основната вреда, която лакът за нокти нанася върху организма ви?

Нека не забравяме, че някои от съставките на тези продукти за красота са токсични. Част от вредните за здравето компоненти, които се съдържат в тях са:

Вредата от лака за нокти: Какво става с тялото ни 10 часа след лакиране?

Толуен — разтворител, който придава на ноктите гладкост и запазва пигментацията им. Толуолът може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадъци и гадене са само някои от вероятните последици от използването на лак за нокти, който не отговаря на международните стандарти за безопасност.

Формалдехид — безцветен газ, който помага да се увеличи трайността на лака. Ако страдате от алергии, контактът с формалдехид може да предизвика дерматит и възможни химически изгаряния. В по-тежки случаи може да предизвика сърдечни нарушения, конвулсии и рак.

Дибутилфталатът - той се използва като аромат. Наличието на този опасен компонент може да доведе до ендокринни разстройства, гинекологични заболявания и заболявания на дихателните пътища.

След проучване, в което участвали 24 жени, учените установили, че 6 часа след като дамите лакирали ноктите си, повечето от тях показали повишени нива на дифенил фосфат — производно на трифенил фосфат, което се образува в процеса на метаболизъм.

10 часа след началото на експеримента нивата на дифенил фосфат в организмите на всички участници се увеличили до 7 пъти над нормата.

Учените отчитат тези резултати като наистина тревожни.

За да предотвратите част от опасните вредни влияния, които лакът за нокти може да окаже върху организма ви, ето няколко съвета как да изберете продукт, който няма да увреди здравето ви:

Вредата от лака за нокти: Какво става с тялото ни 10 часа след лакиране?

Някои опаковки имат специални обозначения:

5-Free означава, че продуктът не съдържа формалдехид, неговите производни смоли (формалдехидни смоли), толуен, дибутил фталати или камфор.
3-Free означава, че лакът не съдържа само три от вредните компоненти: формалдехид, дибутилфталат и толуен.

Преди да купите лак за нокти, най-важно е да обърнете внимание на съставките.

Вредата от лака за нокти: Какво става с тялото ни 10 часа след лакиране?


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    7 2 Отговор
    Чак сега ли са разбрали за седемкратното увеличение на дифенил фосфат в организмите ни ??? ПЕЧАЛБАТА Е ПО "СИЛНА" ОТ ВРЕДАТА !!!

    Коментиран от #2

  • 2 Чеп

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    А! Ти лакираш ли се?
  • 3 Живота е миг

    7 1 Отговор
    Яжте ,пийте, лакирахте се и си носете новите дрехи, живота е толкова кратък че ако само се мисли за вредите от това и онова, не трябва да излизаме от вкъщи и не трябва да приемаме нищо повече от вода!! Едва ли лака причинява чак толкова вреда отколкото примерно цигари, алкохол, вредни храни които са в изобилие по наще ширини!!
  • 4 Много тъпа статия

    3 0 Отговор
    А тия у факултета къде горят квото има падне и после го дишаме дали вреди повече от лака а? Фандъкова да каже?
  • 5 Няма да излизам повече

    5 0 Отговор
    Боже колко мъка има по тоя свят, то колко вредни неща има по магазините къде ги ядеме всеки ден те за лака се фанали маймуните, ще падна от смях:-)