512 1

Науката може да предскаже кой ще стане рок звезда

Посредством сканиране на мозъка, учените могат да видят дали имате музикална дарба

Науката може да предскаже кой ще стане рок звезда
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Учените ще могат да определят кой ще стане рок звезда, изследвайки активността на мозъка му чрез скенери, пише британският вестник Daily Mail, позовавайки се на ново изследване, проведено от специалисти от датския университет в Орхус.

Екипът използвал функционална магнитнорезонансна томография, с която да определи музикалните наклонности на човек.

Резултатите от сканирането показали, че при слушане на композиции, в главния мозък на музикантите се активирали определени области на дясното полукълбо. Именно те отговарят за музикалността на всеки индивид.

Учените открили, че при прослушването на различни композиции, хората без музикални дарби и музикантите имат различна чувствителност и активност в мозъчните дялове. С помощта на невронните мрежи и на показателите на активност в мозъка, учените създали специален виртуален модел, чрез който могли да определят, кои от участниците в експеримента им са истински музикални дарования.

При предишни изследвания учени са установявали, че активността в главния мозък е пряко свързана с умствените способности на индивида, със скоростта, с която се обучава, както и със способността му да запомня и асимилира нова информация.

Специалисти от университета Харвард заявяват, че с помощта на сканирането на мозъка, истинските гении могат да бъдат разпознавани още в ранна възраст.

Дания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гост
    Отговор
    1 11:11  25.01.18
    Но никой не казва колко е голяма радиацията от сканирането! И не казват след сканирането колко месеца после одиш като гламав!

Напиши коментар:


Публикувай