2 208 0

Ирландия вдигна 90-годишна забрана за продажба на алкохол

Правителството обяви, че досегашното ограничение пречи на туризма

Ирландия вдигна 90-годишна забрана за продажба на алкохол
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

В продължение на години, озадачени и често разочаровани туристи, решили да посетят Ирландия по Великден, се скитаха по улиците на Дъблин в търсене на глътка алкохол, но без резултат.

Причината за това се крие в това, че повечето от тях не са знаели, че продажбата на алкохол по време на Страстната седмица е била забранена в заведения и магазини из цялата страна от 1927 г. насам.

Тази година обаче, за пръв път в историята на Ирландия, хората ще могат законно да пият в кръчмите на Разпети петък, след като ирландският парламент гласува да вдигне 90-годишната забрана.

Решението на парламента беше взето единодушно и не срещна нито един противник.

В официалното правителствено изявление се казва, че "икономическият и социален живот се е променил драстично през последните две десетилетия, а туризмът, промяната на демографията и по-голямото разнообразие са довели до намаляване на традиционната религиозна практика".

Министърът на правосъдието и равенството Дейвид Стантън, заяви: "отменените ограничения не съответстват на съвременна Ирландия. Туризмът допринася съществено за развитието на нашата икономика, а това е особено актуално по време на Великденските празници", съобщи вестник Irish Independent.

И макар продажбата на алкохол да е позволена на този свещен ден в барове, кръчми, хотели и други лицензирани заведения, редица собственици на подобен тип места в Северна Ирландия обявиха, че на Разпети петък ще сервират алкохол само в часовете между 17:00 и 23:00.

Забрана за продажба на алкохол в Деня на Св. Патрик бе отменена през 60-те години на миналия век, защото вредеше на туризма. Въпреки това забраната остава в сила за Коледа.

Ирландия


Напиши коментар:


Публикувай