2 Февруари, 2018 13:15 7 890 9

Има ли хора, които никога не умират?

  • безсмъртни-
  • смърт-
  • феномен

Реалност ли е феноменът на безсмъртните хора

Има ли хора, които никога не умират? - 1

Фолклорът по цял свят разказва легенди за хора, които сякаш никога не умират. Съществуват ли наистина с по-специални сили, които не им позволяват да си отидат от този свят? Реалност ли са безсмъртните? На тези въпроси обръща внимание popantofi.com.

Една от най-популярните истории е тази за Аполоний Тиански

Разказва се, че Аполоний Тиански е връстник на Иисус Христос, роден три години преди новата ера. Той посещава много страни в античния свят, изучава тайните на жреците на Древна Индия и Вавилон, а съвременниците му приписват множество чудеса. Надживявайки десет императори, на 70-годишна възраст Аполоний Тиански се връща в Рим, където по заповед на император Домициан е даден на съд с обвинение в чернокнижие. Но се случва чудо: пред очите на всички Аполоний изчезва от препълнената съдебна зала. Смята се, че той успява да създаде еликсир на безсмъртието. През XII век живее философът и алхимик Артефиус, от когото до наши дни са достигнали два тайнствени труда, изпълнени със загадки и недомлъвки – трактат за философския камък и съчинение за пътищата за удължаване на живота. Мнозина съвременници смятат, че под името Артефиус се крие Аполоний Тиански, и привеждат основателни аргументи в защита на подозренията си.

Друг популярен "безсмъртен" е Ахасфер или Вечния евреин

Според апокрифите от онова време, докато е вървял към Голгота Христос в крайно изтощение се подпира до стената на къщата на мъж, наречен Ахасфер. Но жестокият евреин не му позволява и за секунда да си отдъхне под тежестта на дървения кръст, и го прогонва. Тогава Спасителят го обрича на вечни скитания без надежда някога да постигне покой или смърт. Но ето че на различни места и в различни векове се появява човек, когото мнозина отъждествяват с личността на Ахасфер. Италианският астролог Гуидо Бонати го среща в испанския двор през 1223 година. Пет години по-късно за него се споменава в хроника на абатство „Свети Албан“ (Англия). Арменският архиепископ, посетил абатството, разказва за срещите си с Ахасфер в Армения. Човекът, представил се за Ахасфер, помни събития, случили се преди повече от хиляда години: помни външността на апостолите и много подробности от живота на хората, за които никой от съвременниците му не знае нищо.

През 1242 година този човек се появява във Франция. Следват два и половина века мълчание в историческите хроники. И ето че през 1505 г. за Ахасфер се говори в Бохемия, а след няколко години го виждат в арабския изток. А през 1547 г. отново в Хамбург.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да Да

    43 3 Отговор
    Лили Иванова !!!???!?!??????!!!!!!

    Коментиран от #9

  • 2 Ахасфер

    22 1 Отговор
    И аз го видях - пазаруваше в МОЛ-а миналата седмица.....

    Коментиран от #4

  • 3 onq s konq

    7 4 Отговор
    Тоя последния вчела си купи едно кило домати от фантастико!Лично го видех!
  • 4 Zax

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ахасфер":

    С жена си... Е тва е мъка и проклятие. Да скита вечно по моловете с жена си!
  • 5 kavkaz

    3 0 Отговор
    разбира се че вярно ам иначе нямаше да има егн номера на осугуровки и тъи на там все по трудно ще се крият
  • 6 Гошо

    2 5 Отговор
    Путин
  • 7 Расулюлах

    0 4 Отговор
    И путин
  • 8 Morgoth

    1 0 Отговор
    Дори да приемем, че някой се е сдобил с гени, които да са го направили безсмъртен - нещо което може и да не е невъзможно. Да приемем също така, че тези гени не могат да се предадат на поколенията, защото иначе до сега неговите деца да са станали мнозинство в световен мащаб.
    Вероятността да умреш от насилствена смърт или злополука не е никак малка. Един безсмъртен надали ще изкара 1000 години при сегашните условия, да не говорим в миналото, където и 100 си е геройство.
  • 9 Именно

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да Да":

    също Шер!