5 312 9

Има ли хора, които никога не умират?

Реалност ли е феноменът на безсмъртните хора

Има ли хора, които никога не умират?
Събина Андреева

Фолклорът по цял свят разказва легенди за хора, които сякаш никога не умират. Съществуват ли наистина с по-специални сили, които не им позволяват да си отидат от този свят? Реалност ли са безсмъртните? На тези въпроси обръща внимание popantofi.com.

Една от най-популярните истории е тази за Аполоний Тиански

Разказва се, че Аполоний Тиански е връстник на Иисус Христос, роден три години преди новата ера. Той посещава много страни в античния свят, изучава тайните на жреците на Древна Индия и Вавилон, а съвременниците му приписват множество чудеса. Надживявайки десет императори, на 70-годишна възраст Аполоний Тиански се връща в Рим, където по заповед на император Домициан е даден на съд с обвинение в чернокнижие. Но се случва чудо: пред очите на всички Аполоний изчезва от препълнената съдебна зала. Смята се, че той успява да създаде еликсир на безсмъртието. През XII век живее философът и алхимик Артефиус, от когото до наши дни са достигнали два тайнствени труда, изпълнени със загадки и недомлъвки – трактат за философския камък и съчинение за пътищата за удължаване на живота. Мнозина съвременници смятат, че под името Артефиус се крие Аполоний Тиански, и привеждат основателни аргументи в защита на подозренията си.

Друг популярен "безсмъртен" е Ахасфер или Вечния евреин

Според апокрифите от онова време, докато е вървял към Голгота Христос в крайно изтощение се подпира до стената на къщата на мъж, наречен Ахасфер. Но жестокият евреин не му позволява и за секунда да си отдъхне под тежестта на дървения кръст, и го прогонва. Тогава Спасителят го обрича на вечни скитания без надежда някога да постигне покой или смърт. Но ето че на различни места и в различни векове се появява човек, когото мнозина отъждествяват с личността на Ахасфер. Италианският астролог Гуидо Бонати го среща в испанския двор през 1223 година. Пет години по-късно за него се споменава в хроника на абатство „Свети Албан“ (Англия). Арменският архиепископ, посетил абатството, разказва за срещите си с Ахасфер в Армения. Човекът, представил се за Ахасфер, помни събития, случили се преди повече от хиляда години: помни външността на апостолите и много подробности от живота на хората, за които никой от съвременниците му не знае нищо.

През 1242 година този човек се появява във Франция. Следват два и половина века мълчание в историческите хроники. И ето че през 1505 г. за Ахасфер се говори в Бохемия, а след няколко години го виждат в арабския изток. А през 1547 г. отново в Хамбург.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да Да
  Отговор
  1 13:26  02.02.18
  Лили Иванова !!!???!?!??????!!!!!!

  Коментиран от #9

 • Ахасфер
  Отговор
  2 13:27  02.02.18
  И аз го видях - пазаруваше в МОЛ-а миналата седмица.....

  Коментиран от #4

 • onq s konq
  Отговор
  3 13:42  02.02.18
  Тоя последния вчела си купи едно кило домати от фантастико!Лично го видех!
 • Zax
  Отговор
  4 13:45  02.02.18

  До коментар #2 от "Ахасфер":

  С жена си... Е тва е мъка и проклятие. Да скита вечно по моловете с жена си!

 • kavkaz
  Отговор
  5 13:51  02.02.18
  разбира се че вярно ам иначе нямаше да има егн номера на осугуровки и тъи на там все по трудно ще се крият
 • Гошо
  Отговор
  6 13:56  02.02.18
  Путин
 • Расулюлах
  Отговор
  7 14:43  02.02.18
  И путин
 • Morgoth
  Отговор
  8 20:06  04.02.18
  Дори да приемем, че някой се е сдобил с гени, които да са го направили безсмъртен - нещо което може и да не е невъзможно. Да приемем също така, че тези гени не могат да се предадат на поколенията, защото иначе до сега неговите деца да са станали мнозинство в световен мащаб. Вероятността да умреш от насилствена смърт или злополука не е никак малка. Един безсмъртен надали ще изкара 1000 години при сегашните условия, да не говорим в миналото, където и 100 си е геройство.
 • Именно
  Отговор
  9 05:12  05.02.18

  До коментар #1 от "Да Да":

  също Шер!

Напиши коментар:


Публикувай