3 926 3

Човечеството вече е преживяло края на света

Това се е случило преди 13 000 години, когато комета се е ударила със Земята

Иво Стойнев

Учените от Чикагския университет са открили доказателства, че преди около 13 000 години на Земята е паднала комета с диаметър над 100 километра. Космическото тяло се разпаднало на фрагменти, които "бомбардирали" Северна и Южна Америка, западната част на Европа и Азия, пише "Блиц". Това причинило "астероидна зима", масивното изчезване на плейстоценовата мегафауна и изобилните горски пожари. Това се съобщава в статия, публикувана в The Journal of Geology.

Следи от катастрофата са открити при анализа на ледените ядра, извлечени от гренландските ледници. По този начин в ледения слой, образуван в късния Dryas (последен етап на последното заледяване), е открито аномално количество платина, което показва, че този елемент е бил изхвърлен в земната атмосфера в резултат на катастрофално събитие.

Също така в залежите от лед има следи от глобални горски пожари. Наблюдава се увеличение на съдържанието на горивни продукти от биомаса - амоняк, азотен оксид и ацетат. Районът, на който растителността е напълно унищожена от пожара, се оценява на 10 милиона квадратни километра (9% от общата биомаса на Земята).Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ...............
  Отговор
  1 06:58  05.02.18
  Нищо ново това отдавна го знаем
 • Андромеда
  Отговор
  2 08:58  05.02.18
  Е,сега пак ще има край,но той,ще е ядрен
 • само питам
  Отговор
  3 12:50  05.02.18
  Иво, нещо ти куца в заглавието. Как така се преживява края? Ако има край не го преживяваш.

Напиши коментар:


Публикувай