6 Февруари, 2018 15:56, обновена 10 Юли, 2022 14:48 24 359 10

Ако възрастните ви роднини станат агресивни, това означава, че…

  • агресивни-
  • възрастни-
  • роднини-
  • баби-
  • дядовци-
  • сенилна агресия-
  • болест на пик-
  • болест на алцхаймер-
  • старческа деменция-
  • сенилна деменция

Има старчески заболявания, които превръщат милите и любящи старци в злобни и враждебни

Ако възрастните ви роднини станат агресивни, това означава, че… - 1
Снимки: shutterstock

Няма народ по света, където възрастните членове на семейството да не са почитани и уважавани. Родителите ни, нашите баби и дядовци, са важна и неразделна част от живота ни. Понякога обаче, грижите за възрастните хора изискват не само сила, средства и време, но и огромно търпение, а понякога дори и медицински познания, най-често свързани с психическото здраве.

В края на краищата сенилната агресия е много често срещана диагноза. Хиляди хора по целия свят се срамуват да потърсят помощ. Те не разбират какво се случва с близките им, нямат представа защо са станали толкова агресивни и не знаят как да се справят с това.

Неадекватно поведение, изразена агресия, загуба на ориентация в пространството и всекидневния живот, са характерни симптоми за пациенти в напреднала възраст, страдащи от болестта на Пик (атрофия на мозъка), болест на Алцхаймер (пред старческа деменция) или сенилна деменция. Всички тези заболявания се характеризират с остър интелектуален дефект, изчезване на личността на пациента, загуба на умения и неадекватно поведение. За съжаление, при тези заболявания може само леко да се забави процесът на унищожаване на личността и да се осигурят на пациентите удобни условия на живот.

Старческата агресия се развива и се проявява постепенно. Близките хора обикновено не забелязват първите признаци, чудейки се какво се е случило с възрастния им роднина, защо е толкова раздразнителен, винаги е недоволен, задава много въпроси, или обратно — престанал е да общува със семейството си.

Постепенно в рамките на няколко години се проявяват всички симптоми на патологията, които са:

Ако възрастните ви роднини станат агресивни, това означава, че…

- Подозрителност — един от първите симптоми на развиващата се болест. Болният престава да се доверява на другите, смята, че крият нещо от него, искат да му навредят с нещо, да го настанят против волята му в болница и т.н.

- Ревност — започват да се държат като деца, изискват внимание, обиждат се от всяка забележка, непрекъснато се обаждат на децата си, настояват за ежедневни срещи и т.н.

- Алчност — обичайната спестовност и стиснатост могат да се превърнат в патологична алчност. Спират да си купуват нормална храна, да харчат пари дори за необходими неща или започват да събират опаковки, пакети, да носят вкъщи неща от контейнерите за боклук.

- Небрежност по отношение на храната и към облеклото също е характерен признак на психопатологични състояния при възрастните хора.

- Повишен апетит — често се развива и загуба на чувството за ситост и постоянен глад при деменция.

- Загуба на ориентация в ежедневието — човек започва да забравя случващото се с него, губи навиците си за самообслужване, не може да отиде в магазина сам или където и да е другаде.

- Агресивност — след всички гореописани промени или едновременно с тях възниква и старческата агресивност. Това състояние се характеризира с неочаквани изблици на агресия или постоянна готовност за караници, скандали или дори сбивания. При тежки психични разстройства агресивните действия могат да бъдат доста опасни, такива хора не могат да останат без надзор, тъй като са в състояние да навредят на себе си и на другите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УВИ

    21 3 Отговор
    Уви така е и нямаме право да ги съдим ,защото всеки един от нас ще мине през същото ...неизбежно ..

    Коментиран от #9

  • 2 Оххххххх

    15 0 Отговор
    Абе знаех си че тъщата е болна-ама жената като се е запънала-не та не...никакво Карлуково. Ама то да те страх да се прибереш в къщи от нея-вече спим със заключена врата на спалнята. Ходи като призрак и само повтаря че ще "ви довърша аз вас гадини"..ужас.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кастро

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оххххххх":

    Давай и по малко винце вечерно време
  • 6 една

    15 1 Отговор
    В Европа грижата за хора с деменции е много добре развита.Аз работя в частна болница само с такива пациенти.Не е каквото ние си мислим.Да,заключено е,за тяхната сигурност,но вътре се движат свободно ако искат и могат.Представете си хотел с много хотелски стаи,кухня с трапезария,огромен лаунж/хол с телевизори и човек да ги занимава с разни игри и т.н
    Какво е в България обаче:рядко ги приемат в т.н домове за възрастни хора,там са само възрастни а не с тежки деменции .Не ги искат защото не могат да поемат грижата за тях.Частните са на 100%самоиздръжка,държавата не иска да се намеси и отказва че такива хора има и трябва да им се помогне.Близкия трябва да заплати 700 лв такса на месец+консумативи(пелени,кърпички,козметика и т.н).Стъпва на около 1000лв.масрафа и това ако намериш такова място.Има 4-5 в бг.
  • 7 Тъ Пак

    3 1 Отговор
    Браво,Миленче !
  • 8 Хммм

    4 0 Отговор
    Това с деменцията на старите хора ми се струва ужасно. Обаче пра-баба ми беше така, и баба ми е разказвала че тя не може да стои мирно. Няма почивка, братче, няма. През ноща пък като с много случаи със стари хора с деменция, тя крещи през ноща. Много е тъжно като си представяш хубавата ти баба да прави така.
  • 9 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "УВИ":

    Оопс грешка,ше минеш по същото ако остарееш,щото умираме и млади и всякакви
  • 10 Христо

    1 0 Отговор
    Неотдавна имахме общо събрание на входа на блока,където живея.Една част от съседите са сравнително "млади"пенсионери от МВР.Явно подпили,едни такива истерични,груби,вулгарни,цинични-викат,врякат,подскачат.Видимо агресивни,двама стигнаха едва ли не до бой,в спор по-не толкова важни,съществени или значими общи теми и проблеми.Явно,вън от служебната рамка,в свободният живот,с напредване на възраста се оголват първичните истинкти,подсилени от алкохола,когато падат задръжките и отслабва самоконтролът.Беше грозно,неприятно,противно...жалко,ама много жалко!?!