8 Февруари, 2018 10:48 1 277 0

Спасиха зрението на известна водеща от "Хоризонт"

  • бнр-
  • радио-
  • хоризонт-
  • операция-
  • зрение

БНР благодари на всички, които помогнаха за успешната операция на водещата

Преди дни успешно бе осъществена операцията по отстраняването на мозъчния тумор на журналистката Станислава Пирчева. Любимата водеща на Нощния блок на програма „Хоризонт“ предизвика вълна от съпричастност.

Сумата бе събрана за изключително кратко време и дори надхвърли необходимите за операцията финанси. С останалите средства ще бъде поставено началото на фонд за подпомагане на журналисти от БНР при възникване на тежки здравословни проблеми.

В кампанията се включиха много медии, музиканти, артисти, слушатели – както със свои инициативи, така и с лични дарения. Светият синод на Българската православна църква също организира концерт в помощ на Станислава.

„Всички ние, нейните колегите, горещо благодарим за подкрепата. В такава ситуации парите безспорно са важни, но духовната подкрепа е неоценима“, подчертаха от „Хоризонт“.

Изключителна заслуга за успешната операция има доц. Венелин Герганов - водещ хирург и заместник директор на Международния невронаучен институт в Хановер, Германия.

„Това е една сложна операция, защото туморът беше обхванал различни структури включително костта и периорбитата, и беше близо до зрителните нерви и сънната артерия. Не мога да кажа, че е с изключителна сложност, но ако не се направи както трябва може да има доста драматични последици“, каза за БНР д-р Герганов.

„Като всяка операция, която е минала както трябва, човек е горд и доволен след това. А операцията мина точно така както планирахме. От една страна се махна туморът, от друга страна се коригира деформитета, който съществуваше и в следствие на който имаше изпъкване на окото, а от трета страна, се предотврати до максимална степен рискът от някакъв рецидив в бъдеще. Да се надяваме да не се повтори“, обясни известният неврохируг.

Клиниката е специализиран институт по клинични невронауки и център, в който се лекуват множество пациенти от цял свят. Най-сложните случаи намират своето решение при професионалистите в клиниката. Тя покрива целия спектър на неврохирургията. Инситутът е създаден по концепция на проф. Маджид Самии и се ръководи от него. По мнение на специалистите той е всепризнатият номер едно в неврохирургията през последните две десетилетия.

Проф. Самии лично е участвал в операцията на Станислава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА