5 458 5

Пенсионери — богаташи намериха рая в дупнишко село

В селото живее едно единствено дете, а неговата майка е май-младият жител на общността

Милена Трачева

Дупнишкото село Тополница, в което по социалистическо време са живели около 800 души, днес се е стопило до 100-тина обитатели. Последното дете, родено в селото, е малката Никол, появила се на бял свят преди 9 години. Майка й - 39-годишната Величка Цветкова - е най-младият жител на селото. Повечето й съселяни са пенсионери от мината в Бобов дол, получават максималната пенсия от 910 лв. и живеят охолно, пише Stuma.bg.

Величка Цветкова работи като магазинер в хранителния магазин в селото. Ето какво разказа тя за живота на хората в Тополница:

„В селото живеят само пенсионери от мината в Бобов дол, добре са финансово. Обичат да се глезят. Ежедневно магазинът се зарежда с банани, портокали, мандарини… всичко се изкупува. Сутрин всички минават през магазина да си купят пресен хляб, след това засядат на кафе. Някои след първото си кафе сутринта минават на уиски с чай, та чак до обяд. След което се прибират по домовете. На ден продавам по 30-ина бутилки уиски от 200 мл.

Пенсионерите в селото не броят стотинките в портмонето си. На голяма част децата им са се устроили в София и идват само през уикендите, а някои само през лятото.

Аз сама направих детска площадка в центъра на селото. Тогава работех по временната заетост към кметството. От община Дупница дадоха металното съоръжение за детска катерушка, а аз ръчно изкопах дупките, сама излях бетона и ги циментирах. Моето дете е единственото в селото, но рядко играе на катерушката”, разказа Величка Цветкова.

Известно време тя е живяла в социалните жилища в Дупница заедно с детето си, но високият наем и месечните сметки за ток и вода са били непосилни за нея и се върнала в село Тополница, в полите на Рила планина. Пътят за селото се отклонява от гл. път Е-79 от Дяково и продължава навътре в планината, която през зимата при по-голям сняг е непроходима.

Кметът на село Тополница Анани Ангарев, който с прекъсване управлява 3-ти мандат, разказа за времето, когато в селото са живели 800 души и е кипял живот:

„По времето на социализма в с. Тополница живееха 800 души, в някогашното ТКЗС се отглеждаха 10 000 овце, имаше и мандра. В местното училище учеха по 150 деца, то беше продадено по времето, когато кмет на Дупница бе Атанас Янев. Имаше желание от шивашки бос да открие цех в селото, но не направи нищо. Средната възраст на хората в селото е 70 години, те не могат да обработват земите си са ги отдали под аренда на Йордан Костов-Джоко, който сее жито и им дава рента в пари и продукти, наел е около 3500 дка.

Кметството в с. Тополница е с най-голямата сграда от всички села в община Дупница. Някога в нея се помещавал Клуб на сержанта и офицера, тъй като край селото имаше военно поделение, имаше и зала за събрания и концерти. В залата за сержанти и офицери все още виси поовехтял портрет на Ботев. Тя сега се използва от по-млади пенсионери като клуб, там играят карти. Музикална уредба от миналия век все още работи. Има наредени стелажи с книги, но личи, че не са четени отдавна, прашасали са. В тази зала се оставят и сметките за ток и вода и пенсионерите си ги вземат от там”.

Селото има и вилна зона, която основно е застроена преди 1989 година. Един от живеещите във вилната зона е 75-годишният Ангел Димитров, който 17 години е работил в отдел „Тежки криминални престъпления” в МВР в София.

Ето какво разказа той: „Аз съм пенсионер „заточеник“ в с. Тополница. Оттук е съпругата ми и от 15 години живеем тук. Голяма скука е, няма с кого да си поговориш. Наслаждавам се на природата. Работих като криминален полицай в отдел „Тежки престъпления” в София. Разследвал съм тежки случаи. Сещам се за един взривен асансьор и един самолет, който се запали на летището в София през 1975 година. Много убийства, тежки катастрофи с деца и възрастни са минали през погледа ми в трудовия ми живот”, разказа А. Димитров.

Двете му деца и внуците живеят в София, идват на гости в Тополница.

Кюстендил / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 16:12  08.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • goni
  Отговор
  2 16:24  08.02.18

  До коментар #1 от "Гост":

  Няма опасност! Там такива не виреят!:)
 • 3 16:36  08.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Камагра
  Отговор
  4 07:42  09.02.18
  С уиски от 200мл започват деня бездомнците, то всеки който започва деня с уиски до няколко месеца изглежда като бездомник, не знам какъв хубав живот е тоя да започваш деня с уиски

  Коментиран от #5

 • mediator37
  Отговор
  5 14:09  11.02.18

  До коментар #4 от "Камагра":

  Сутрин пият аристократите и деградатите. Тези хора определено са аристократи, защото имат голяма пенсия за нашите стандарти и са си я заслужили. Приветствам ги, защото това са миньори, трудови хора, заслужили са си първата категория труд. Да са живи и здрави дълги години ! Уискито - българско 0,2л. ката ден, струва 2,80 лв. в пластмасова бутилчица. Нищо не е като разход- под 90 лева на месец.

Напиши коментар:


Публикувай