10 Февруари, 2018 19:22 9 371 0

Грип или настинка? Вижте приликите и разликите

  • грип-
  • настинка-
  • прилики-
  • разлики
Грип или настинка? Вижте приликите и разликите - 1
Снимки: shutterstock

Не се заблуждавайте, че грипният сезон е отминал и вие сте в безопасност. До края на зимата остава още достатъчно време, през което да се тръшнете болни на легло, заради грип, остра респираторна вирусна инфекция или обикновена настинка.

Но какво е общото между тези три понятия и как правилно да разпознаем от какво сме болни още с първите симптоми?

Ако сте пипнали грип, то е много важно да потърсите лекарска помощ, защото това заболяване често протича с усложнения, които са опасни.

Обикновените настинки често пъти протичат по-леко и в много от случаите дори не е нужно да пием лекарства, защото топъл чай с мед и други бабини лекове ще ни вдигнат на крака за нула време.

"Настинката" всъщност е популярното наименование на острото респираторно заболяване. Ако то е причинено от вирус, се нарича остра респираторна вирусна инфекция или ОРВИ.

Към момента са идентифицирани повече от 200 различни вируса, които могат да причинят настинка, като броят им постоянно расте и увеличава с нови видове.

Вирусите на грипа се открояват сред всички тези вируси на настинката.

Причината, поради която грипът е отделен от групата на вирусите, причиняващи настинка, е защото за това заболяване са характерни епидемии, засягащи голяма част от населението. Освен това, за разлика от другите респираторни заболявания, грипът е по-тежък и може да доведе до сериозни усложнения, включително и до смърт.

Учените отделят три основни групи грипни вируси — А, В и С. За най-коварни се смятат грипните вируси тип А, които мутират бързо и причиняват епидемиите. Грипът B е най-често се среща при деца, а грип С — само при деца.

„H1N1 е този, който преди години наричахме „свински грип“, H3N2 е грипът, който в момента доминира в САЩ и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес. Засега прави впечатление, че наистина е много голям процентът на група В грипни вируси“, коментира проф. Тодор Кантарджиев ситуацията с тазгодишния грипен сезон у нас.

В таблицата по-долу, съставена от offnews, са описани и обобщени симптомите на грипа, обикновената настинка и ОРВИ, които ще ви помогнат да се ориентирате за състоянието си и за действията, които трябва да предприемете.

Грип или настинка? Вижте приликите и разликите

Ако лекарят ви потвърди вашите опасения за грип, то със сигурност ще ви се наложи да следвате инструкциите му, ако не искате усложнения.

Ето и основните общи препоръки, при грипни състояния, които могат да ви помогнат и не биха ви навредили:

- Самолечението е възможно само при лека форма на грип.
- Изолирайте болния (ако е възможно, на поне 1 метър от другите членове на семейството) .
- В случай на контакт, пазете дихателната система (носа и устата).
- Маската е задължителна при директен контакт с пациента. Но в обществения транспорт, претъпкани места, тя не е необходима на здрав човек, защото ако я махнете за минута, влажната й повърхност ще привлече вирусите като магнит. В този случай трябва да се запасите с повече от една маска и да ги сменяте колкото е възможно по-често.
- Проветрявайте стаята, където лежи пациентът
- Редовно провеждайте мокро почистване
- Осигурете за болния почивка, много течности, прием на антивирусни лекарства (през първите 48 часа)
- Никога не е късно да се ваксинирате. Ваксинирането е желателно за всички, но най-застрашени са децата от 6 месеца до 2 години, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания (астма, диабет, исхемична болест, заболявания на бъбреците, хора претърпели инсулт и др.), всички, които са с имунодефицит, бременните жени, хората, които работят в домове за възрастни.
- Никакви лекарства и „народна медицина“ с „доказана“ профилактична ефективност не съществуват.

Не трябва да забравяте обаче, че бабини лекове като лук, чесън, билки или отвари, хомеопатични продукти или такива, с които подсилвате имунитета си - или този на вашето дете - не могат да ви защитят от респираторните вируси или от грипния вирус.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА