1 956 5

Светлината може да бъде спряна

Новият метод може да бъде настроен да работи с широк спектър от честоти и честотни ленти

Светлината може да бъде спряна
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Светлината се движи със скорост от 300000 км/сек във вакуум, но скоростта ѝ може да се забави и дори да спре напълно чрез редица методи. Един от тези методи е улавянето ѝ в кристали или в свръхстудени облаци от атоми.

Сега учени са открили още един начин да сведат скоростта на светлината до нула. В своето ново проучване изследователи показаха на теория този метод.

Те демонстрират, че спирането на светлината може да стане в "особени точки" - точки, в които се сблъскват две еднакви електромагнитни вълни, събиращи се и сливащи се във вълноводи, създавайки определена вид симетрия, съобщава phys.org.

За разлика от повечето други методи, които се използват, за спиране на светлината, новият метод може да бъде настроен да работи с широк спектър от честоти и честотни ленти, което може да бъде важно предимство за бъдещи приложения.

Изследователите, Тамар Голдзак и Нимрод Мойсеев от Израелския технологичен институт Технион, заедно с Алексей Майлибаев от Института за чиста и приложна математика (Instituto de Matemática Pura e Aplicada — IMPA) в Рио де Жанейро, са публикували метода си в последния брой на Physical Review Letters.

Тези особени точки се наричат сингулярност на езика на математиката. Пример за сингулярност е стойността на функцията 1/x, която клони към безкрайност, когато Х клони към нула и е невъзможно да се изчисли нейното поведение. Вътре в черните дупки има точка на гравитационна сингулярност или място, в което се нарушава непрекъснатостта на пространство-времето.

Както обясняват учените, подобни точки могат да бъдат създадени в световоди по прост начин, чрез промяна на параметрите на печалба/загуба, така че двата лъча да се комбинират в един режим в двумерен световод.

Най-малките промени в режима на сблъскващите се лъчи, както отбелязват учените, ще изведат "спряната" светлина от тази точка и ще я накарат да продължи да се движи.

Изследователите показаха, че този проблем може да се фиксира с помощта на вълновод с PT-симетрия* или симетрия в пространството и времето, тъй като тази симетрия гарантира, че печалбата и загубата са винаги в равновесие. В резултат на това силата на светлината е постоянна, когато се доближава до особената точка.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Прост от село
  Отговор
  1 09:57  11.02.18
  Светлината може да се спре и със плътно одеало.

  Коментиран от #2, #3

 • Гост
  Отговор
  2 10:55  11.02.18

  До коментар #1 от "Прост от село":

  СъЩо и като угасиш лампата
 • Сеирджия
  Отговор
  3 11:17  11.02.18

  До коментар #1 от "Прост от село":

  😂😂😂
 • Именно
  Отговор
  4 19:42  12.02.18
  ... дъска
 • Чичо Гошо
  Отговор
  5 20:10  15.02.18
  Като не си платиш тока и веднага ти спират светлината!

Напиши коментар:


Публикувай