1 827 3

Чаят в офиса по-мръсен и от тоалетната чиния

Чаят в офиса по-мръсен и от тоалетната чиния
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Студеното време ни предразполага да пием повече топли напитки, като чай например. Той е чудесна алтернатива на соковете и газираните напитки през зимата, дори и за онези, които не са сред най-върлите му почитатели. В къщи, в кафенето или на работното място - повечето хора пият чай, за да се стоплят, за да преборят настинката или просто защото го обичат.

Оказва се обаче, че има места, където сгряващата течност по-скоро би ни навредила, отколкото помогнала, като офиса например.

Пакетчетата чай в офиса могат да бъдат до 17 пъти по-мръсни от тоалетната чиния. Това сочи изследване на Initial Washroom Hygiene, проследяващо разпространението и натрупването на бактерии на работното място.

Ако искате пакетчетата чай, които използвате, да са чисти, дръжте собствена кутия в офиса и сами си правете напитката, съветва Е-здравей. Не забравяйте и отделен буркан с мед!

Резултатите от проучването сочат, че средното бактериално ниво на чая в офиса е 3785, в сравнение с това върху тоалетната седалка, което е само 220.

Други части от кухненското оборудване също се подреждат високо в класацията. Това са дръжката на чайника — 2483, 1746 — ръба на използвана чаша и 1592 — дръжката на вратата на хладилника.

Причината за високите замърсявания са, че много служители не мият ръцете си след тоалетна и ако тоалетната се почиства, то останалите неща, които замърсяват с ръцете си, не се почистват толкова често. Също така много служители не мият ръцете си след кихане или кашляне, а след това пипат общите храни и напитки. Така бактериите се натрупват и могат да ни навредят.

Най-опасни са именно пакетчетата чай, тъй като чрез тях вкарваме бактериите директно в организма си.

"Всичко това свидетелства, че има нужда от подобряване на хигиенните навици в офисите", казва д-р Питър Барат.

Британско проучване сред 1000 анкетирани показва, че 80 % от хората не мият ръцете си, преди да правят чай за своите колеги. Дори и човек да не е ходил до тоалетна, ръцете трябва да се мият, преди да се пипат общите храни и напитки.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Повърхностни рани ела ми го
  Отговор
  1 10:19  12.02.18
  Дрън Дрън
 • 2 10:53  12.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Дикембе Мутомбо
  Отговор
  3 12:16  12.02.18
  Еваси новината! Ся ще се окаже, че и тоалетната в офиса е по-кяфява от кафето там...

Напиши коментар:


Публикувай