1 934 7

Самоиронията е присъща на психически стабилните хора

Този вид хумор обаче, може да прикрива и потиснат гняв

Самоиронията е присъща на психически стабилните хора
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Самоиронията е признак за по-добро психично здраве. До този извод са стигнали група испански учени в ново изследване, цитирано от британския вестник Independent.

Ообикновено хората смятат, че самоиронията е начин да прикрием своята несигурност. Но в своето изследване, екипът от университета в Гранада, твърди точно обратното - хората, които се шегуват със себе си, всъщност демонстрират по-високо самочувствие и са по-щастливи от околните.

За да стигнат до тези заключения учените провели тестове със 1068 доброволци на възраст между 18 и 65 години. Те проучили чувството за хумор на участниците, за да разберат дали е свързано с начина, по който даден индивид дава израз на гнева си.

Участниците в тестовете трябвало да отговарят на редица въпроси свързани с хумора и смеха, събрани в сборник от авторите Род Мартин и Патриша Дорис, който бил издаден преди 15 години.

Резултатите показали, че самоиронията не винаги е свързана с негативни емоции, както се смяташе досега.

“Открихме, че склонността към самоирония е показателна за аспекти на доброто психично състояние, като щастието и, в по-малка степен, общителността", каза един от авторите на проучването Хорхе Торес Марин.

Екипът потвърдил обаче, че този тип хумор може да прикрива и потиснат гняв.

"Резултатите разкриха, че този тип шеги, дори мило поднесени и добронамерени, може да представляват стратегия за маскиране на негативни намерения", добави друг от авторите Гинес Наваро-Карило.

Италия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДДД
  Отговор
  1 19:08  14.02.18
  е поне сме стабилни психически:)
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 19:13  14.02.18
  Самоиронията е присъща за не сериозните индивиди и я ползват когато искат да се сложат( подмажат ) на някого! Евтини циркаджийски приоми на хора с високо самочувствие без покритие

  Коментиран от #4

 • НСК
  Отговор
  3 19:16  14.02.18
  Самоиронията е присъща на психически стабилните хора Този вид хумор обаче, може да прикрива и потиснат гняв тези две твърдения не си ли противоречат , и ли аз бъркам нещо то ясно или си уравновесен или нестабилен , лабилен - като например гневен

  Коментиран от #5

 • Марадона
  Отговор
  4 20:23  14.02.18

  До коментар #2 от "Бесен Язовец":

  Материалска злоба показваш, както ятаците след 44г, мислите си че знаете всичко а мястото ви е на полето, комат хляб, домат и работа

  Коментиран от #7

 • 5 20:27  14.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бесен Язовец
  Отговор
  6 20:44  14.02.18
  Настъпих те по мазола, що четеш като ти става кофти?животински инсткти имаш като те притиснат почваш да ,,хапеш" ( обиждаш) Истината боли като ти я боднат в очите без целуфан и панделка!
 • pompev
  Отговор
  7 21:14  14.02.18

  До коментар #4 от "Марадона":

  Точно така,И гнева изциезва И дори забравяш самоироният

Напиши коментар:


Публикувай