Last news in Fakti

15 Февруари, 2018 16:18 10 264 3

Подправка-чудо лекува 600 болести

  • подправка-
  • куркума-
  • антибиотик-
  • мед-
  • болести-
  • лекува-
  • рак-
  • диабет-
  • акне-
  • отслабване

Куркуминът може да помогне на хората да предотвратят рака

Подправка-чудо лекува 600 болести - 1
Снимка: Shutterstock

Екзотичният продукт куркума, нашумял и по нашите географски ширини през последните години, е едно от традиционните лекарствени средства в китайската медицина и Аюрведа, пише lekar.bg.
Заради качествата си на подправка и ниската цена е популярен още като шафран на бедните, тъй като може да придаде на ястията приятен жълт цвят и специфичен вкус. Това е и естествен консервант – предпазва храната от разваляне в топло време.

Куркумата е компонент в лечебните рецепти за много страдания – те разчитат на високото съдържание на куркумин, могъщ антиоксидант и компонент с антиейдж, противовъзпалителен и антисептичен ефект. Сухият продукт куркума съдържа около 2.5% куркумин и 5% есенциални аминокиселини

За лечение на какво се използва куркумата

Продуктите от куркума се използват на първо място заради противовъзпалителното действие на куркумина. Действат успешно при проблеми с жлъчката и храносмилателни разстройства; успокояват чревната перисталтика и прекомерното образуване на газове в червата. Съдействат за балансиране на храносмилането и усвояването на хранителните компоненти.

Доста оживено се говори за това, че с куркума може да се лекува артрит и рак. Експериментално е доказано положителното въздействие на терапия с куркума при пациенти с остеоартрит – постига се овладяване на болката благодарение на противовзпалителния ефект, както и спадане на характерните отоци.

При доказания си антиоксидантен ефект вълшебната куркума категорично ограничава въздействията на свободните радикали, което предпазва клетъчните мембрани от увреждания, удължава живота на клетките и забавя процесите на стареене и клетъчна смърт. Този тип въздействие е важно при онкологичните заболявания, тъй като се постига ограничаване растежа на туморите, както и ефективна противоракова профилактика с помощта на куркума.

Успешно приложение на куркума е възможно и при заболявания на кожата, свързани с различен тип инфекции. Като антисептик и средство с противогъбичен ефект куркума е добър вариант за лечение на кожни раздразнения от различен тип, обриви, отоци и подувания след ухапване от насекоми, акне, очни възпаления и инфекции на устната лигавица.

Куркума за отслабване?

Защо не. Това всъщност е едно от древните традиционни приложения на продуктите от куркума. Съдържащите се в тях полифеноли съдействат за ускорено разграждане на мазнините в тялото, предотвратяват отлагането им или активират мастните депа за енергийна трансформация.

Чрез куркума се контролират нивата на холестерола и кръвната захар, а комплексното действие в посока мастна обмяна се оптимизира чрез витамините С, В2 и В3, К. Успешен вариант при отслабването с куркума са рецептите с канела – при тях се подчертава овладяването на кръвната захар и предпазването от диабет от втори тип.

Вижте една популярна рецепта за отслабване с куркума, която гарантира минус 3 кг за една седмица. Препоръката е със следната напитка да се замени едно хранене дневно, да се избягват пържените, мазните и силно подсладени храни:

В половин литър вряла вода се запарват три чаени лъжички черен чай, по една супена лъжица куркума, мед и канела, малко джинджифил. След като поизстине, запарката се прецежда и се разбива с кисело мляко. Не се препоръчва при бременност, за болни от хепатит или с жлъчни камъни, със заболявания на храносмилателната система и бъбреците.

Главното в тази рецепта е комбинацията от куркума и канела; чаят не е задължителен. Може да се направи и напитка с нискомаслено прясно мляко, в което се добавят всички съставки с изключение на чая.

Чудото куркума + кориандър

Двете екзотични подправки, които имат дълбок, специфичен аромат и придават на всяка храна специфичен вкус, в съчетание са отлично лекарство. Оздравяващият им ефект се усилва взаимно, ако се използват едновременно.

Чрез това съчетание са нормализира храносмилането, насърчава се изхвърлянето на шлаки и токсини, при редовно приложение може да се постигне както редукция на теглото, така и очистване на вътрешните органи от натрупаните вредни продукти-остатъци от разлагането на хранителните компоненти. Очиства се основно черният дроб – главен филтър на организма, и се стимулира регенерацията на чернодробни клетки.

Ето как се използва композицията от куркума и кориандър за очистване на организма и освобождаване от излишни мазнини: двата компонента, смлени до прахообразна консистенция, се смесват в съотношение 1:1.

От тази смес се взема веднъж дневно по половин супена лъжица. С нея могат да се посипват топли ястия или салати, а може също да се разбърка в чаша кисело мляко. За предпочитане е приемът да става по обяд – при вечерен прием ще се налага да ставате през нощта за WC заради насърченото изхвърляне на токсини и шлаки. За да има пречистващ и отслабващ ефект от сместа куркума и кориандър, този прием трябва да продължи поне три месеца.

Куркума против рак?

Има противоречиви мнения за способността на продукти с куркума да лекуват рак. В последно време обаче все по-често се коментира ролята на куркума за предотвратяването на рак на гърдата.

Всъщност счита се, че с куркума могат да се предотвратяват или лекуват над 600 болести; куркума неслучайно е сред най-често срещаните съставки в терапевтичните практики на азиатските лечители.
Противораково действие куркуминът проявява най-категорично в церовете, известни като златно мляко или златна смес против възпаления и рак.

Т.н. златна смес се забърква от куркума, мед, лимон и чер пипер. Действа антиканцерогенно, противовъзпалително и антибактериално. На 100 г чист пчелен мед се добавя супена лъжица куркума, две – ябълков оцет, щипка чер пипер и чаена лъжичка накълцана лимонова кора. Смесването започва от оцет и куркума и постепенно се добавят останалите съставки.

Получената паста се съхранява в хладилника в стъклен буркан с капак. За антираков ефект всяка сутрин се взема една супена лъжица златна смес с куркума; държи се в устата, докато се разтопи, и се поглъща по малко. При настинка от същата смес вземайте по половин чаена лъжичка на всеки час през първия и втория ден от болестта, после същата доза – два дни през два часа, накрая три пъти дневно по половин лъжичка, докато болестните симптоми изчезнат.

Куркума против диабет

Едно от доказаните свойства на най-важната съставка в куркума – куркумин, е да контролира стойностите на кръвната захар. Множество изследвания доказват по експериментален път с участието на доброволци, че куркуминът балансира инсулиновата резистентност и при продължителна употреба играе решаваща роля в противодиабетната профилактика.

При пациенти с диабет от втори тип чувствително подобрява състоянието на малките кръвоносни съдове и забавя прогресията на страданието.

За прочистване от паразити

При кожни проблеми, причинени от паразити, помага пастата с куркума – ето как се приготвя: половин чаена лъжичка куркума и щипка сол се размиват с вряла вода и се бъркат енергично, докато се получи паста. С нея се намазва проблемното място и се покрива с марля – докато марлята изсъхне и падне сама.

Вътрешно приемът на куркума е лечебен при дизентерия, както и при наличието на глисти или други паразитни червеи.

Церовете с куркума действат в две посоки – унищожават паразитите и яйцата им и насърчават тяхното изхвърляне, и съдействат за оздравяването на тъканите, инфектирани от действието на паразитите. Практикуващите подобни терапии предупреждават, че лечението с куркума не е ефикасно при заболявания с причинители амеби.

При синузит

Лечението на синузит с куркума също разчита на съставката куркумин. Идеята е да се облекчи възпалението на синусните кухини, от което произтичат болезнените усещания. За целта е достатъчно да се направи халва от куркума и мед, като се смесва една част куркума с две части захаросан мед. От получената пастообразна смес се взема една чаена лъжичка дневно, като се държи в устата до пълно стопяване. Може да се вземе и на два пъти по половин лъжичка.

За отпушване на запушени синуси може да се посипе малко куркума върху топъл, но не горещ котлон и да се вдишва изпарението.

Куркума и чесън

Чесънът е задължителна съставка в сместа с куркума, която се прилага при антиракова терапия. Куркума, джинджифил и чесън е комбинацията, която при раково болни блокира метастазите и предпазва от рецидиви. Всяка от тях действа антисептично и противовъзпалително; ограничава деструктивното влияние на свободните радикали върху клетките и ги предпазва от израждане.

При акне

Маските с куркума разчитат на антисептичното действие на куркумина. Добавянето на куркума в домашните маски за лице гарантира антибактериално и противовъзпалително действие, което е важно при проблеми с акне. Куркумата освен това помага за избледняването на пигментни петна и заличаване на белези от акне по лицето.

Ето и рецепта за маска с куркума: една чаена лъжичка куркума и толкова мед се разбъркват в купа и постепенно се добавят две лъжици прясно мляко. С тази смес се намазват почистеното лице и шията и се оставят така 15-20 минути. След това измивате с хладка вода. Ако кожата остане жълтеникава, почиствате допълнително с тампон, напоен в мляко. Тази маска може да се прави веднъж седмично за сияйна кожа, а при акне – на всеки три дни.

Противопоказания

Вълшебната куркума е мехлем за черния дроб и кръвоносните съдове. Действа оздравяващо на чернодробните клетки и помага за преодоляването на токсикози от различен вид, включително медикаментозни. При кръвоносните съдове действа в посока – съхраняване на еластичността, предпазване от образуването на холестеринови плаки и провокиране на атеросклероза.

В същото време приемът на куркума може да се окаже опасен, ако един човек има камъни в жлъчката или деформации на жлъчните канали. Куркуминът стимулира отделянето на повече жлъчен сок, а това може да причини запушване и сериозен здравословен проблем.

Куркума не бива да приемат също бременните и хората, които пият антикоагуланти.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Додома

    2 5 Отговор
    Лекува наивници. Все едно е панацея. Май страните отглеждащи я гледат как да си вдигнат продажбите.

    Коментиран от #2

  • 2 Max

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Додома":

    Мнооого грешиш, но никой не те кара да вярваш
  • 3 Еди кой си

    4 1 Отговор
    Затова индийците живеят средна възраст 100 години ..