19 Февруари, 2018 18:26 2 523 7

Създадоха нова междувидова химера - овца с човешки клетки

  • междувидови химери-
  • човешки клетки-
  • стволови клетки-
  • ембрион-
  • овца-
  • трансплантация-
  • органи-
  • животинско тяло

Учените са все по-близо до отглеждането на човешки органи в животински тела

Създадоха нова междувидова химера - овца с човешки клетки - 1
Снимка: shutterstock

Отглеждането на човешки органи в тела на животни изглежда все по-достижимо постижение. Американски учени са направили поредната успешна крачка по трудния и неравен път, който един ден би могъл да ни отведе до онзи момент, в който ще можем да отглеждаме органи за медицински трансплантации. Екипът е успял да отгледа човешки клетки в ембрион на овца, пише британският вестник Independent.

Експертите се надяват, че ако успеят да постигнат крайната си цел — да създадат условия, при които човешки органи да се развият в тялото на животно, за да бъдат присадени на хора — ще спасят много човешки животи. Тази технология не само би намалила броя на пациентите, чакащи за трансплантация, но също така би могла да ограничи до минимум случаите на отхвърлени органи, защото изкуствено отгледаните няма да съдържат в себе си клетки от донора.

Опити за отглеждането на органи на един биологичен вид в тялото на друг се правят от години, като до сега специалисти успяха да отгледат панкреас на плъх в тялото на мишка, а миналата година учени от Калифорнийския университет оповестиха, че са създали ембрион — хибрид между човек и прасе — при който една на всеки 100 000 клетки беше човешка.

Създадоха нова междувидова химера - овца с човешки клетки
Снимка: Juan Carlos Izpisua Belmonte

Сега същият този екип обяви и следващото подобно постижение - успешното отглеждане на човешки стволови клетки в овчи ембрион. Учените са успели да създадат хибридния ембрион, при който една от всеки 10 000 клетки е човешка.

Последният пробив в тази посока бе представен от репродуктивния биолог доцент Пабло Рос от Калифорнийския университет по време на годишната среща на Държавен департамент и Американската асоциация за популяризация на науката (American Association for the Advancement of Science - AAAS).

Органите, отгледани в т.нар. междувидови химери, един ден могат да се окажат един от най-важните начини да се намали търсенето на човешки донори за трансплантации.

За да създадат тези химери, учените изолират стволови клетки на един животински вид, които са способни да се развиват във всеки клетъчен тип в тялото. След това инжектират тези клетки в ембрион на друг животински вид.

Ако ДНК на тези ембриони бъде модифицирано така, че да не позволи в тях да се развива конкретен орган, новите чужди клетки, поставени в него ще бъдат единствените, които биха могли да запълнят празнината. По този начин изследователите биха могли да отгледат човешки черен дроб в тялото на живо прасе или човешки панкреас в тялото на жива овца.

От етична гледна точка, сега е позволено ембрионите да се развиват 28 дни в лабораторни условия, след което учените са длъжни да прекратят съществуването им. Изследователите обаче, заявяват, че биха искали този краен срок да бъде удължен, за да могат да добият по-ясна представа как ще продължи развитието на тези клетки.

Учените експериментират с овце и прасета, защото някои от органите на тези животни са подобни по размер на човешките. Именно тази тяхна особеност ги прави подходящи за провеждането на опити в тази посока.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пророк

    11 2 Отговор
    Природата ще накаже жестоко човечеството за вмешателството му в нейните дела.
  • 2 Емил

    8 1 Отговор
    Е, голяма работа! Те толкова животни се отглеждат в човешки тела!
  • 3 Радо

    11 1 Отговор
    А дали може да си дам един орган на едно малко магаренце за една година и после да ми го присадят обратно?

    Коментиран от #4

  • 4 Емил

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Като ти гледам въпроса - съвместимостта ще е пълна, няма нужда да чакаш - режи и зашивай!
  • 5 Кака Гинка

    9 0 Отговор
    Щом има хора с овчи мозъци (даже управляват цели държави), защо да няма и овце с човешки клетки? Така е справедливо...
  • 6 mediator37

    1 0 Отговор
    Разработката е по поръчка на Ислямска държава. Докато мюслито опъва овцата, тя ще вика "Аллах акбар".
  • 7 The TRAPPER

    1 0 Отговор
    Тия американски учени са много назад. Направили са нещо което вече съществува. Българският народ какво е ?