2 398 0

9 места, които винаги забравяме да почистим в дома

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Когато става дума за почистването на нашите домове, ние всички се сещаме за килимите, прозорците, рафтовете на библиотеката, мивката, тоалетната и други места, които се набиват на очи. Съществуват обаче кътчета и предмети, за които дори най-старателните и отдадени чистофайници забравят.

Американският Институт за домакинство идва на помощ, разкривайки 8 места, които биват подминавани или забравяни и от най-прилежните и съвестни домакини, когато се заемат с почистването на дома.

Сред тях са дистанционното на телевизора, платнени пазарски торби, метлите и четките. Вижте кои са и останалите места в дома ви, за които със сигурност и вие не се сещате.

Пространствата между уредите и мебелите

Сред местата, където е необходимо често да пускаме прахосмукачката, са пространствата между кухненските уреди и мебелите, защото там се натрупва много мръсотия и прах.

Дистанционното на телевизора

Ако се замислите за последния път, когато сте почистили дистанционното си, вероятно ще поискате да грабнете антибактериална кърпичка, преди да го вземете отново в ръка. И макар телевизорът и поставката му със сигурност да са в списъка ви за почистване, повечето домакини забравят за дистанционното, въпреки че то постоянно е в ръцете им.

Платнените торби за пазаруване

Платнените пазарски чанти и торби се използват от все повече хора и все по-често. Но редовното им изпиране едва ли е сред основните ви грижи. Експертите обаче, съветват да ги перете редовно, за да премахнете бактериите, които се трупат с времето в тях. Освен това е хубаво след всяко пазаруване да изтупвате остатъците от хранителни и други продукти.

Клавиатурите

Клавиатурата на лаптопа или компютъра трябва да получава специално внимание при почистването на дома и да се дезинфекцира редовно. Като се има предвид колко често работите с нея, може би вече си представяте колко мръсотия се трупа по нея и какъв рай е за бактериите.
Според едно скорошно изследване, по клавиатурата на компютъра ви има 400 пъти повече бактерии, отколкото върху седалката на тоалетната чиния.


Пералнята

Най-много бактерии има в отделението за перилен препарат и по уплътнението на пералнята. Затова трябва да се обръща специално внимание на тези места, съветват експертите.
Хубаво е да оставяте вратата на пералнята отворена между отделните пранета, за да може да се проветрява и да не се образува мухъл.

Рафтовете и чекмеджетата на хладилника

Специалистите напомнят, че в отделението за пресни плодове и зеленчуци в хладилника се трупват много хранителни остатъци, които често забравяме да отстраним. В резултат на това, там започват да се размножават най-различни бактерии, заради които е добре редовно да почистваме тази част от хладилника. Препоръката, която дават на домакините е, на дъното да се постави кухненска кърпа.

Метлите и четките за почистване

Точно както четките за грим, домакинските метли и четки също трябва да бъдат почиствани. това може да стане с прахосмукачката или като ги накиснете в сапунен разтвор за няколко минути, след което ги изплакнете с топла вода.

Полилеите

Полилеите също са сред вещите в домовете ни, които много бързо се покриват с прах. За лесното им почистване може да използватее антибактериална мокра кърпа.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай