8 763 6

7 ежедневни навика, които увреждат мозъка

Има неща, които могат да намалят производителността на мозъка, както и да причинят увреждане

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Мозък е един от най-важните органи в нашето тяло. Нищо не се случва без той да подаде команда. Но дали се грижим достатъчно за него?

Мозъкът се влияе от изключително много фактори. За да функционира правилното той има нужда от много енергия, която си набавя чрез храната, която ядем, количеството вода, което пием, времето за почивка, което му осигуряваме. От значение са и навиците, които сме изградили, задачите, с които се справяме и изобщо начинът, по който всеки от нас използва капацитета му. Дори емоциите, които изпитваме оказват влияние върху здравето и структурата на нашия мозък.

Много често обаче, ние несъзнателно му вредим, правейки различни дребни на пръв поглед неща в ежедневието си. Дали защото просто така сме свикнали или защото имаме грешна представа за нещата, но някои наши действия могат в дългосрочен план да увредят мозъка.

Вижте някои от тях:

Лишаване от закуска

Пропускането на закуската поддържа тялото в състояние на стрес, води до понижаване нивото на кръвната захар, което освен до лош метаболизъм, води и до недостатъчно снабдяване на мозъка с хранителни вещества, което пък става причина за дегенерацията му.

Преяждане

Преяждането причинява втвърдяване на мозъчните артерии, което води до намаляване на умствените сили и влияе върху възможността за концентрация.

Прекалена консумация на захар

Високата консумация на захар забавя усвояването на хранителните вещества и метаболизма, повлиява негативно върху мозъчното развитие и цялостното здраве.

Лишаване от сън

Сънят осигурява почивка на мозъка. Ето защо дългосрочното лишаване от сън ускорява смъртта на мозъчните клетки.

Да спите завити през глава

Можете да го намирате за приятно и топло, но когато спите завити през глава, вие многократно повишавате нивата на въглероден диоксид, които вдишвате и същевременно намалявате приема на кислород, който отива към мозъка. Кислородът е от жизненоважно значение за правилното функционирането на мозъка. Липсата на достатъчни количества кислород може да увреди клетките на мозъка.

Тютюнопушене

Учените твърдят, че част от веществата, съдържащи се в цигарите са токсични и увреждат нашите клетки. Други са канцерогенни. Освен това тютюнопушенето причинява свиване на мозъка и може да доведе до Алцхаймер.

Мълчание

Мозък е като мускул и ако не правите достатъчно упражнения и тренировки, той ще се отпусне и свие. Освен четенето и предизвикателствата, с които можете да стимулирате и тренирате мозъка си, говоренето също е чудесно упражнение за този толкова важен и деликатен орган. Интелектуалните разговори, споделянето на житейски опит, обмяната на информация с близки и приятели са все неща, които стимулират функцията на мозъка и мисловната дейност. Говоренето на глас повишава концентрацията и влияе добре върху нашето настроение.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Камагра
  Отговор
  1 08:12  21.02.18
  Едно е ясно - цигарата и ракията притъпяват човека до състояние на български материал, даже и кучетата имат повече мозъчна дейност от страстният пушач и пияндето

  Коментиран от #2

 • Простак
  Отговор
  2 08:46  21.02.18

  До коментар #1 от "Камагра":

  Наздраве! Точно си отворих бира,че снощи....
 • 3 09:23  21.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • гост
  Отговор
  4 09:39  21.02.18
  ...още по-вредно е да си русофил и да харесваш товарищ Путин и неговата банда!!!
 • 5 10:49  21.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Радо
  Отговор
  6 14:51  21.02.18
  Интернета как влияе на мозъка?? Има някои тежки случаи, при които и лоботомията няма да помогне.

Напиши коментар:


Публикувай